Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα στο κεφάλαιο για τη στήριξη της ανάκαμψής του

Να επαναφέρει το αφήγημά του περί «δίκαιης ανάπτυξης» στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να διαφύγει και απ' την υπόθεση της ρύπανσης του Σαρωνικού και τις «κηλίδες» που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αφήνει στην εικόνα που φιλοτεχνούσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα και αύριο διεξάγεται το τρίτο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Οι εργασίες του ανοίγουν σήμερα με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και ολοκληρώνονται αύριο με συνόψιση των εργασιών απ' τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στο ενδιάμεσο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ηρακλείου και ο περιφερειάρχης Κρήτης, όπως και μια πλειάδα υπουργών (Παιδείας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών).

Διακηρυγμένος σκοπός και αυτού του συνεδρίου είναι «η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης». Μέσω της διαβούλευσης θα επιδιωχθεί «η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση, αφενός με τις προτεραιότητες της "Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021", αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας την μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης, στην εποχή της "δίκαιης ανάπτυξης"». Εν ολίγοις, η διερεύνηση του πού μπορεί να επενδύσει το κεφάλαιο στην Κρήτη ώστε να απομυζήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος, με τη στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά.

Το μύθευμα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης υπερασπίστηκε και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «Alpha». Ενόψει της 3ης «αξιολόγησης» κι ενώ η συζήτηση για νέα μέτρα, πλάι σε αυτά που ήδη έχουν νομοθετηθεί και θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, έχει ανοίξει για τα καλά, ισχυρίστηκε πως «δεν θα χρειαστούμε τέταρτο πρόγραμμα», κρύβοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις που για το λαό ισοδυναμούν με μνημόνιο διαρκείας. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιμείνει στους ισχυρισμούς όπως ότι «είμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής δοκιμασίας», παραδεχόμενος ωστόσο και επιβεβαιώνοντας πως για το λαό καμία δοκιμασία δεν τελειώνει, ότι η ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές δεν σημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, επιβεβαιώνοντας ότι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά συνέδρια» αξιοποιούνται και για να παρουσιαστεί ότι τάχα ο λαός θα συμμετάσχει στο σχεδιασμό του νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης, είπε πως «εκεί καταγράφεται η διάθεση των πολιτών και να ακούσουν και να συζητήσουν και βέβαια αναμένουν ακόμα περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση», ενώ προβάλλοντας την επιθυμία τους για πραγματικότητα πρόσθεσε ότι «οι πολίτες - κι αυτή είναι η αίσθησή μας από την επαφή με τον κόσμο, όχι μόνο από τις καταγραφές της κοινής γνώμης - πλέον αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Κι αυτούς τους πολίτες δεν θέλουμε να τους διαψεύσουμε. Το έργο που έχουμε παρουσιάσει και οι προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει για το επόμενο διάστημα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ