ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
Σελ. /7
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αδίστακτοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
  • ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους Κρουζ σε περιοχές της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου
  • Σε πλήρη ετοιμότητα η στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς ενόψει και νέων επιδρομών
  • Κλίντον και Σολάνα ανήγγειλαν την έναρξη των φονικών επιθέσεων στο όνομα... της ειρήνης και της ηθικής!
  • Ρωσικές αντιδράσεις και καθυστερημένη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με συμπεριφορά που μοιάζει με εκείνη του κυρίαρχου ενός πολλαπλώς επικίνδυνου παιχνιδιού, το ΝΑΤΟ χτύπησε χτες βράδυ τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αφού προέβησε ώρες πριν σε "πόλεμο νεύρων".

Πρώτος στόχος επιθέσεων, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) ήταν νότιες και δυτικές περιοχές της πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου οι περισσότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις ισχυρότατες εκρήξεις. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών με πυραύλους "Κρουζ", η Πρίστινα βυθίστηκε στο σκοτάδι, χωρίς οι τοπικές αρχές να διευκρινίσουν εάν επρόκειτο για συσκότιση ή εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα μάλιστα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έπληξαν και το κεντρικό στρατιωτικό και εμπορικό αεροδρόμιο κοντά στην Πρίστινα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πρώτες τρεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Σλάτινα".

Οι εκρήξεις που έγιναν στην Πρίστινα ακούστηκαν και στο Μαυροβούνιο... αλλά το χειρότερο ήταν πως ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή κοντά στο μαυροβούνιο αεροδρόμιο!

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη Νόβι Σαντ (βόρεια Σερβία), που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, δήλωσαν πως πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη.

Αρκετά ενημερωτική ήταν χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού που υπογράμμισε ότι η αεράμυνα και τα αντιαεροπορικά συστήματα του γιουγκοσλαβικού στρατού απάντησαν στις ΝΑΤΟικές επιδρομές δίχως να υποστούν καταστροφές.Υπογραμμίζοντας πως όλο το επιτελείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για νέες επιδρομές, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανέφερε πως επλήγησαν 20 στόχοι, ενώ στις μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού παρουσιάζονται εθελοντές για να υπερασπίσουν την ακεραιότητα της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου Βελιγραδίου επλήγησαν δύο στόχοι στα περίχωρα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, στο Ζάρκοβο και στη Ρακόβιτσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα. Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σλάτινα της Πρίστινας και δύο εκρήξεις στην Ποτγκόριτσα. Οι σειρήνες ήχησαν στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα, στο Κρακούγεβατς και στο Νις.

Πριν απ' αυτές τις εξελίξεις, το επιτελείο της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της τοποθέτησης όλων των μάχιμων δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία, όχι μόνον του Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε άλλες περιοχές της Σερβίας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς συνιστούσαν ψυχραιμία στους πολίτες, όπως ο Ντράγκαν Κόβιτς, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου, που απέτρεψε τους κατοίκους της σερβικής πρωτεύουσας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λέγοντας ότι τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς "θα λειτουργήσουν κανονικότατα"!

Παρά τη ρητή διαταγή του Βελιγραδίου, το Μαυροβούνιο αρνήθηκε να θέσει εαυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβαίνοντας σ' αυτή την ύστατη και πλέον κρίσιμη περίοδο σε επικρίσεις της πολιτικής του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο

Οι "εξηγήσεις" και οι τακτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Αυτός που ανακοίνωσε πρώτος την έναρξη των δολοφονικών επιθέσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ,Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Σε λιτή ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την είδηση των επιθέσεων, υποστηρίζοντας πως "η πρώτη ευθύνη των επιδρομών ανήκει στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς που αρνήθηκε να σταματήσει τις πράξεις βίας στο Κόσσοβο και να διαπραγματευτεί με καλή θέληση"... Στη συνέχεια δικαιολόγησε την εισβολή σε βάρος της Σερβίας, λέγοντας τάχα πως "σκοπός είναι ο τερματισμός της βίας και της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελούνταν στην περιοχή". Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες άλλες σε σχέση με την επιχείρηση, ούτε όσον αφορά το τελικό της αποτέλεσμα, ούτε για το πόσα και ποια ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συμμετείχαν.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προέβη σε διάγγελμα λίγα λεπτά μετά τους ΝΑΤΟικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Το σύντομο διάγγελμά του δεν επιφύλασσε "εκπλήξεις" καθώς περιορίστηκε στα ακόλουθα γνωστά σημεία της αμερικανικής πρακτικής και τρομοκρατικής πολιτικής στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Ετσι μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι "μόνον η αποφασιστικότητα μπορεί τώρα να αποτρέψει μία μεγαλύτερη καταστροφή, αφού εάν δράσουμε καθαρά στο Κοσσυφοπέδιο η κατάσταση θα επιδεινονόταν". Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η λήψη ΝΑΤΟικής δράσης κατά της Σερβίας έγινε "μαζί με όλους τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας" και τέλος αναφέρθηκε σε "τρεις βασικούς στόχους" τόσο της Ουάσιγκτον όσο και των Βρυξελλών:

- Στην επίδειξη αποφασιστικότητας για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

- Να πληρώσει ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς το τίμημα για τη βία κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών

- Να εξαλείψει την ικανότητα των Σέρβων να κλιμακώσουν πόλεμο κατά των Κοσσοβάρων.

Οι κρίσιμες αυτές εξελίξεις προκάλεσαν την οξυμένη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης του Μπόρις Γιέλτσιν, η οποία σε πρώτη φάση ανακάλεσε τον αντιπρόσωπό της στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.Αξιωματούχος του ρωσικού Πενταγώνου είπε ότι ο αντιπρόσωπος ανεκλήθη από το ΝΑΤΟ "με προσωπική απόφαση του Προέδρου Γιέλτσιν", προσθέτοντας ότι εν συνεπεία καταργείται όλη η "ρωσική δομή" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που λειτουργούσε στη βάση του λεγόμενου προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του πρακτορείου "ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ", η Ρωσία καταδίκασε εντονότατα τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σερβίας, χαρακτηρίζοντάς τις ως "πράξη επιθετικότητας". Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως η Μόσχα ζυγίζει "τα στρατιωτικό - διπλωματικά, και διπλωματικά βήματα" για να απαντήσει στις πράξεις του ΝΑΤΟ (να χτυπήσει τη Γιουγκοσλαβία).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου και ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου των αυτονομιστών του "KLA", Χασίμ Χάτσι.Από τα Τίρανα ο Χάτσι τόνισε "πως η ΝΑΤΟική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων δε σημαίνει ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου," καλώντας τους οπαδούς του "να οργανωθούν κατά των Σέρβων". Στη συνέχεια ζήτησε από όλα τα κόμματα της κοσσοβάρικης αλβανικής κοινότητας να θέσουν υποψήφιους έως τις 31 του μήνα για τις επικείμενες κυβερνητικές εκλογές στο Κόσσοβο (τις οποίες βέβαια δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι). Ο στόχος αυτής της πρότασης Χάτσι φάνηκε τρόπον τινά στη συνέχεια, όταν υπογράμμισε πως "σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μία κυβέρνηση"... Να μαντέψουμε ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος;

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας... κατόπιν εορτής!

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η παρούσα κατάσταση στο Κόσσοβο ζήτησε αργά το βράδυ (λίγο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών) η Ρωσία. Η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το "Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό". Νωρίτερα, και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Σιανχουάν, επαναλάμβανε την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας του σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, κρίνοντας ότι οι επικείμενες ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές θα έχουν "σοβαρές συνέπειες". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Σιανχουάν ζήτησε να γίνει σεβαστή "η ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας", ενώ εκτίμησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ δε θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.

Να μιλήσουν καθαρά ποιοι ευθύνονται

Απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μετά τις δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Η ουσιαστική παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα; Ακόμα, μπορεί στην πράξη η αντίδραση της Ρωσίας να φέρει κάποια αποτελέσματα σήμερα;

Αλ. Παπαρήγα: Οσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας νομίζω ότι τώρα πια εδώ και πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιες χώρες κρατούν μια διαφορετική στάση, στην πλειοψηφία του έχει γίνει ο γραμματικός και ο νομιμοποιητής του ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά εμείς θεωρούμε ότι είναι θετικές οι προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας, να παρέμβουν και μέσα στα πλαίσια του ΣΑ. Δεν έχουμε όμως καμία ελπίδα ότι το ΣΑ, με τη σημερινή του σύνθεση, μπορεί να λύσει το ζήτημα. Συμβούλιο Ασφαλείας μόνο ο ενωμένος βαλκανικός λαός μπορεί να κάνει.

Ενα δεύτερο ζήτημα. Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δε θα συμφωνήσω, σε σχόλια που άκουσα μέχρι τώρα, όπου λέγεται, λίγο - πολύ, και τι κάνει τώρα η Ρωσία, μια φραστική τοποθέτηση. Ας έκανε κι αυτή τη φραστική τοποθέτηση ο κύριος Σημίτης, ας έκαναν αυτές τις φραστικές τοποθετήσεις και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στη χώρα μας. Η φραστική τοποθέτηση είναι κατ' αρχήν πολιτική πράξη και πολιτική επιλογή, όταν όλοι φιλάνε το χέρι του Κλίντον, του Μπλερ, του Ζοσπέν, του Ντ' Αλέμα, του κυρίου Σρέντερ και όλων των άλλων. Τώρα, αν η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή τη δύναμη, την οικονομική, την πολιτική ή και την πλήρη θέληση, να συνεχίσει αυτή τη θετική προσπάθεια, είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να πω, δε μιλάω σαν εκπρόσωπος της Ρωσίας.

Βεβαίως, αν στη θέση της Ρωσίας, υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, θα μπορούσα να σας πω ότι, ίσως, η επίθεση δε θα είχε εκδηλωθεί, κι αν είχε εκδηλωθεί δε θα ήταν εύκολο να συνεχιστεί. Εστω, όμως, ο κ. Σημίτης, αντί να σφιχταγκαλιάζεται με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ας έλεγε κι αυτός πέντε λόγια. Υπέγραψε την επίθεση και μετά μιλάει για ειρήνη. Γι' αυτό λέμε αυτή τη στιγμή, διάγγελμα καταδίκης της κυβέρνησης για την υποκρισία της και τη συμμετοχή της. Από κει και πέρα εμείς λέμε, υπάρχει και το "και πέντε", ν' αλλάξει κανείς στάση και θα χαιρόμαστε πάρα πολύ, αν όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση μπορούσαν να είχαν μια κοινή στάση σ' αυτό το θέμα. Οχι μ' αυτά τα γνωστά να σταματήσει ο πόλεμος, να γίνει ειρήνη, αλλά μιλώντας καθαρά ποιοι ευθύνονται για τον πόλεμο και ποια είναι τα θύματά τους.

Ερώτηση: Προβλέπετε κινδύνους επέκτασης του πολέμου; Πόλεμο Ελλάδας Τουρκίας;

Αλ. Παπαρήγα: Κύριε Χασαπόπουλε, μπορεί να μην επεκταθεί άμεσα αλλά μπήκαμε σε μια περίοδο, δεν μπορώ να προσδιορίσω αν θα 'ναι έξι μήνες, αν θα 'ναι ένας χρόνος, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στα Βαλκάνια. Και δεν αισθανόμαστε καθόλου σίγουροι όταν στη χώρα μας κυριαρχεί μια τέτοια πολιτική, έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση ή κυριαρχεί η πολιτική που λέει ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι στους ισχυρούς. Μπορούμε να το σηκώσουμε αν θέλουμε. Κι εν πάση περιπτώσει, αν κάποιοι είναι δειλοί - θρασύδειλοι, ας κάνουν στην πάντα κι ας αφήσουν τον ελληνικό λαό να ξεδιπλώσει την πραγματική του δυναμική. Οχι επειδή έχουμε εκλογές να λέμε διάφορα πράγματα. Διότι μην ξεχνάτε ότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δε θέλουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα πολιτικά σήμερα, με την κυβέρνηση και τα κόμματα. Λέμε ότι και στο "και πέντε" υπάρχει δυνατότητα αντίστασης και από την πλευρά της κυβέρνησης αρκεί να ενδιαφέρεται.

Ερώτηση: Σας ανησυχεί η δήλωση των ΗΠΑ για ενδεχόμενη εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας;

Αλ. Παπαρήγα: Το ζήτημα αυτό αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να οργανώσουν μέχρι προβοκάτσια στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να ανάψει ένας γενικότερος πόλεμος στα Βαλκάνια με πρώτο και άμεσο στόχο να καθυποτάξουν πλήρως τους λαούς. Τότε δε θα χρειαστεί να κάνουν γενικευμένο πόλεμο. Και εδώ μπαίνει το ζήτημα, επιτέλους ο ελληνικός λαός θα ζει σε μια χώρα όπου οι πολιτική χαράζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνυπογράφουμε και μετά λέμε δεν μπορεί να τα βάλουμε με τους ισχυρούς; Αυτοί οι περίφημοι ισχυροί, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, αν είχαν αντιμέτωπες όλες τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαπολύσουν αυτό τον πόλεμο; Κανένας δεν είναι ισχυρός αν δεν έχει συνεταίρους και δορυφόρους. Επομένως ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Κλίντον, ο Τ. Μπλερ, ο Σρέντερ έχουν το πάνω χέρι σ' αυτή την ιστορία. Και ο Ζοσπέν ως ανταγωνιστής. Αλλά και οι συνεταίροι βοηθάνε αυτή την εξέλιξη. Γι' αυτό εμείς παλεύουμε και κατά των πρωτεργατών και κατά των συνεταίρων και κατά των περιφερειακών τους συμμάχων, όπως π.χ. είναι η ηγεσία της Τουρκίας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ελληνικός λαός στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού

Να στείλει αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής επίθεσης και αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό, κάλεσε, χτες αργά το βράδυ με δηλώσεις της, τον ελληνικό λαό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ζήτησε να ξεσηκωθεί μεγάλο κίνημα αντίστασης ενάντια στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Αμέσως μετά το δολοφονικό ΝΑΤΟικό χτύπημα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στις εξής δηλώσεις:

Τώρα πια που η δολοφονική επίθεση κατά του σέρβικου λαού, κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, έχει ξεκινήσει, ο ελληνικός λαός έχει μια επιλογή: Να στείλει δύο διαγγέλματα ισχυρά να πει: Στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένα διάγγελμα προς το σέρβικο λαό, προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Το πρώτο διάγγελμα προς την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι καταδίκης και καταγγελίας της συμμετοχής της στην επίθεση κατά του σέρβικου λαού, κατά της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας. Για τη συμμετοχή της σε έναν πόλεμο ο οποίος, όποια κατάληξη κι αν έχει, θα αποτελέσει την αρχή γενικότερης ανατροπής των συνόρων εδώ στα Βαλκάνια κι ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου με ευρύτερες διεθνείς διαστάσεις. Καμιά ανοχή στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Καμιά ανοχή στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο διάγγελμα πρέπει να το αποστείλουμε προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας και να διατρανώσουμε ότι είμαστε αγωνιστικά, όχι μόνο με λόγια, είμαστε αγωνιστικά στο πλευρό του και θα σταθούμε δίπλα του, θα κάνουμε το δικό μας πόλεμο στη δικιά μας χώρα, με μεγάλες αγωνιστικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Θα του συμπαρασταθούμε στον αγώνα του, γιατί πραγματικά θα είναι μεγάλη συνεισφορά στην ειρήνη να νικήσει. Συνεισφορά στην ειρήνη δεν είναι να νικήσουν τα ΝΑΤΟικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα.

Ας μην ξεχνάμε εμείς οι Ελληνες και Ελληνίδες ότι ο ελληνικός λαός, ο σέρβικος λαός, ο ρώσικος λαός, είναι από τους τρεις λαούς που είχαν τη μεγάλη κατάθεση συνεισφοράς στη νικηφόρα έκβαση του β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, χωρίς να υποτιμούμε βεβαίως τις προσπάθειες των άλλων λαών. Οταν οι περισσότερες κυβερνήσεις είχαν ανοίξει το δρόμο διέλευσης των χιτλερικών στρατευμάτων. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ. Βρήκε προσχήματα, ψέματα και δολοφόνησε λαούς. Δολοφόνησε την ειρήνη στην ήπειρό μας και σ' όλο τον κόσμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έχει σαφή γνώμη για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, για τη μεγάλη υποκρισία και την ευθύνη της, παρ' όλα αυτά, απευθύνουμε ορισμένα αιτήματα. 'Η, ακόμα καλύτερα, ζητάμε από τον ελληνικό λαό να τα διεκδικήσει και ο ίδιος.

Το πρώτο αίτημά μας είναι να σταματήσει κάθε μορφή συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτό το βρόμικο πόλεμο, άμεσης και έμμεσης συμμετοχής. Να κλείσουν όλες οι βάσεις και εγκαταστάσεις που αξιοποιούνται σήμερα από τους πολεμοκάπηλους στην Ελλάδα. Είτε αξιοποιούνται άμεσα είτε αξιοποιούνται έμμεσα.

Να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στην Αλβανία και στη Βοσνία.

Πάνω απ' όλα ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει θέμα παγώματος της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Ζητάμε να συντονιστεί με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, και με τις κυβερνήσεις όλων εκείνων των χωρών που αντιδρούν και αντιστέκονται σ' αυτό το βρόμικο πόλεμο. Γιατί πιστεύουμε ότι, έστω κι αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρξει ένας ασφυκτικός κλοιός εναντίον των πολεμοκάπηλων.

Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ν' αλλάξει δηλαδή στάση, κι εν πάση περιπτώσει, αν η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει ν' αλλάξει στάση, ο ελληνικός λαός επιβάλλεται να της επιβάλει ν' αλλάξει, έστω και αυτή την περίοδο, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Εμείς πιστεύουμε ότι, όταν ένας λαός θέλει μπορεί. Και αξίζει κάθε θυσία για να σταματήσει ο πόλεμος στα Βαλκάνια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι αυτός ο πόλεμος χτίστηκε πάνω στο ψέμα, στη συκοφαντία και στην υπερβολή, πάνω στην παραποίηση. Και κάθε βρόμικος, επεκτατικός πόλεμος για τη διανομή των αγορών στηρίζεται, πάντα, στην υπερβολή, στο ψέμα και στην παραποίηση, το λέμε για μια άλλη φορά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί επίσης τον ελληνικό λαό να πάρει μέρος σε όποιες θετικές πρωτοβουλίες αναληφθούν, υπεράσπισης του γιουγκοσλαβικού λαού και καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης. Να πάρει μέρος σε ό,τι εκδηλώσεις αναπτυχθούν - κι εμείς θα συμβάλουμε να αναπτυχθούν τέτοιες εκδηλώσεις - από συνδικάτα, από νεολαιίστικες οργανώσεις, εδώ και τώρα. Αξίζει τον κόπο μέρα - νύχτα να είμαστε στο πόδι. Αν θέλουμε να σταματήσουμε την επέκταση του πολέμου και στην Ελλάδα, πρέπει να σταθούμε, πριν απ' όλα, αλληλέγγυοι στο γιουγκοσλαβικό λαό. Ιδιαίτερα στο σέρβικο λαό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπερασπιστούμε και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οχι αδιαφορώντας σ' αυτό το δράμα και με καμία ανοχή σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ.

Οι "Συμφωνίες" και τα επιδιωκόμενα...

Δύο διαφορετικές "συμφωνίες" υπεγράφησαν στο Παρίσι: Η μια από τη σερβική και η άλλη από την αλβανική πλευρά. Οι διαφορές τους αποκαλύπτουν κίνητρα και λόγους της επέμβασης...

Η Συμφωνία για την αυτοδιοίκηση της περιοχής Κόσσοβο - Μετόχια που η κρατική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας υπέγραψε στο Παρίσι και πρότεινε σαν μια διαρκή λύση για το Κόσσοβο και Μετόχια προβλέπει:

- Ευρεία αυτονομία, τοπική αυτοδιοίκηση, πλήρη ισότητα όλων των εθνοτήτων σε Κόσσοβο και Μετόχια

- Σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, των ανθρωπίνων - αστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

- Ως βάση τις δέκα αρχές της Ομάδας Επαφής, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 29/1/1999.

Τη συμφωνία, εκτός από τους επισήμους εκπροσώπους των κρατικών οργάνων, υπέγραψαν εκπρόσωποι των εθνοτήτων του Κόσσοβο και Μετόχια - Αλβανών, Σέρβων και Μαυροβούνιων, Γκοράνων, Μουσουλμάνων, Τούρκων, Τσιγγάνων και Αυγυπτίων. Στο Κόσσοβο - Μετόχια, εκτός από τους 800 χιλιάδες Αλβανούς, ζουν 650 χιλιάδες άτομα μη αλβανικής καταγωγής: 250 χιλιάδες Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, 155 χιλιάδες Μουσουλμάνοι, 150 χιλιάδες Τσιγγάνοι, και 50 χιλιάδες Τούρκοι.

Η συμφωνία των Παρισίων που υπέγραψε η αντιπροσωπεία των Αλβανών, την οποία κάποιοι διεθνείς παράγοντες επιχειρούν με τη βία και με απειλές για ανοιχτή επίθεση να επιβάλουν και στη Σερβία και στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, έχει ως σκοπό τη δημιουργία τρίτης Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, σαν ένα πρώτο βήμα για την απόσχιση και ανεξαρτησία αυτού του τμήματος της Σερβίας. Αυτή η συμφωνία είναι αντίθετη με τις αρχές της Ομάδας Επαφής και με τα μέχρι τώρα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας περί αυτονομίας.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και η Σερβία δεν μπορούν να δεχτούν ένα τέτοιο κείμενο, το οποίο θέτει θέμα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η ηγεσία της Σερβίας και της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας φαίνονται προσηλωμένες στην εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στο θέμα του Κόσσοβο και Μετόχια και αποφασισμένες να αντισταθούν στις προσπάθειες ενός τμήματος της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει λύσεις, οι οποίες αντικειμενικά θα οδηγούσαν στην απόσχιση του Κόσσοβο - Μετόχια από τη Σερβία και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας θα προκαλούσε πολλά ανθρώπινα θύματα και ανθρωπιστική καταστροφή πρωτοφανούς έκτασης. Θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Εκτός αυτού, πρόκειται για ωμή καταπάτηση των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις σε καταφανή αντίθεση προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατερρίφθη ΝΑΤΟικό αεροσκάφος πλαίσιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι κατερρίφθη ένα αεροσκάφος της συμμαχίας, που συμμετείχε στο πρώτο κύμα των βομβαρδισμών κατά της Σερβίας.Τα σερβικά αντιαεροπορικά όπλα κατέρριψαν ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ και κατέστρεψαν στον αέρα τρεις πυραύλους, κατά τη διάρκεια των χτεσινών επιδρομών, μετέδωσε, εξάλλου, η σερβική τηλεόραση.

Ο τύπος του ΝΑΤΟϊκού αεροσκάφους που κατερρίφθη δεν έχει γίνει γνωστός. Οι πύραυλοι που καταστραφείσα στον αέρα πιθανολογείται ότι είναι Κρουζ.

Σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση η αποτελεσματικότητα της σερβικής άμυνας έγινε αισθητή, με την κατάρριψη του αεροσκάφους και την καταστροφή των πυραύλων στην πόλη Κιτσάβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Τα πρώτα αθώα θύματα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά στρατιωτικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσαν και το θάνατο πολιτών, μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

Ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρει ότι αδιευκρίνιστος αριθμός γυναικών και παιδιών πρώην στρατιωτικών, σκοτώθηκαν σήμερα λόγω των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο στρατός, στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι τα θύματα ήταν "πρόσφυγες", που είχαν προσωρινά καταφύγει σε στρατιωτικά οικήματα, όταν άρχισαν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές.

Οι "πρόσφυγες" αυτοί ήταν οικογένειες στρατιωτών των πρώην Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών που ανεξαρτητοποιήθηκαν όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Μερικές από αυτές τις οικογένειες των πρώην στρατιωτικών μην έχοντας σπίτια, κατέφυγαν στα κενά στρατιωτικά οικήματα.

τα φονικά εργαλεία σε δράση

Τα φονικά εργαλεία σε δράση

ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ