Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αδίστακτοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
  • ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους Κρουζ σε περιοχές της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου
  • Σε πλήρη ετοιμότητα η στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς ενόψει και νέων επιδρομών
  • Κλίντον και Σολάνα ανήγγειλαν την έναρξη των φονικών επιθέσεων στο όνομα... της ειρήνης και της ηθικής!
  • Ρωσικές αντιδράσεις και καθυστερημένη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με συμπεριφορά που μοιάζει με εκείνη του κυρίαρχου ενός πολλαπλώς επικίνδυνου παιχνιδιού, το ΝΑΤΟ χτύπησε χτες βράδυ τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αφού προέβησε ώρες πριν σε "πόλεμο νεύρων".

Πρώτος στόχος επιθέσεων, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) ήταν νότιες και δυτικές περιοχές της πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου οι περισσότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις ισχυρότατες εκρήξεις. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών με πυραύλους "Κρουζ", η Πρίστινα βυθίστηκε στο σκοτάδι, χωρίς οι τοπικές αρχές να διευκρινίσουν εάν επρόκειτο για συσκότιση ή εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα μάλιστα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έπληξαν και το κεντρικό στρατιωτικό και εμπορικό αεροδρόμιο κοντά στην Πρίστινα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πρώτες τρεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Σλάτινα".

Οι εκρήξεις που έγιναν στην Πρίστινα ακούστηκαν και στο Μαυροβούνιο... αλλά το χειρότερο ήταν πως ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή κοντά στο μαυροβούνιο αεροδρόμιο!

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη Νόβι Σαντ (βόρεια Σερβία), που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, δήλωσαν πως πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη.

Αρκετά ενημερωτική ήταν χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού που υπογράμμισε ότι η αεράμυνα και τα αντιαεροπορικά συστήματα του γιουγκοσλαβικού στρατού απάντησαν στις ΝΑΤΟικές επιδρομές δίχως να υποστούν καταστροφές.Υπογραμμίζοντας πως όλο το επιτελείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για νέες επιδρομές, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανέφερε πως επλήγησαν 20 στόχοι, ενώ στις μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού παρουσιάζονται εθελοντές για να υπερασπίσουν την ακεραιότητα της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου Βελιγραδίου επλήγησαν δύο στόχοι στα περίχωρα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, στο Ζάρκοβο και στη Ρακόβιτσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα. Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σλάτινα της Πρίστινας και δύο εκρήξεις στην Ποτγκόριτσα. Οι σειρήνες ήχησαν στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα, στο Κρακούγεβατς και στο Νις.

Πριν απ' αυτές τις εξελίξεις, το επιτελείο της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της τοποθέτησης όλων των μάχιμων δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία, όχι μόνον του Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε άλλες περιοχές της Σερβίας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς συνιστούσαν ψυχραιμία στους πολίτες, όπως ο Ντράγκαν Κόβιτς, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου, που απέτρεψε τους κατοίκους της σερβικής πρωτεύουσας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λέγοντας ότι τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς "θα λειτουργήσουν κανονικότατα"!

Παρά τη ρητή διαταγή του Βελιγραδίου, το Μαυροβούνιο αρνήθηκε να θέσει εαυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβαίνοντας σ' αυτή την ύστατη και πλέον κρίσιμη περίοδο σε επικρίσεις της πολιτικής του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο

Οι "εξηγήσεις" και οι τακτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Αυτός που ανακοίνωσε πρώτος την έναρξη των δολοφονικών επιθέσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ,Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Σε λιτή ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την είδηση των επιθέσεων, υποστηρίζοντας πως "η πρώτη ευθύνη των επιδρομών ανήκει στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς που αρνήθηκε να σταματήσει τις πράξεις βίας στο Κόσσοβο και να διαπραγματευτεί με καλή θέληση"... Στη συνέχεια δικαιολόγησε την εισβολή σε βάρος της Σερβίας, λέγοντας τάχα πως "σκοπός είναι ο τερματισμός της βίας και της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελούνταν στην περιοχή". Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες άλλες σε σχέση με την επιχείρηση, ούτε όσον αφορά το τελικό της αποτέλεσμα, ούτε για το πόσα και ποια ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συμμετείχαν.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προέβη σε διάγγελμα λίγα λεπτά μετά τους ΝΑΤΟικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Το σύντομο διάγγελμά του δεν επιφύλασσε "εκπλήξεις" καθώς περιορίστηκε στα ακόλουθα γνωστά σημεία της αμερικανικής πρακτικής και τρομοκρατικής πολιτικής στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Ετσι μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι "μόνον η αποφασιστικότητα μπορεί τώρα να αποτρέψει μία μεγαλύτερη καταστροφή, αφού εάν δράσουμε καθαρά στο Κοσσυφοπέδιο η κατάσταση θα επιδεινονόταν". Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η λήψη ΝΑΤΟικής δράσης κατά της Σερβίας έγινε "μαζί με όλους τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας" και τέλος αναφέρθηκε σε "τρεις βασικούς στόχους" τόσο της Ουάσιγκτον όσο και των Βρυξελλών:

- Στην επίδειξη αποφασιστικότητας για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

- Να πληρώσει ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς το τίμημα για τη βία κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών

- Να εξαλείψει την ικανότητα των Σέρβων να κλιμακώσουν πόλεμο κατά των Κοσσοβάρων.

Οι κρίσιμες αυτές εξελίξεις προκάλεσαν την οξυμένη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης του Μπόρις Γιέλτσιν, η οποία σε πρώτη φάση ανακάλεσε τον αντιπρόσωπό της στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.Αξιωματούχος του ρωσικού Πενταγώνου είπε ότι ο αντιπρόσωπος ανεκλήθη από το ΝΑΤΟ "με προσωπική απόφαση του Προέδρου Γιέλτσιν", προσθέτοντας ότι εν συνεπεία καταργείται όλη η "ρωσική δομή" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που λειτουργούσε στη βάση του λεγόμενου προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του πρακτορείου "ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ", η Ρωσία καταδίκασε εντονότατα τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σερβίας, χαρακτηρίζοντάς τις ως "πράξη επιθετικότητας". Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως η Μόσχα ζυγίζει "τα στρατιωτικό - διπλωματικά, και διπλωματικά βήματα" για να απαντήσει στις πράξεις του ΝΑΤΟ (να χτυπήσει τη Γιουγκοσλαβία).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου και ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου των αυτονομιστών του "KLA", Χασίμ Χάτσι.Από τα Τίρανα ο Χάτσι τόνισε "πως η ΝΑΤΟική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων δε σημαίνει ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου," καλώντας τους οπαδούς του "να οργανωθούν κατά των Σέρβων". Στη συνέχεια ζήτησε από όλα τα κόμματα της κοσσοβάρικης αλβανικής κοινότητας να θέσουν υποψήφιους έως τις 31 του μήνα για τις επικείμενες κυβερνητικές εκλογές στο Κόσσοβο (τις οποίες βέβαια δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι). Ο στόχος αυτής της πρότασης Χάτσι φάνηκε τρόπον τινά στη συνέχεια, όταν υπογράμμισε πως "σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μία κυβέρνηση"... Να μαντέψουμε ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος;

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας... κατόπιν εορτής!

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η παρούσα κατάσταση στο Κόσσοβο ζήτησε αργά το βράδυ (λίγο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών) η Ρωσία. Η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το "Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό". Νωρίτερα, και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Σιανχουάν, επαναλάμβανε την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας του σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, κρίνοντας ότι οι επικείμενες ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές θα έχουν "σοβαρές συνέπειες". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Σιανχουάν ζήτησε να γίνει σεβαστή "η ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας", ενώ εκτίμησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ δε θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ