Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
"Ολέθριο λάθος" και "νέο Βιετνάμ"

Σχόλια και άρθρα των εφημερίδων κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο

Η αγωνία και η ανησυχία του ελληνικού λαού για τις φλόγες του πολέμου, που ανάβουν στην περιοχή μας οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με την αγαστή συνεργασία των Ευρωπαίων "συμμάχων" τους, αποτυπώνεται και στα χτεσινά πρωτοσέλιδα, άρθρα και σχόλια των εφημερίδων. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως θετικό το γεγονός ότι καμία εφημερίδα δεν υιοθετεί τους άθλιους ισχυρισμούς του Κλίντον και χαρακτηρίζουν "ολέθριο λάθος" την απόφαση για βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Ενδεικτικά.

Τα ΝΕΑ στην πρώτη σελίδα κάνουν λόγο για "φόβους για νέο Βιετνάμ στην Ευρώπη", ενώ στο κύριο άρθρο τους επισημαίνουν ότι "επιδρομές ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών κατά της Σερβίας για να διευθετηθεί, δήθεν, η κρίση στο Κόσσοβο και να λήξει - γιατί αυτή είναι η ουσία - υπέρ των Αλβανών αυτονομιστών η εμφύλια διαμάχη είναι επανάληψη του λάθους, που σε άλλες περιπτώσεις και με ολέθρια αποτελέσματα έχει διαπραχθεί, της προσφυγής στον παραλογισμό της "ειρήνης διά της καταστροφής". Δε χωρά αμφιβολία πως οι βομβαρδισμοί στη Σερβία ανοίγουν νέα πληγή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, με δεινά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.Ισως και για εκείνους που αναλαμβάνουν το κόστος της δι' όπλων "επιχείρησης ειρήνευσης". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στην πρώτη σελίδα κάτω από τον βασικό τίτλο "Καταιγίδα στα Βαλκάνια", υπογραμμίζει: "Η Ραχ Americana καταπατά το διεθνές δίκαιο - ΝΑΤΟ uber alles!, ενώ στο κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο "ο Κλίντον χτυπάει, ο ΟΗΕ καταρρέει", τονίζει: "Κυνικά και απροκάλυπτα αποφασίζει ο πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και διατάσσει το απολύτως ελεγχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτεία ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσει και με βομβαρδισμούς την αμερικανική μονοκρατορία, αχρηστεύοντας διεθνώς τον ΟΗΕ και παραμερίζοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου... Καταρρέει ο ΟΗΕ, για να μην είναι εμπόδιο στον ηγεμόνα, όπως είχε καταρρεύσει η Κοινωνία των Εθνών από την αντιπαράθεση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, που οδήγησε την ανθρωπότητα στο φρενοκομείο του Πρώτου Πολέμου". Και το άρθρο καταλήγει: "Το είπε δραματικά(σ. σ. ο Κλίντον): "Τα παιδιά μας (δηλαδή της Αμερικής) χρειάζονται μια σταθερή και ελεύθερη Ευρώπη", αντί να πει: "Εμείς θέλουμε ένα ελεγχόμενο και κυριαρχούμενο κόσμο". Αυτό δικαιολογεί και νομιμοποιεί τα πάντα σε βάρος παντός εχθρού - κατασκευασμένου, όπως η "τρομοκρατία" μειονοτική ή κρατική, όπως βολεύει κάθε φορά - της αμερικανικής ηγεμονίας. Δε μετράει τίποτα άλλο, ούτε αρχές ούτε καν προσχήματα. Αυτά θάβονται στα ήδη ερείπια του ΟΗΕ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο πρωτοσέλιδο θέμα της επισημαίνει ότι η αναμενόμενη από ώρα σε ώρααεροπορική επιδρομή στη Σερβία είναι "η πρώτη αεροπορική επιδρομή στην ιστορία του ΝΑΤΟ εναντίον κυρίαρχης χώρας". Στο κύριο άρθρο της με τον τίτλο "Ολέθριο λάθος", αναφέρει: "Η αμερικανική "διπλωματία των κανονιοφόρων" στο παρελθόν έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά τώρα φαίνεται να προσκρούει στο σκληρό πυρήνα της σερβικής αντιστάσεως. Κανένας κυβερνήτης και καμία χώρα δεν μπορεί να παραχωρήσει εθνικό έδαφος, ακόμη και εάν το τίμημα είναι βαρύ, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο μέχρι τώρα χειρισμός της Δύσεως καταδεικνύει ότι δεν έχει ως στόχο την αναζήτηση ενός βιώσιμου συμβιβασμού, αλλά την εξουθένωση της Σερβίας".

Το ΕΘΝΟΣ στην πρώτη σελίδα, κάτω από τον τίτλο "Ελληνική εμπλοκή επιδιώκουν οι ΗΠΑ" αναφέρει: "Στη φωτιά που απειλεί να πυρπολήσει τα Βαλκάνια, προσπαθούν να βάλουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί, με εκβιαστικά διλήμματα, που υπαινίσσονται ακόμη και πόλεμο με την Τουρκία".

"Στρατηγείο" η Ελλάδα!

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στην πρώτη σελίδα κάτω από τον τίτλο "Στρατηγείο της επίθεσης η Ελλάδα", αναφέρει: "Φωτιά στα Βαλκάνια ετοιμάζονται να ανάψουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χωρίς να υπολογίζουν τους τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σημίτη γυρίζει την πλάτη στον Σλ. Μιλόσεβιτς και η Ελλάδα γίνεται το στρατηγείο των επιχειρήσεων". Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα "όχι μόνο μετέχει, αλλά πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αφού αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο υποστήριξης του εκστρατευτικού σώματος που προορίζεται να εισβάλει στο έδαφος της Σερβίας, αν ο Σλ. Μιλόσεβιτς δε "συνετιστεί" με αεροπορικούς βομβαρδισμούς!". Από τα ΝΑΤΟικά έγγραφα προκύπτει ότι όλος ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα γίνεται από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, ενώ το εκστρατευτικό σώμα της "Συμμαχίας" θα"αναπτυχθεί στο θέατρο πολέμου" μέσω Ελλάδας... ".

Η "Βραδυνή" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Μπλέξαμε άσχημα", αναφέρει:"Ο χασάπης του πλανήτη έδωσε πράσινο φως για τη σφαγή! - Υποπτες δηλώσεις Μπιλ Κλίντον για "κινητοποιήσεις" μειονοτήτων που θα δημιουργήσουν προβλήματα σε Ελλάδα - Τουρκία - Ο Μπερνς αξίωσε περισσότερες διευκολύνσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ