Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Αγωνιούν αλλά και "(εξ) υπηρετούν" οι γείτονες...

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. -

Η σιωπηλή συγκατάθεση, συμμετοχή και συνενοχή παλιών, νέων αλλά και επίδοξων μελών του ΝΑΤΟ, εκδηλώνεται τις κρίσιμες ώρες κορύφωσης της αγωνίας στο Κοσσυφοπέδιο ως πνιγμένη κραυγή αγωνίας και ανησυχίας. Εξυπακούεται ότι η "καμπάνα" της αγωνίας χτυπά περισσότερο όχι μόνον για τις όμορες με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβία χώρες αλλά για όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, σημείωσε πως " η επέμβαση του ΝΑΤΟ κρίνεται αναγκαία".

Νωρίτερα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους σε οποιαδήποτε απόφαση για λήψη άμεσων μέτρων σε διπλωματικό ή και στρατιωτικό επίπεδο.

Στην αναφορά τους για την Αλβανία και το Κόσσοβο τόνισαν πως "οι ευθύνες της Αλβανίας για το Κόσσοβο και οι ευθύνες του Κοσσόβου για την Αλβανία αποτελούν στοιχεία ενός πλαισίου και μιας προοπτικής". Δεν παρέλειψαν δε να απευθύνουν έκκληση στον πατριωτισμό όλου του αλβανικού λαού, προκειμένου οι πολίτες να "δείξουν κατανόηση γι' αυτή την κατάσταση και να σταθούν στο ύψος αυτής της ιστορικής στιγμής για τις σημερινές και μελλοντικές τύχες του Εθνους".

Και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κορυφώνεται η αγωνία για τις πιθανές συνέπειες που θα υποστεί - εάν δεν υφίσταται ήδη... ιδίως λόγω του μεγάλου κύματος Κοσσοβάρων προσφύγων! - και αυτή η χώρα.

"Η χώρα μας δε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της σε μία επίθεση από οποιαδήποτε γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας, και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ θα το αποδεχτεί αυτό", σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπσκο Γεωργιέφσκι.

Εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (περίπου 10.000 άνδρες) που στρατοπεδεύουν στην ΠΓΔΜ, επιχείρησε δε να καθησυχάσει τα Σκόπια, λέγοντας πως οι εκεί ΝΑΤΟικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταστάσεις για εξαπόλυση επίθεσης.

Αντίθετα οι δηλώσεις του επικεφαλής δύναμης αξιωματούχων του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ, δεν εφησύχασαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αλλά υπενθύμισαν τους πολλαπλούς κινδύνους και τα ποικίλα προβλήματα που ελλοχεύει η άφιξη δεκάδων χιλιάδων Κοσσοβάρων προσφύγων στο έδαφος αυτής της χώρας. "Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί πρόσφυγες, απειλές όλων των ειδών, προβλήματα για μία χώρα που το μόνο που επιθυμεί είναι να ξαναβρεί η ζωή, τους φυσιολογικούς της ρυθμούς"... είπε ο Γουόκερ.

Υπενθυμίζεται πως ώρες πριν, οι αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα της χώρας στη μεθόριο με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας για να σταματήσουν το κύμα των Κοσσοβάρων προσφύγων. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Κοσσοβάρων που έχουν καταφύγει μόνον στην ΠΓΔΜ τον ανεβάζουν από 20.000 έως και 30.000 άτομα.

Παρόμοια στάση τήρησε χτες και η Βουλγαρία.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, προσέφερε την υποστήριξη της χώρας του στην απόφαση του ΝΑΤΟ, να προβεί σε αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας,Βίκτορ Ορμπαν, επιχείρησε να καθησυχάσει το λαό της χώρας του λέγοντας ότι η Βουδαπέστη δε φοβάται απειλή από τις εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με "επιχείρημα" ότι η Ουγγαρία είναι πλέον υπό τις σκέπες του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ