Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
Οι "Συμφωνίες" και τα επιδιωκόμενα...

Δύο διαφορετικές "συμφωνίες" υπεγράφησαν στο Παρίσι: Η μια από τη σερβική και η άλλη από την αλβανική πλευρά. Οι διαφορές τους αποκαλύπτουν κίνητρα και λόγους της επέμβασης...

Η Συμφωνία για την αυτοδιοίκηση της περιοχής Κόσσοβο - Μετόχια που η κρατική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας υπέγραψε στο Παρίσι και πρότεινε σαν μια διαρκή λύση για το Κόσσοβο και Μετόχια προβλέπει:

- Ευρεία αυτονομία, τοπική αυτοδιοίκηση, πλήρη ισότητα όλων των εθνοτήτων σε Κόσσοβο και Μετόχια

- Σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, των ανθρωπίνων - αστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

- Ως βάση τις δέκα αρχές της Ομάδας Επαφής, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 29/1/1999.

Τη συμφωνία, εκτός από τους επισήμους εκπροσώπους των κρατικών οργάνων, υπέγραψαν εκπρόσωποι των εθνοτήτων του Κόσσοβο και Μετόχια - Αλβανών, Σέρβων και Μαυροβούνιων, Γκοράνων, Μουσουλμάνων, Τούρκων, Τσιγγάνων και Αυγυπτίων. Στο Κόσσοβο - Μετόχια, εκτός από τους 800 χιλιάδες Αλβανούς, ζουν 650 χιλιάδες άτομα μη αλβανικής καταγωγής: 250 χιλιάδες Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, 155 χιλιάδες Μουσουλμάνοι, 150 χιλιάδες Τσιγγάνοι, και 50 χιλιάδες Τούρκοι.

Η συμφωνία των Παρισίων που υπέγραψε η αντιπροσωπεία των Αλβανών, την οποία κάποιοι διεθνείς παράγοντες επιχειρούν με τη βία και με απειλές για ανοιχτή επίθεση να επιβάλουν και στη Σερβία και στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, έχει ως σκοπό τη δημιουργία τρίτης Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, σαν ένα πρώτο βήμα για την απόσχιση και ανεξαρτησία αυτού του τμήματος της Σερβίας. Αυτή η συμφωνία είναι αντίθετη με τις αρχές της Ομάδας Επαφής και με τα μέχρι τώρα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας περί αυτονομίας.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και η Σερβία δεν μπορούν να δεχτούν ένα τέτοιο κείμενο, το οποίο θέτει θέμα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η ηγεσία της Σερβίας και της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας φαίνονται προσηλωμένες στην εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στο θέμα του Κόσσοβο και Μετόχια και αποφασισμένες να αντισταθούν στις προσπάθειες ενός τμήματος της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει λύσεις, οι οποίες αντικειμενικά θα οδηγούσαν στην απόσχιση του Κόσσοβο - Μετόχια από τη Σερβία και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας θα προκαλούσε πολλά ανθρώπινα θύματα και ανθρωπιστική καταστροφή πρωτοφανούς έκτασης. Θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Εκτός αυτού, πρόκειται για ωμή καταπάτηση των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις σε καταφανή αντίθεση προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριγμοί στις σχέσεις τους με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο (2017-01-05 00:00:00.0)
Αναμένουν νέο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες του «UCPMB» (2000-12-13 00:00:00.0)
Ζητεί την απομάκρυνση ΚΦΟΡ και ΟΗΕ από το Κοσσυφοπέδιο (2000-06-09 00:00:00.0)
Σχέδια κατακερματισμού και έντασης από το ΝΑΤΟ (2000-03-04 00:00:00.0)
Επιχείρηση νομιμοποίησης της εισβολής (1999-05-08 00:00:00.0)
Θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ακεραιότητά μας (1999-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ