Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σχέδια κατακερματισμού και έντασης από το ΝΑΤΟ

Στρατηγός  Λαζάρεβιτς: «Μέρος του ειδικού πολέμου του ΝΑΤΟ η άσκηση στο Κοσσυφοπέδιο»

Νομίζοντας προφανώς πως απευθύνονται σε «Αμερικανάκια»,κατόπιν απόφασης του Κλίντον, γέμισαν τον τόπο με τις αφίσες επικήρυξης ως άλλον ένα μηχανισμό τρομοκρατίας και διαμόρφωσης κλίματος

Associated Press

Νομίζοντας προφανώς πως απευθύνονται σε «Αμερικανάκια»,κατόπιν απόφασης του Κλίντον, γέμισαν τον τόπο με τις αφίσες επικήρυξης ως άλλον ένα μηχανισμό τρομοκρατίας και διαμόρφωσης κλίματος
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την πολιτική κατακερματισμού της Σερβίας και την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, σημείωσε χτες ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αφορμή την εμφάνιση της νέας «απελευθερωτικής»(!) οργάνωσης Αλβανών (παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ) στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος στρατηγός δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση της «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως αμφισβητεί το δικαίωμα του ΝΑΤΟ να προβεί σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή, με την ακόλουθη σημείωση: «Η όλη προσπάθεια δεν είναι παρά συνέχεια του ειδικού πολέμου που διεξάγει το ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»! Την ίδια ώρα στο Κοσσυφοπέδιο, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη γνωστή εστία έντασης των τελευταίων μηνών, το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, αλλά και επιθέσεις εναντίον Σέρβων χωρικών...

«Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήδη ονομάζουν "ανατολικό Κοσσυφοπέδιο" την περιοχή Πτσίνιε, που περιλαμβάνει τους δήμους του Πρέσεβο, Μεντβέντγια και Μπουγένοβατς και κρίνουν ότι αυτό είναι το επόμενο στάδιο στον κατακερματισμό της Σερβίας», σημείωσε ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΠΕΤΑ». Ο στρατηγός παρέκαμψε για ευνόητους λόγους την άμεση αναφορά του στο νεοσύστατο «Απελευθερωτικό Στρατό Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγένοβατς» (UCPMB), που διεκδικεί την «προσάρτηση» των παραπάνω σερβικών περιοχών στο, όπως το ονομάζουν, «ανατολικό Κόσσοβο», αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη της οργάνωσης στα ευρύτερα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός αμφισβήτησε το δικαίωμα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση στο Κόσσοβο και δήλωσε ότι η άσκηση με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000», που θα διεξαχθεί ανάμεσα στις 19 Μαρτίου και τις 10 Απριλίου, εντάσσεται στον «ειδικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της Γιουγκοσλαβίας».

Σ' άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Σέρβος στρατηγός υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ασύστολα ψεύδη» τους ισχυρισμούς του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περί συγκέντρωσης δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και στα περίχωρα του Κοσσυφοπεδίου.

Αναφορικά με τη «Δυναμική Απάντηση 2000» του ΝΑΤΟ, είχε εκφράσει προ ημερών συναφή θέση και ο Ντιούρα Λάζιτς, υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η άσκηση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο θα «ενθαρρύνει τους Αλβανούς τρομοκράτες» ώστε να επεκτείνουν τον πόλεμο και στη Νότια Σερβία.... «Οι Αλβανοί του Κόσσοβου εκφράζουν εδώ και καιρό την ευχή να δουν την περιοχή του Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μεντβέντια να προσαρτάται στο Κόσσοβο με τη βοήθεια των συμμάχων τους του ΝΑΤΟ» είχε πει χαρακτηριστικά ο Λάζιτς.

Βολές και από μέλος του ΟΗΕ κατά του «UCPMB»!

Μέλος αποστολής του ΟΗΕ στο Βελιγράδι, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε ευθέως τους ένοπλους Αλβανούς της UCPMB, καταγγέλλοντας ότι άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος των Ηνωμένων Εθνών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τραυματίζοντας έναν Ιρλανδό. Τα μέλη της οργάνωσης «ανήκουν και υποστηρίζουν τον UCK και σκοπεύουν τώρα να "προστατεύσουν" την περιοχή του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς, όπου ζουν 75.000 Αλβανοί», δήλωσε το μέλος του ΟΗΕ, σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως όταν οι άνδρες της «UCPMB» διαπίστωσαν ότι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον... οχήματος του ΟΗΕ, ζήτησαν «συγνώμη» (!) και... οδήγησαν το Ρώσο οδηγό μαζί με τον τραυματία στο κοντινότερο σημείο ελέγχου της «KFOR».

Ρωσία: Να συγκληθεί τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας!

Την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε αργά προχτές βράδυ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, με αφορμή την αποτυχία, όπως είπε, που παρατηρείται για τήρηση της απόφασης 1244 του διεθνούς οργανισμού για το Κοσσυφοπέδιο. Το περασμένο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ σημείωνε από τη Λισαβόνα πως η παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τον τερματισμό των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα προκαλέσει μια «νέα τραγωδία στα Βαλκάνια».

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο Ρώσος υπουργός στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ και υπουργούς δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είπε πως η Μόσχα «απαιτεί τη συνολική τήρηση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εδαφική ενότητα και την εθνική κυριαρχία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας». Ο ίδιος επανέλαβε την «απειλή» της Ρωσίας για αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών που συμμετέχουν στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο.

Πέτυχε η δεύτερη προσπάθεια «επιστροφής» Αλβανών...

Με ρίψη δακρυγόνων απάντησαν χτες οι Γάλλοι στρατιώτες στο πλήθος περίπου 200 Σέρβων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο βόρειο άκρο της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ για να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες επιστροφής 45 οικογενειών Κοσσοβάρων Αλβανών στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Από τα μικροεπεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις Γάλλοι στρατιώτες, ενώ τελικά, λόγω και της... καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε την ώρα εκείνη, εγκαταλείφτηκε έως αργά το απόγευμα η δεύτερη προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου επιστροφής των Αλβανών μέσω του πεζοδρομημένου διαδρόμου που έχει φτιάξει η «ΚΦΟΡ» κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ. Οπως σημειώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και το πλήθος των Σέρβων πολιτών αποχώρησε αργότερα χτες το απόγευμα, εντούτοις οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, που σχεδιάζεται να επιστρέψουν στο βόρειο τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, αρνούνταν για κάποιες ώρες τις «υπηρεσίες» της «ΚΦΟΡ» και της αστυνομίας του ΟΗΕ, προτιμώντας να επιστρέψουν στον τομέα των ομοεθνών τους στο άλλο άκρο της πόλης. Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, η δύναμη της «ΚΦΟΡ» οδήγησε τις 45 οικογένειες Αλβανών στο σερβικό τομέα της πόλης, υπό τα γιουχαΐσματα μικρού πλήθους Σέρβων που παρακολουθούσε από μακριά την «επιχείρηση».

Επιθέσεις κατά Σέρβων χωρικών

Στο μεταξύ, Κοσσοβάροι Αλβανοί πραγματοποίησαν χτες επιθέσεις κατά Σέρβων στα χωριά Μποστάνε, Τρνιτσέβτσε και Νόβο Μπρντο κοντά στο Γκνιλιάνε, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό περίπου 12 ατόμων. Σύμφωνα με ραδιοερασιτέχνες, που επικαλέστηκε χτεσινό τηλεγράφημα του «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», δύο ομάδες Κοσσοβάρων Αλβανών που είχαν τα διακριτικά των λεγόμενων Δυνάμεων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου (!), άρχισαν να πετροβολούν και να ξυλοδέρνουν στη διάρκεια διάφορων περιστατικών Σέρβους χωρικούς στις παραπάνω περιοχές. Πολλά από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άνω των 60 χρόνων και τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά. Τα επεισόδια έληξαν με τη διαφυγή των δραστών προς το Ντόντζι Μάκρες. Λίγο αργότερα, περίπολος της «ΚΦΟΡ» άρχισε έρευνες για τη σύλληψη των δραστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ