Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Θανατηφόρα ενέδρα

ΜΟΣΧΑ.-

Σε ενέδρα Τσετσένων ανταρτών σκοτώθηκαν 20 άνδρες των ειδικών δυνάμεων ΟΜΟΝ του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Επίσης, από τα πυρά των Τσετσένων τραυματίστηκαν ακόμα 29 μέλη της ΟΜΟΝ. Οι αντάρτες είχαν στήσει την Πέμπτη, 2 Μάρτη, ενέδρα σε ένα προάστιο του Γκρόζνι και άνοιξαν αιφνιδιαστικά πυρ με αυτόματα όπλα και ρουκέτες από αρκετές κατευθύνσεις εναντίον αυτοκινητοπομπής της ΟΜΟΝ (9 αυτοκίνητα και 98 άνδρες), με συνέπεια οι άνδρες της ΟΜΟΝ να μην προλάβουν να αντιδράσουν. Στο μεταξύ, το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δήλωση του αρχηγού του επιτελείου των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, Σερκγέι Κουρτσερόκ, μετέδωσε χτες, ότι στο νοσοκομείο, όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες, πέθαναν άλλοι 17 μαχητές της ΟΜΟΝ, φτάνοντας έτσι ο αριθμός των νεκρών στους 37. Η μονάδα της ΟΜΟΝ (από την περιοχή Μόσχας) είχε αναχωρήσει από το Μοζντόκ (Βόρεια Οσετία) και κατευθυνόταν στο Γκρόζνι, όταν δέχτηκε την επίθεση στη συνοικία Σταροπρομισλάφσκι.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, αντιστράτηγος Βαλέρι Φιόντοροφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν «μερικές δεκάδες Τσετσένων ανταρτών που είχαν επιτεθεί την Πέμπτη στην αυτοκινητοπομπή της ΟΜΟΝ». Επίσης, σύμφωνα με το επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων, στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών παρακολουθούν τους Τσετσένους που είχαν επιτεθεί στους άνδρες της ΟΜΟΝ, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος της Ινγκουσετίας.

Από την άλλη μεριά, σε σκληρή δήλωση προέβη ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, σχετικά με την επίθεση ενάντια στους άνδρες της ΟΜΟΝ. Τόνισε ότι «στον πόλεμο πρέπει να αποκλείονται οποιεσδήποτε καταστάσεις χαλάρωσης» και ότι συστήθηκε επιτροπή που θα διερευνήσει αυτό το γεγονός και αν διαπιστωθεί ότι τα άτομα που ευθύνονται για την ασφάλεια του προσωπικού έσφαλαν σε κάτι, θα τιμωρηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ