Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Επιστροφή στον ... τόπο του εγκλήματος

Απο την υποδοχή του δικτάτορα στο αεροδρόμιο

Associated Press

Απο την υποδοχή του δικτάτορα στο αεροδρόμιο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η νομική και πολιτική περιπέτεια, που ξεκίνησε πριν από δύο σχεδόν χρόνια, έληξε άδοξα και ο Αουγκούστο Πινοτσέτ επέστρεψε πίσω στη χιλιανή γη, πίσω στη χώρα που για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια τη βίαζε ανελλιπώς και την «εγκατέλειψε» πριν από 9 χρόνια - καθώς επισήμως αποσύρθηκε από την ηγεσία της - ημιθανή από ακατάσχετη εσωτερική «αιμορραγία». Η υποδοχή που του επιφύλαξαν τα «τέκνα» του ήταν υποδοχή ήρωα...

Χτες το μεσημέρι το «Μπόινγκ 707» του χιλιανού στρατού προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο, μεταφέροντας σώο και αβλαβή τον πρώην Χιλιανό δικτάτορα μετά από 16 μήνες που είχε μείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο στρατός ήταν εκεί, όπως και πολλοί οπαδοί του και μέλη της οικογένειάς του για να τον υποδεχτούν, αν και κατά «περίεργο τρόπο» ο δρόμος που οδηγούσε στο αεροδρόμιο ήταν αποκλεισμένος για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους λίγους και εκλεκτούς. Η μπάντα του στρατού έπαιζε τα αγαπημένα του ακούσματα, γερμανικά και στρατιωτικά εμβατήρια, ενώ η στρατιωτική ιεραρχία ήταν εκεί ώστε η υποδοχή να είναι αρμόζουσα και επιβλητική. Επικεφαλής διαφόρων σωμάτων του στρατού, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Ρικάρντο Ιζουριέτα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Πινοτσέτ στην αρχηγία του στρατού το Μάρτη του 1998, υποδέχτηκαν τον πρώην δικτάτορα στο αεροδρόμιο με μια αυστηρή στρατιωτική τελετή προς ένα ήρωα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες σημαίες εμφανίστηκαν στα σπίτια του Σαντιάγο, μία «αυθόρμητη κίνηση», όπως δικαιολόγησε ο δήμαρχος της χιλιανής πρωτεύουσας.

Ενώ υποστηρικτές και οπαδοί ζητωκραύγαζαν και χαμογελούσαν, η επίσημη κυβέρνηση της Χιλής και ο Πρόεδρος Εδουάρδο Φρέι ήταν κατηφείς και αγανακτισμένοι για αυτή την υποδοχή που επιφύλαξε ο στρατός στον πρώην δικτάτορα, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα δεν μπορούσαν να κρύψουν την οργή τους για το άδικο και άδοξο τέλος αυτής της νομικής δίωξης, που ξεκίνησε στις 16 του Οκτώβρη του 1998, μετά το ένταλμα που εξέδωσε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Αρκετοί δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τον αγώνα ώστε ο Πινοτσέτ να έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, έστω και στη Χιλή, και για το λόγο αυτό συγγενείς των 3.197 ΕΠΙΣΗΜΩΣ δολοφονημένων και εξαφανισμένων έχουν ήδη καταθέσει περίπου 60 μηνύσεις ζητώντας την άρση ασυλίας του Πινοτσέτ, που την χαίρει διά βίου ως γερουσιαστής και πρώην ηγέτης του κράτους, με αναθεώρηση του Συντάγματος που έκανε ο ίδιος το 1990, πριν παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας.

Εκτός συνόρων τώρα, τα συναισθήματα είναι επίσης ανάμεικτα, Οι χώρες, εκτός Ισπανίας, που είχαν ζητήσει επίσης την έκδοση, αν και δεν προχώρησαν σε έφεση κατά της απόφασης του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τζακ Στρο, εμφανίζονται οργισμένες, «εξαναγκάζοντας» κατ' αυτόν τον τρόπο τον Στρο να δώσει εξηγήσεις, μετά την αναχώρηση φυσικά του Πινοτσέτ από τη Βρετανία, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην εκδώσει τον Αουγκούστο Πινοτσέτ στις χώρες που το ζητούσαν. Ετσι είπε ότι η κατάσταση της υγείας του στρατηγού δεν άφηνε άλλη επιλογή. Σε γραπτή του δήλωση προς Βρετανούς βουλευτές ο υπουργός εκτιμά ότι ο Πινοτσέτ δεν ήταν σε θέση να δικαστεί και ότι θα ήταν «καταπιεστική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του» να εκδοθεί. Ο Στρο δήλωσε ότι αν ο γηραιός στρατηγός δεν είχε την πνευματική διαύγεια να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία, να δώσει συγκροτημένη κατάθεση και να ακολουθήσει οδηγίες, θα ήταν αδύνατο να δικαστεί δίκαια, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ