Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδήλωση κατά του ρατσισμού

Από πρόσφατη αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Από πρόσφατη αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με μία πολύ μαχητική και μαζική διαδήλωση και στη σκιά νέας «δολοφονίας» από αξιωματικό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης με πολιτικά ενός μαύρου υπόπτου, χιλιάδες Αφροαμερικανοί διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση των τεσσάρων λευκών αστυνομικών που σκότωσαν στη Νέα Υόρκη τον Αμαντού Ντιάλο, με συνθήματα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τους γονείς και την αδελφή του Αμαντού Ντιάλο, κρατούσαν πορτοφόλια στα χέρια τους και φώναζαν «Αυτό είναι πορτοφόλι - όχι όπλο», καθώς οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ντιάλο, έναν άοπλο αφρικανό μετανάστη από τη Γουινέα, υποστήριξαν στη δίκη τους ότι νόμισαν πως τραβούσε πιστόλι όταν έβαλε το χέρι του στην τσέπη για να βγάλει το πορτοφόλι του.

«Αγωνιζόμαστε για ειρήνη και δικαιοσύνη, όχι μόνο για τον Αμαντού», δήλωσε ο πατέρας του νεκρού μετανάστη, Σάικου. Νωρίτερα, οι γονείς του Ντιάλο και μία ομάδα βουλευτών είχαν συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Οι τέσσερις αστυνομικοί που αθωώθηκαν από το Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, είχαν πυροβολήσει 41 φορές εναντίον του Ντιάλο, με συνέπεια 19 σφαίρες να καρφωθούν στο κορμί του. Η δολοφονία του Αμαντού Ντιάλο έγινε στις 4 του Φλεβάρη, έξω από το διαμέρισμα όπου διέμενε ο μετανάστης, στο Μπρονξ. Οι Αφροαμερικανοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλαν ότι η περίπτωση Ντιάλο είναι απλώς ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τη βαρβαρότητα της αστυνομίας έναντι όσων δεν είναι λευκοί. «Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τίτλος σου στην Αμερική. Εάν είσαι μαύρος, σκούρος ή κίτρινος, είσαι απλώς ακόμη ένας νέγρος», δήλωσε απευθυνόμενη στους συγκεντρωθέντες η πρώην δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Μάριον Μπάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ