Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Ανακοινώνει εράνους και αποκαλύψεις

Από τη στιγμή της παραίτησης του Χ. Κολ

Associated Press

Από τη στιγμή της παραίτησης του Χ. Κολ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο πρώην καγκελάριος και ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, της CDU, πρωταγωνιστής των σκανδάλων των «μαύρων λογαριασμών», που άρχισαν να αποκαλύπτονται τον περασμένο Νοέμβρη και κοντεύουν να διαλύσουν το κόμμα, ανέλαβε το έργο «αποκατάστασής» του...

Καταρχήν, εγκατέλειψε την άκαμπτη στάση του και ανακοίνωσε χτες ότι θα αποκαλύψει την προσεχή βδομάδα τα ονόματα των δωρητών από τους οποίους είχε ζητήσει να βοηθήσουν την CDU, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Εκτός αυτών, ο Κολ ανέλαβε την πρωτοβουλία να κάνει έρανο και να συγκεντρώσει τα ποσά για την αποπληρωμή του προστίμου που επιβλήθηκε στο κόμμα του, λόγω της άρνησής του να αποκαλύψει τις πηγές της παράνομης χρηματοδότησης. Πάντως, αυτή η συγκεκριμένη κίνησή του προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλά στελέχη εξέφρασαν τη ριζική τους διαφωνία, ο πρωταγωνιστής των «σκανδάλων» να κάνει προσωπικό «έρανο» για τη συγκέντρωση 6 εκατομμυρίων μάρκων προκειμένου να «αποζημιώσει», τρόπο τινά, την CDU για το πρόστιμο που θα του επιβληθεί εξαιτίας της εμμονής του να μην αποκαλύπτει τα ονόματα των χορηγών που του προσέφεραν περίπου δύο εκατομμύρια μάρκα για το «ταμείο» του κόμματος από το 1993 ως το 1998. Ετσι, στελέχη του κόμματός του, αλλά και του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν να επικρίνουν τον Κόλ ότι απλώς προσπαθεί να ξεφύγει από το προσωπικό του πρόβλημα.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με το ARD, το ποσό των περίπου 6 εκατομμυρίων μάρκων που ο Κολ κατάφερε να συγκεντρώσει, δε θα είναι αρκετό για να εξυγιάνει τα οικονομικά του CDU. Ωστόσο, στους σημερινούς «Finanancial Times Deutschland», ο Γερμανός πρόεδρος της ελβετικής εταιρίας «Nestle», Χέλμουτ Μάουχερ, δηλώνει ότι θα ανταποκρινόταν «ως πολίτης που έχει συνείδηση των ευθυνών του και ως μέλος του CDU», στο αίτημα του Κολ για δωρεές προς το κόμμα του, αλλά δε θα αποκάλυπτε το ύψος της δωρεάς του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ