Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ:
Ζητεί την απομάκρυνση ΚΦΟΡ και ΟΗΕ από το Κοσσυφοπέδιο

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την απομάκρυνση των αποστολών «ΚΦΟΡ» και «UNMIK» από το Κοσσυφοπέδιο και την ακύρωση όσων αποφάσεων των επικεφαλής των δύο πολυεθνικών αποστολών παραβιάζουν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί σε υπόμνημά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ανακοίνωσε πως το υπόμνημα κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως σ' αυτό διατυπώνεται το αίτημα για την επείγουσα σύγκληση του Σώματος. Ο Μπουλάτοβιτς κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι μόνο να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τις δραστηριότητες του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, αλλά και να θέσει τέλος στην αποστολή του τελευταίου στην Πρίστινα. Ο πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σημείωσε μάλιστα πως το Βελιγράδι επιμένει στην «άμεση επιστροφή και ανάπτυξη των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της Αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο», λέγοντας πως μόνον αυτό θα δημιουργούσε τις συνθήκες για την «έναρξη μίας διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εντός του πλαισίου της Σερβίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Ο Μπουλάτοβιτς εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» και στις πολυεθνικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ», λέγοντας πως είναι άμεσα υπεύθυνες για τη «συστηματική παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία, για την πρόκληση αμέτρητου αριθμού θυμάτων, για τον ανθρώπινο πόνο των Σέρβων και άλλου μέρους του μη αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών που διαπράττονται από Αλβανούς τρομοκράτες παρουσία των δεκάδων χιλιάδων μελών της "ΚΦΟΡ" και της "UNMIK"».

Πάντως, η Μόσχα εξέφρασε τη διαφωνία της στην πρόταση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για αποχώρηση των δυνάμεων «ΚΦΟΡ» και ΟΗΕ από το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, εξέφρασε την αντίδρασή του με το επιχείρημα πως «μία τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο».

Αρνητική ήταν, όπως αναμενόταν, και η αντίδραση του γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στο αίτημα του Βελιγραδίου. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την KFOR και την UNMIK από το να παραμείνουν στο Κόσσοβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ μοιράζει ρόλους.... (2001-03-09 00:00:00.0)
Ανησυχία για την ανάφλεξη συγκρούσεων στο Πρέσεβο... (2000-11-24 00:00:00.0)
«Κινδύνους ανάφλεξης» βλέπει ο Ράινχαρντ (2000-04-06 00:00:00.0)
Νέα προπαγάνδα από την ΚΦΟΡ ενόψει ΝΑΤΟικών «ασκήσεων»... (2000-03-21 00:00:00.0)
Σχέδια κατακερματισμού και έντασης από το ΝΑΤΟ (2000-03-04 00:00:00.0)
Το "μπαλάκι" της επέμβασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (1998-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ