ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό

Παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να πείσουν για το αντίθετο, η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμη και οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν. Οχι μόνο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που «βασανίζονται» να σώσει το καθένα τα δικά του μονοπώλια, αλλά και μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη. Στη βάση αυτή αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωζώνη και από τμήματα της αστικής τάξης καλλιεργείται ο «ευρωσκεπτικισμός». Το βάθος της οικονομικής κρίσης έχει αντανάκλαση στο πολιτικό σύστημα. Η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα μεγαλώνει σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη. Η ΕΕ θολώνει και απαξιώνεται στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει και αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Παραδοσιακά αστικά κόμματα εξαφανίζονται ή επαναπροσδιορίζουν τις συμμαχίες τους για να παραμείνουν στο παιχνίδι της διακυβέρνησης.

Η αστική τάξη ξέρει καλά πως ακόμα κι αν έρθει ανάπτυξη, θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική. Οτι δεν πρόκειται να απορροφήσει τις συνέπειες που είχε για τα λαϊκά στρώματα η μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με πρώτη την εργατική δύναμη. Η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να αντιστρέψει την πορεία φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, ήδη έχει δρομολογηθεί η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, εντείνονται οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διάφορα τμήματα που αποσπάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κινητικότητα (π.χ. Λοβέρδος, Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου κλπ.), υπάρχουν τριγμοί στους Ανεξάρτητους Ελληνες, υπάρχουν διεργασίες στην ίδια τη ΝΔ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ με τους λεγόμενους Παπανδρεϊκούς και Βενιζελικούς... Οι ανακατατάξεις στα υπάρχοντα κόμματα και η δημιουργία νέων με τα ίδια παλιά υλικά αυτό επιβεβαιώνουν.

Το δίπολο που διαμορφώνουν έχει για πυρήνα τη ΝΔ από τη μια και το ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Οι μεταξύ τους αντιθέσεις αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Ολοι εκτός από το ΚΚΕ, λένε στο λαό ότι λύση στα προβλήματά του θα δώσει η ανάπτυξη, που θα είναι καπιταλιστική. Λένε ακόμα πως η διέξοδος για το λαό θα προέλθει από μια κυβέρνηση, με τα μονοπώλια ακλόνητα στην οικονομία. Ο βασικός άξονας στον οποίο οικοδομείται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, είναι το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, με διακηρυγμένο στόχο -όλων πλην ΚΚΕ- να επαναφέρουν το κεφάλαιο σε τροχιά ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατό. Εκεί ταυτίζονται στρατηγικά οι δύο πόλοι. Διαφωνούν στο πώς θα γίνει, αντανακλώντας ο καθένας συμφέροντα και επιδιώξεις μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Η προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, δείχνει τα ζόρια τους στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς βεβαίως ακόμη να υπάρξει ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αυτά τα ζόρια, ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να τα οξύνει, για να ανοίξει ρήγματα στην πολιτική εξουσία των αστών, που επιτίθενται ανεξάρτητα από μείγμα στη διαχείριση. Επομένως χρειάζεται οργάνωση στους τόπους δουλειάς, ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, ανασυγκρότηση του κινήματος, προϋπόθεση για να στεριώσει και να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, με στρατηγική ενάντια στην εργοδοσία, το κράτος της και την ΕΕ. Ο λαός έχει συμφέρον να φτάσει την πάλη του μέχρι το τέλος: Στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, που θα γκρεμίσει το σάπιο και θα φέρει στο προσκήνιο το πραγματικά καινούριο, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το Σοσιαλισμό.

Δημοσιεύματα για τις πανελλαδικές

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις που είναι σε εξέλιξη, οι κρίσεις, οι αναλύσεις, τα αφιερώματα και οι γκρίνιες γύρω από το εξεταστικό σύστημα έχουν και πάλι την τιμητική τους αυτές τις μέρες στις εφημερίδες. Και ενώ η δοκιμασία των μαθητών βρίσκεται σχεδόν στη μέση της, οι αναλυτές βρίσκουν ευκαιρία ξανά να πουν για ένα σύστημα που «έχει κάνει τον κύκλο του», «που έχει φάει τα ψωμιά του», «που δημιουργεί αδιέξοδα και αδικίες»... Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτές οι αναλύσεις δημοσιεύονται τώρα, που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο για το νέο Λύκειο και το εξεταστικό; Μάλλον δε μοιάζει τυχαίο... Μάλλον μοιάζει να θέλουν να καλλιεργήσουν προσδοκίες για ένα πιο δίκαιο, πιο ελκυστικό σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Μάλλον θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ευνοϊκή υποδοχή του κυβερνητικού σχεδίου που αναμένεται.

Κατά παρόμοιο τρόπο έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα δημοσιεύματα που επιχειρούν να προβλέψουν(!) την κίνηση των βάσεων -άκουσον άκουσον!- πριν ακόμα δηλώσουν οι υποψήφιοι τις προτιμήσεις τους, πριν ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων και πριν ακόμα τελειώσουν οι εξετάσεις!!! Αυτά τα δημοσιεύματα άραγε ποιον εξυπηρετούν; Παίζουν με την αγωνία των παιδιών ενώ ακόμα δίνουν εξετάσεις και τα κατευθύνουν στις επιλογές τους, υπαγορεύοντας ποιες σχολές «πιάνονται» και ποιες όχι.

Η ευαισθησία έχει στερέψει πλήρως.

Κριτική στο ΚΚΕ...

Υποθέτουμε ότι δε διεκδικεί δάφνες πολιτικού αναλυτή ο αρθρογράφος του «Πριν» που καταπιάστηκε την περασμένη Κυριακή με το ΚΚΕ, παραδίδοντας στους αναγνώστες του ένα έξοχο δείγμα τρικυμίας εν κρανίω. Ο τίτλος: «ΚΚΕ: Σε ρόλο αριστερής Κασσάνδρας - Επαναστατική φρασεολογία, ρεφορμισμός στην πράξη». Στον πρόλογο του άρθρου ασκεί τηλεκριτική, σχολιάζοντας την παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Δεν του άρεσε του αρθρογράφου, μεταξύ άλλων και γιατί - άκουσον, άκουσον - δεν αναφέρθηκε στη λαϊκή συμμαχία παρά μόνο μία φορά! Συνήγορος της λαϊκής συμμαχίας το «Πριν»; Ε, όχι δα!

Δεν του άρεσε ακόμα και για το λόγο ότι «δεν μπορεί η κριτική ενός κομμουνιστικού κόμματος σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου να έχει κύριο μέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Λαφαζάνη και την υπόλοιπη αριστερά και να έρχεται ή να φαίνεται ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα η επιτακτική αναγκαιότητα της ανατροπής της σημερινής βίαιης επίθεσης». Τα περί κύριου μετώπου είναι δικές του αυθαίρετες ερμηνείες. Αλλά γιατί τέτοια η πρεμούρα της εφημερίδας του ΝΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως δεν κάνει ζημιά στο λαϊκό κίνημα με τη στρατηγική και τη δράση της ως επίδοξος διαχειριστής της κρίσης, προπαγανδίζοντας την ανάπτυξη της «δημιουργικής επιχειρηματικότητας»; Η επιτακτική αναγκαιότητα της ανατροπής, όχι μόνο της σημερινής επίθεσης αλλά και των αιτιών που την προκαλούν, προϋποθέτει μέτωπο σε όλους όσοι στέκονται εμπόδιο στην οργάνωση και επίτευξή της. Και εδώ συνωστίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης και μερικοί ακόμα της «υπόλοιπης αριστεράς».

Συνεχίζει με λαθροχειρίες ότι τάχα το ΚΚΕ άγεται και φέρεται απ' το «πας μη Ελλην βάρβαρος», ότι θεωρεί όποιον δεν είναι με το ΚΚΕ σαν βάρβαρο ή εξωραϊστή της βαρβαρότητας. Κι εδώ κατατάσσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που «αυτοχαρακτηρίζονται ως αριστεροί». Λέει ψέματα και το κάνει συνειδητά. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για να μπουν την ταξική πάλη όλοι οι εργαζόμενοι, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, όλοι δηλαδή όσοι πλήττονται ανεξάρτητα από το πώς αυτοί αυτοχαρακτηρίζονται.

... με το μυαλό στην καπιταλιστική διαχείριση

Είναι με τη φτωχολογιά, που δεν τη διαχωρίζει βάσει πολιτικών πεποιθήσεων, μοχθεί να την ενώσει με βάση το ταξικό της συμφέρον. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ δίνει σ' αυτόν τον κόσμο προοπτική σύμφωνη με τα συμφέροντά του, ακριβώς την προοπτική που οι αυτοαποκαλούμενες «αριστερές» δυνάμεις συσκοτίζουν, συκοφαντούν, πολεμούν.

Ο αρθρογράφος αξιώνει απ' το ΚΚΕ να σταματήσει να ασκεί κριτική σε δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της αστικής διαχείρισης, που θέλουν να ξελασπώσουν τον καπιταλισμό απ' την κρίση του στις πλάτες του λαού. Να πάψει, λέει, να είναι «Κασσάνδρα που θα προμηνύει την αποτυχία, τον εκφυλισμό και την ενσωμάτωση κάθε ανταγωνιστικού πολιτικού σχεδίου». Να κηρύξει, δηλαδή, σιωπητήριο και να αφήσει να αλωνίζουν στις λαϊκές συνειδήσεις οι προπαγανδιστές της φενάκης, της «φιλολαϊκής» διαχείρισης του καπιταλισμού.

Γιατί, κακά τα ψέματα, με τη διαχείριση είναι αυτός που γράφει ότι ο κόσμος «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες για την αλλαγή των ασφυκτικών συσχετισμών και την υπόσχεση μιας λαϊκής συμμαχίας», η οποία επιπλέον δε σφυρηλατείται με τον «επαναστατικό βερμπαλισμό στα λόγια και τον ρεφορμισμό απομονωτισμό στην πράξη του ΚΚΕ». Και τα λένε αυτοί που βγάζουν δήθεν αντικαπιταλιστικούς λόγους, προβάλλοντας ενδιάμεσες λύσεις και μεταβατικά στάδια που θα ανακουφίσουν τάχα το λαό, σπρώχνοντάς τον στην αναζήτηση λύσης εντός των τειχών, γιατί έτσι τάχα του ανοίγουν το δρόμο της ανατροπής. Αυτό και αν είναι ρεφορμισμός. Μήπως επειδή στο μέτωπο που κατά καιρούς εμφανίζουν ως διέξοδο οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ συγκαταλέγουν και το «Αριστερό Ρεύμα» και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» του Α. Αλαβάνου που τώρα έγινε «Σχέδιο Β», τους πείραξε η κριτική του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ