ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεματοφύλακας της λιτότητας η Τράπεζα της Ελλάδας

Επιδιώκοντας την "πάση θυσία" ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανακοίνωσε χτες και για φέτος τη χορήγηση λίγων και ακριβών δανείων και αξίωσε συγκρατημένες αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στον αστερισμό της αντιλαϊκής πολιτικής μααστριχτικής λιτότητας, θα κινηθεί και η νομισματοπιστωτική και πιστωτική πολιτική του 1998, που σημαίνει, από τη μια, λίγα και ακριβά δάνεια για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το δημόσιο και, από την άλλη, άφθονα και φτηνά δάνεια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό προκύπτει από το πλαίσιο της νομισματοπιστωτικής πολιτικής για φέτος, που κατέθεσε χτες στη Βουλή - μαζί με τον απολογισμό για το 1997 - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος.Στα πλαίσια αυτά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κάλεσε τους αρμόδιους να εφαρμόζουν σφιχτή εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και υπέδειξε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων που εξαγγέλθηκαν πριν ένα μήνα με την υποτίμηση της δραχμής. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προειδοποιήσει πως αν υπάρξουν υπερβάσεις στην "εξέλιξη του κόστους εργασίας" και στα δημοσιονομικά ελλείμματα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, επιχειρώντας έτσι να διασφαλίσει τα "οφέλη" από την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής και την ομαλή πορεία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Αξιοποιώντας μάλιστα τις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος για την "ανεξαρτησία" της Τράπεζας της Ελλάδας (σ.σ. να ασκεί και να χαράζει τη νομισματική πολιτική με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες των Βρυξελλών και όχι της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης ή πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των εργαζομένων) ο Λ. Παπαδήμος, εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας της αντιλαϊκής πολιτικής, που επιτάσσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη. Μιας πολιτικής, που από τη μια αναπαράγει και διευρύνει τη φτώχεια για το λαό και από την άλλη εξασφαλίζει πλουσιοπάροχα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, "πρωταρχικός σκοπός της νομισματικής πολιτικής, είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου τιμών", προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2001. Αυτό σημαίνει - με βάση τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ - ότι στο τέλος του 1999 ο πληθωρισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%. Για την εκπλήρωση του παραπάνω στόχου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας - που στο εξής θα εφαρμόζει την πολιτική "γραμμή" που θα παίρνει από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι από την ελληνική κυβέρνηση - θα εφαρμόσει και φέτος "σφιχτή" νομισματική πολιτική που θα περιλαμβάνει τις εξής "ενδεικτικές" προβλέψεις:

  • Περιορισμένη αύξηση 6 - 9% του Μ3, δηλαδή του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά με την ευρεία έννοια (κυκλοφορούντα τραπεζογραμμάτια και κέρματα, ιδιωτικές καταθέσεις και ρέπος, τραπεζικά ομόλογα).
  • Συγκράτηση της αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γύρω στο 4% - 6%.
  • Διατήρηση της σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Αυτό σημαίνει ότι οι ισοτιμίες της δραχμής έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) "δε θα αποκλίνουν περισσότερο από 2,5% κατά μέσο όρο στη διάρκεια του έτους", χωρίς αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο το όριο διακύμανσης κάποια στιγμή να υπερβεί και τα όρια του 2,5%.

Για τα επιτόκια, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για μείωσή τους μέσα στο 1998. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνει πως ενδιαφέρεται "η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και η πολιτική τιμών και αμοιβών να είναι συνεπείς με την αντιπληθωριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής" και προειδοποιεί ότι η νομισματική πολιτική θα γίνει ακόμη πιο σκληρή, σε περίπτωση που: α) Δε συγκρατηθούν στα προϋπολογισθέντα ύψη τα κρατικά ελλείμματα. β) Δε συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. γ) Δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τους επιχειρηματίες στις αυξήσεις των τιμών, και δ) Αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα συμπληρωματικά μέτρα (εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό κλπ.) που εξάγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση με την υποτίμηση της δραχμής.Και σκληρότερη νομισματοπιστωτική πολιτική, σημαίνει ότι θα γίνουν πιο δυσβάσταχτοι οι όροι με τους οποίους θα χορηγούν οι τράπεζες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (αυξήσεις επιτοκίων, κλπ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Τη λύση θα φέρουν οι αγώνες των εργαζομένων

Ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο "Ρ" συνεχίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας της ΔΗΜΕΛ

Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μπορούν να προωθηθούν καλύτερα με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Αυτό πιστεύει η πλειοψηφία των εργαζομένων της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, απορρίπτουν πως είναι δυνατόν να προωθηθούν λύσεις, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ, τα αποτελέσματα της οποίας συνεχίζει να δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", το 34,7% του συνόλου των ψηφοφόρων εναποθέτει τις ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει στην ενδυνάμωση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Ενδεικτικές για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων, είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν και σε διαφορετική διατύπωση γύρω από τις προοπτικές του μαζικού κινήματος.

Η δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ έγινε 1-11/4/1998 στις εκλογικές περιφέρειες Α', Β' Αθήνας και Α', Β' Πειραιά. Ο πληθυσμός της έρευνας ήταν άτομα ηλικίας 18 μέχρι 65 χρόνων, με εκλογικό δικαίωμα στις εν λόγω περιφέρειες. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών ερωτήσεων, με βάση γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο, σε δείγμα 320 ατόμων σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά το δείγμα ήταν (4χ320) 1.280 άτομα.

Από τους δύο πρώτους πίνακες φαίνεται το σαφές προβάδισμα που συγκεντρώνει η επιλογή ότι οι λύσεις βρίσκονται στην ανάπτυξη του κινήματος. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι, όπως φαίνεται από τον πρώτο πίνακα, η επιλογή για την ανάπτυξη του κινήματος συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις λαϊκές συνοικίες της Β Πειραιά και το χαμηλότερο στην Α' Αθήνας. Το πλέον ενδιαφέρον από τον δεύτερο πίνακα είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αναμένουν λύσεις από το κυβερνών κόμμα και το οποίο είναι μόλις 42,3%! Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή για την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος στο 34,7%, ουσιαστικά περιορίζεται από το χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι δίνουν χαμηλό ποσοστό.

Στον τρίτο πίνακα φαίνεται πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει πως σε ό,τι αφορά το μαζικό κίνημα, ο σημαντικότερος παράγοντας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι η ανάπτυξη του κινήματος. Το ποσοστό 47,7% που συγκεντρώνει αυτή η επιλογή είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως έδειξε και το πρώτο μέρος της έρευνας, το 62,2% των ερωτηθέντων απαντά πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Με δυο λόγια ακόμα και στα ζητήματα που αφορούν την προοπτική του μαζικού κινήματος και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι πρώτη επιλογή είναιη ανάγκη για ανάπτυξη του κινήματος και των αγώνων.

Αύριο:

Αύριο:

Πώς αξιολογούν οι εργαζόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Μια αναγκαία διόρθωση

Ενα λάθος στους αριθμούς ενός από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο, αλλοίωσε εντελώς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο συγκεκριμένο ερώτημα. Τα ποσοστά που δημοσιεύτηκαν ως επιλογές των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, αφορούν τις επιλογές ψηφοφόρων της ΝΔ, γεγονός που εντοπίστηκε και από αρκετούς αναγνώστες μας.

Τα πραγματικά στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι στην ερώτηση "στην κοινωνία που ζούμε τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε", οι ψηφοφόροι του Κόμματος έδωσαν τις εξής απαντήσεις: Να ενδιαφερθούμε για το προσωπικό μας συμφέρον 3,5%, να ενδιαφερθούμε για τα κοινά προβλήματα 71,6%, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για γρήγορο κέρδος 0%, να μείνουμε πιστοί σε πολιτικά ιδανικά 24,5%, ενώ δεν απάντησε το 0,4%.

Δήλωση για τη δραχμή

"Αβάσιμα" και "ανυπόστατα", χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες για νέα υποτίμηση της δραχμής. Ολόκληρη η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - που σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει να έχουμε και νέες αλλαγές στην ισοτιμία της δραχμής καθώς η υποτίμηση διαψεύδεται μέχρι την ώρα που ανακοινώνεται - έχει ως εξής: "Οι φήμες αυτές (ότι επίκειται νέα υποτίμηση), οι οποίες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι τελείως ανυπόστατες και στερούνται λογικής. Δεν προβλέπεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των ισοτιμιών μεταξύ όλων των νομισμάτων που θα μετάσχουν στη Νομισματική Ενωση και ούτε επομένως προβλέπεται ότι θα υπάρξει μεταβολή στην κεντρική ισοτιμία της δραχμής. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις πηγές αυτών των φημών, αλλά πρέπει να βεβαιώσω ότι είναι τελείως ανυπόστατες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ