Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τους άξονες του σχετικού νομοσχεδίου. Και μόνο το γεγονός ότι το κυβερνητικό αφήγημα για τον «νέο ΟΣΕ» θα γίνει με «μοντέλο ΔΕΗ» («σκοπός μας είναι ο ΟΣΕ να γίνει νέα ΔΕΗ, την οποία παραλάβαμε πρακτικά χρεοκοπημένη και τώρα είναι πρωταγωνιστής στην αγορά Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά), επιβεβαιώνει πως και αυτό το νομοσχέδιο θα φτιαχτεί με τα ίδια «υλικά» της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που υπηρετούν όλα τα κόμματα του συστήματος.
Μιας πολιτικής δηλαδή κομμένης και ραμμένης στην κερδοφορία του κεφαλαίου, που είτε με «κρατικοποιημένες» είτε με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες του σιδηρόδρομου, είτε με πολλές εταιρείες διαχείρισης του σιδηροδρομικού έργου είτε με μία, οδηγούν σε εγκλήματα κατά των λαών σε όλη την ΕΕ, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε προκλητικά πως «θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες» και μίλησε για επενδύσεις που θα κάνει η κατάπτυστη «Hellenic Train» σε νέο τροχαίο υλικό, όπως ισχυρίστηκε. Θα συνεχίζεται δηλαδή η κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου που οδήγησε στο εγκληματικό μπάχαλο και η εταιρεία του αστικού κράτους της Ιταλίας θα παρουσιάζεται ως «επενδυτής στα ασφαλή τρένα», τη στιγμή που εδώ και χρόνια παίρνει επιδοτήσεις από το αστικό κράτος της Ελλάδας και αδειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων για να έχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο επικίνδυνα τρένα.
Δίνοντας ένα πιο συγκεκριμένο περίγραμμα των όσων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για συστήματα γεωεντοπισμού και παρακολούθησης της πορείας των τρένων, καταγραφή των επικοινωνιών των εργαζομένων, εφαρμογή του συστήματος ασφαλείας ETCS (που υπόσχεται ότι θα τοποθετηθεί στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 15 μήνες) κ.λπ. Ολα αυτά, δηλαδή, που μόνο ως αναφορές έγιναν από τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί μένει να δούμε πώς και αν θα εφαρμοστούν, που έλειπαν για δεκαετίες από τον ελληνικό σιδηρόδρομο - όπως αντίστοιχα και σε επίπεδο ΕΕ - και συνεχίζουν 2 χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών να λείπουν.
Ακόμα, θα καθιερώσουν τον λεγόμενο προϊστάμενο Αμαξοστοιχίας, αλλά μόνο στα δρομολόγια που τα τρένα κινούνται με ταχύτητα άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα (!) που θα πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση μηχανοδηγού και σταθμάρχη.
Για ακόμα μια φορά, επιχειρήθηκε με πρόσχημα την «αξιολόγηση» των εργαζομένων και στον σιδηρόδρομο να παρουσιαστούν οι εργαζόμενοι ως αποκλειστικοί υπαίτιοι της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον σιδηρόδρομο, τη στιγμή που όταν απεργούν διεκδικώντας μέτρα ασφάλειας στα τρένα, βγάζουν τις απεργίες τους παράνομες. Τη στιγμή που μετρούν νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους και αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι σήμερα σε τραγικές συνθήκες, που αποτελούν το έδαφος εκδήλωσης των όποιων «ανθρώπινων λαθών». Και βέβαια, ούτε λόγος για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν ανάγκες ζωτικής σημασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως θα δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα κέντρα τηλεδιοικήσεων και τα σταθμαρχεία. Οπως είπε, αυτό γίνεται για πρώτη φορά, μόνο που δεν ισχύει, αφού ενιαίο κέντρο υπήρχε στο παρελθόν, αλλά καταργήθηκε και κόπηκε στα δύο, ένα στον ΟΣΕ και ένα στη «Hellenic Train». Είπε ακόμα ότι δημιουργείται νέα εταιρεία, οι «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι ΑΕ», όπου συγχωνεύονται οι ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ και αναζητείται ...στρατηγικός εταίρος από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η δικογραφία - που προέκυψε μετά από απολογίες δυο ανώτατων στελεχών του υπουργείου - αφορά την περίοδο 2016 - 2023 και τόσο τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 όσο και την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αρχικά θα διαβιβαστεί στον Αρειο Πάγο και στη συνέχεια στη Βουλή.
Σημειωτέον, από τις απολογίες του αναπληρωτή προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών αλλά και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών προέκυψε ότι οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να είπαν ότι την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής.
Το ΚΚΕ και στο Πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες και των συγκεκριμένων δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον απαράδεκτο «νόμο περί ευθύνης υπουργών», που το ΚΚΕ είχε προτείνει την κατάργησή του κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον - «όλον» τότε - ΣΥΡΙΖΑ να το αρνούνται.
Επίσης, γονείς θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, ανάμεσά τους οι οικογένειες Τσακλίδη - Βασάρα, Χατζηβασιλείου - Φόργιαν και Παυλίδη, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το περασμένο διάστημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είχαν ζητήσει την ποινική δίωξη των Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή για εγκληματικές πράξεις που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, τόσο για τη σύγκρουση όσο και για τις παρεμβάσεις στον χώρο, με το λεγόμενο μπάζωμα, είναι 43, εκ των οποίων οι 33 διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
«Δύο και πλέον χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών και ενώ διαβιβάζεται στη Βουλή η δικογραφία για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών Μεταφορών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να ξαναεξαγγείλει μέτρα ασφαλείας και να παρουσιάσει τον "νέο ΟΣΕ", που όμως είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά, αυτά των κατευθύνσεων της ΕΕ που οδήγησαν στο έγκλημα, δηλαδή την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως "κόστος".
Στη βάση αυτών των κατευθύνσεων μειώθηκε δραματικά το προσωπικό του ΟΣΕ, ιδιωτικοποιήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αδειοδοτήθηκαν να κυκλοφορούν στη χώρα μας τρένα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυροπροστασίας, ενώ σε όλη την ΕΕ κυκλοφορούν πάνω από 5.000 βαγόνια που είναι "για παλιοσίδερα", σύμφωνα με ομολογία των ίδιων των εκπροσώπων της. Και μόνο ο παραλληλισμός με τη ΔΕΗ των πανάκριβων τιμολογίων και των χιλιάδων διακοπών ρεύματος ως πρότυπο για τον "νέο ΟΣΕ" είναι αρκετός για να καταλάβει και ο πιο ανυποψίαστος τι ακριβώς ετοιμάζουν και στον σιδηρόδρομο...
Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης εντόπισε και πάλι τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους, μόνο που αυτές δεν "έπεσαν από τον ουρανό", αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και φυσικά αυτές της ΝΔ, όπως και η δική του.
Γι' αυτό και "απάντηση στο συλλογικό πένθος", όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη δίκαιη οργή του λαού και της νεολαίας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δεν είναι η συνέχιση του ίδιου δρόμου, αλλά να φτάσει αυτός ο αγώνας μέχρι τέλους, για την απόδοση όλων των ποινικών και πολιτικών ευθυνών και για σύγχρονες, ασφαλείς, αποκλειστικά κρατικές Μεταφορές, που θα λειτουργούν με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος».
Πέρα από το νομοσχέδιο για τον «νέο» ΟΣΕ, στο χτεσινό υπουργικό παρουσιάστηκαν και άλλα αντιλαϊκά τερατουργήματα, όπως το νομοσχέδιο «για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265». Πρόκειται για το ευρωενωσιακό έκτρωμα που έρχεται να θέσει τον νέο «κανόνα καθαρών δαπανών», βάσει του οποίου «ο δείκτης δαπανών δεν θα πρέπει να αυξάνεται ταχύτερα από έναν συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολής, ανεξαρτήτως του πρωτογενούς ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης». Πρόκειται για τους περιβόητους «κόφτες δαπανών» που στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και των Μεσοπρόθεσμων Σχεδίων θα «τσεκουρώνουν» κάθε δαπάνη για τις λαϊκές ανάγκες, για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα για το κεφάλαιο και την πολεμική οικονομία.
Παραπέρα, το νομοσχέδιο προβλέπει σύσταση «Εθνικού Μητρώου Παροχών» το οποίο θα συγκεντρώνει τις παροχές σε χρήμα και είδος που χορηγούνται από το Δημόσιο προς φυσικά πρόσωπα - στην κατεύθυνση του «ψαλιδιού» - και την «παραγωγική αξιοποίηση των δεδομένων του Δημοσίου».
Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας (2022/2557) «σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων». Προηγήθηκε σύσταση στην ΕΛ.ΑΣ. Γενικής Γραμματείας Προστασίας Κρίσιμων Οντοτήτων. Σύμφωνα με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, τα κράτη - μέλη πρέπει να προσδιορίσουν τις «κρίσιμες οντότητες» που παρέχουν «υπηρεσίες απαραίτητες για τη διατήρηση λειτουργιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια ή το περιβάλλον και στις οποίες ένα περιστατικό θα είχε σημαντικές διαταραχές», για την «ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης έναντι των σημερινών απειλών, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών και με γειτονικές τρίτες χώρες», ενώ δίνεται προτεραιότητα στους βασικούς τομείς της Ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των μεταφορών και του Διαστήματος.
Την ώρα που η κυβέρνηση στήνει φιέστες «τηλεδιοίκησης» για τον σιδηρόδρομο, καθημερινά περιστατικά έρχονται να επιβεβαιώσουν την άθλια κατάσταση. Την Κυριακή δεκάδες επιβάτες του Μετρό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους σταθμούς «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Καμία ενημέρωση δεν υπήρχε, πέρα από ένα τυπικό μήνυμα περί καθυστέρησης (αργότερα ανακοινώθηκε ότι υπήρξε πτώση ατόμου στις γραμμές), ενώ μια γυναίκα έπαθε κρίση πανικού. Μετά από ώρα και όταν οι εγκλωβισμένοι κάλεσαν την αστυνομία, οι επιβάτες κλήθηκαν να περπατήσουν μέσα στο τούνελ δίπλα στις γραμμές για να απεγκλωβιστούν. Πολλές ώρες μετά η ΣΤΑΣΥ επιχείρησε προκλητικά να επιρρίψει ευθύνες στους επιβάτες, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «αναγκαστική εκκένωση του συρμού μετά από εσφαλμένη χρήση του μοχλού απελευθέρωσης θυρών».