Συγκεκριμένα, η δικογραφία - που προέκυψε μετά από απολογίες δυο ανώτατων στελεχών του υπουργείου - αφορά την περίοδο 2016 - 2023 και τόσο τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 όσο και την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αρχικά θα διαβιβαστεί στον Αρειο Πάγο και στη συνέχεια στη Βουλή.
Σημειωτέον, από τις απολογίες του αναπληρωτή προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών αλλά και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών προέκυψε ότι οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να είπαν ότι την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής.
Το ΚΚΕ και στο Πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες και των συγκεκριμένων δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον απαράδεκτο «νόμο περί ευθύνης υπουργών», που το ΚΚΕ είχε προτείνει την κατάργησή του κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον - «όλον» τότε - ΣΥΡΙΖΑ να το αρνούνται.
Επίσης, γονείς θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, ανάμεσά τους οι οικογένειες Τσακλίδη - Βασάρα, Χατζηβασιλείου - Φόργιαν και Παυλίδη, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το περασμένο διάστημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είχαν ζητήσει την ποινική δίωξη των Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή για εγκληματικές πράξεις που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, τόσο για τη σύγκρουση όσο και για τις παρεμβάσεις στον χώρο, με το λεγόμενο μπάζωμα, είναι 43, εκ των οποίων οι 33 διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.