Τρίτη 29 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ανοιχτοί οι δίαυλοι» των διευθετήσεων με σφραγίδα ΝΑΤΟ - κεφαλαίου

Τρέχουν τα ΜΟΕ, ελληνική επιχειρηματική αποστολή στις 8-9 Μάη και νέα συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην επερχόμενη ΝΑΤΟική Σύνοδο

Ετοιμη για τα επόμενα βήματα στο παζάρι με την τουρκική αστική τάξη για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στα «Παραπολιτικά» έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποια «συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία. Ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί κοινός τόπος για να εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η συνέχιση του διαλόγου, όπως καθορίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε ένα κείμενο που επί της ουσίας αναβαθμίζει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών «ήρεμων» νερών.

Παρέπεμψε, δε, στο γεγονός ότι χτες έγινε στη Θεσσαλονίκη νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο (ηγούντο ο πρέσβης Θεοχ. Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, μετείχαν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, «διεξήχθη σε καλό κλίμα», λένε από το ΥΠΕΘΑ), όπως επίσης στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου, στο πλαίσιο της περιλάλητης Θετικής Ατζέντας, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι μπίζνες ανοίγουν δρόμο για διευθετήσεις. Εξάλλου, αύριο, ο ίδιος ο Γεραπετρίτης μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 14-15 Μαΐου θα βρίσκεται ξανά στην Τουρκία, συγκεκριμένα στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντηση με τον ομόλογό του Χ. Φιντάν.

«Ο δομημένος αυτός ελληνοτουρκικός διάλογος έχει παραγάγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Επανεκκίνησε η συζήτηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εξέλιπαν οι μαζικές παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου του παρελθόντος, ελέγχθηκαν κυκλώματα διακινητών στο Αιγαίο, αυξήθηκε δυναμικά το διμερές εμπόριο, διευρύνθηκε η τουριστική κίνηση με την καθιέρωση της γρήγορης θεώρησης εισόδου σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους», έλεγε σχετικά ο Γεραπετρίτης, παρακάμπτοντας ότι από την αρχή της χρονιάς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει «γράψει» δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στα ανοικτά Κάσου και Καρπάθου, εκεί όπου η Αγκυρα αντιδρά στην πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, εφόσον η Ελλάδα δεν ζητά πρώτα άδεια από τις τουρκικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα στο α' τρίμηνο φέτος έχουν καταγραφεί ήδη 595 περιστατικά παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οσο για τα «απτά» αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι πρόσφατες συναντήσεις δείχνουν ότι τα διχοτομικά σχέδια και η ΝΑΤΟποίηση του νησιού «τρέχουν» με «σπασμένα φρένα»...

Αποσιωπώντας τα παραπάνω, ο Γεραπετρίτης παρουσίασε ως «επιστέγασμα του διαλόγου» το «περιοδικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου», όπως είπε, ενώ «στο μεταξύ, με τον Τούρκο ομόλογό μου κρατάμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς, συζητώντας περιοδικά για τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Νέες εκκλήσεις για προσφυγή στη Χάγη

Ο υπουργός ερωτήθηκε και για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Κλείνοντας το μάτι στην Αγκυρα, επανέλαβε ότι ο Σχεδιασμός «αποτυπώνει σε χάρτη τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», ενόψει μιας οριοθέτησης «που βάσει διεθνούς δικαίου αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή αντικείμενες ακτές», και κάλεσε σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ, απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι σχετικές εργασίες ερευνών και πόντισης του καλωδίου, καταφεύγοντας σε επιχειρήματα τύπου ότι το έργο «απαιτεί πολλαπλές συνέργειες με την ανάδοχο εταιρεία, τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς» κ.λπ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη σύγκλιση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, στην Αθήνα στις 7 Μαΐου, μίλησε για «συμφωνία - υπόδειγμα» στη «γεωπολιτικά εύθραυστη περιοχή» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών Χρ Ροζάκης (είχε χειριστεί στο ΥΠΕΞ γύρους διερευνητικών επαφών) αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή» για τον ΘΧΣ (στον τίτλο τον χαρακτηρίζει «Πρόσκληση για διαπραγματεύσεις»), θύμιζε για τις πολυδιαφημισμένες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο (που αποτυπώνονται στους χάρτες) ότι «δίνουν μερική επήρεια στις ακτές ορισμένων εμπλεκομένων στην οριοθέτηση νησιών», ενώ πρόσθετε πως ο Σχεδιασμός «περιέχει και σημεία όπου δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα οριοθέτηση και που αφορούν κυρίως μια συμφωνία με την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί», καθώς «η Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει μια στενότητα χώρου που δεν επιτρέπει μια μονομερή οριοθέτηση - κήρυξη της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Είμαστε δέσμιοι των τουρκικών διαθέσεων, που φαίνεται πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με μια επίλυση της μοναδικής, "καθ' ημάς", διαφοράς της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αντιστοίχως της ΑΟΖ», συμπληρώνει δίνοντας το επικίνδυνο πλαίσιο όπου «τρέχει» το παζάρι με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Συνεπώς ο ΘΧΣ, στο σκέλος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι απλώς μια ευρηματική απεικόνιση των ελληνικών διεκδικήσεων, χωρίς έννομα αποτελέσματα. Και αποτελεί απλώς έναν χάρτη διεκδικήσεων των απώτατων ορίων της Ελλάδας στις περιοχές αυτές. `Η, καλύτερα - κάτι που και το ελληνικό ΥΠΕΞ δέχεται - μια πρόσκληση για διαπραγμάτευση με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο», επιμένει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση εφησυχασμού για τα Ελληνοτουρκικά ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν (2024-05-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνες διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο (2023-07-29 00:00:00.0)
Παίρνει σφραγίδα από ΝΑΤΟ - ΕΕ ο «οδικός χάρτης» των διευθετήσεων (2023-07-20 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα (2016-12-22 00:00:00.0)
Στον αέρα η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου (2010-12-02 00:00:00.0)
Συνεκμετάλλευση μέσω εγκατάλειψης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (2010-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ