Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ΟΗΕ για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα

Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, σχετικά με τις τουρκικές αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, επέδωσε στις 8/12 η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Αικ. Μπούρα, σε απάντηση προηγούμενης επιστολής του Τούρκου ομολόγου της. Επισημαίνει ότι η Τουρκία, «μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

Απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και/ή ΑΟΖ), τονίζει πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

Απορρίπτοντας στο σύνολό τους τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ