Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Παραγωγική ανασυγκρότηση» με χρήμα, υποδομές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο

Στους επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα και του τουρισμού απευθύνθηκε κατά βάση ο πρωθυπουργός

Από την περιοδεία χτες στο Νομό Λασιθίου

Eurokinissi

Από την περιοδεία χτες στο Νομό Λασιθίου
Το «όραμα» της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με επίκεντρο τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας που προσφέρονται για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε εκ νέου χτες ο Αλ. Τσίπρας, σε ομιλίες του σε Ηράκλειο και Λασίθι, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. Κυβερνητικός στόχος, είπε, είναι «να προχωρήσουμε το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες».

Ο πρωθυπουργός υπέδειξε σαν βασικούς πυλώνες της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» τον αγροτοδιατροφικό και τον τομέα του τουρισμού, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στην Κρήτη. Βέβαια, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη εικόνα για το ταξικό πρόσημο της ανάπτυξης που υπόσχεται η κυβέρνηση, καθώς μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στο νησί απασχολείται εποχικά στον τουρισμό που ακμάζει, μέσα σε άθλιες όμως συνθήκες δουλειάς και αμοιβής.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση, κατά την άποψή μας, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου και ουσιαστικό καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας δέσμη μέτρων στήριξης, στην πραγματικότητα των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. «Η Κρήτη θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή, πρωταθλήτρια, στον πρωτογενή τομέα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα «εργαλεία» υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού, που στο πλαίσιο υλοποίησης και της ευρωενωσιακής ΚΑΠ ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, υπερασπίστηκε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, αναφέροντας ότι «το πρόγραμμα αυτό έχει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ και, μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει μέχρι το 2020 συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ (...) Στην Περιφέρεια Κρήτης εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί τα 125 εκατ. Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017».

Βέβαια, τα προγράμματα αυτά δεν απευθύνονται σε μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, ούτε σε καλλιεργητές με μικρό κλήρο, που συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα από την ενασχόληση με τη γη, αλλά αφορούν κατά βάση σε παραγωγούς και μεταποιητές με μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

Ιδιας κοπής ήταν και οι αναφορές του πρωθυπουργού στη «στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του προγράμματος LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ», στη «βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ», σε «Επιχειρηματικά Προγράμματα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας όπως αυτό για την ίδρυση, λειτουργία και υποστήριξη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρών» κ.ά.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν τη χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα», υποσχέθηκε δρομολόγηση του Βόρειου Οδικού Αξονα και άλλα έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου του νησιού, του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι και έργα αναβάθμισης του υπάρχοντος αεροδρομίου για όσο λειτουργεί, που θα «πολλαπλασιάσουν τον αριθμό αφίξεων και θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «διαβατήριο» την προσήλωση στον «ευρωατλαντικό» σχεδιασμό (2019-11-23 00:00:00.0)
Με «όραμα» την κερδοφορία του κεφαλαίου... (2017-09-24 00:00:00.0)
Σχεδιάζει για το κεφάλαιο, μοιράζει «ακάλυπτες επιταγές» στο λαό (2017-07-13 00:00:00.0)
«Υπεύθυνη αντιπολίτευση» και στις ιδιωτικοποιήσεις (2012-07-08 00:00:00.0)
Αναδεικνύει σε κυρίαρχο το τίμημα και τη «διαφάνεια»! (2012-07-05 00:00:00.0)
Ενίσχυση 109 επενδυτικών έργων (1998-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ