Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παζάρια και «διαβεβαιώσεις» για προσήλωση στους στόχους του κεφαλαίου

«Η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει». Αυτό διαβεβαίωνε χτες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σχετικά με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» και την «εμπλοκή» που εμφανίζεται γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διελκυστίνδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, η πλευρά του ΔΝΤ σε ρόλο «λαγού» επανήλθε χτες με νέα αναβαθμισμένη πρόταση σχετικά με τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων κ.ά.

Σε αυτό το φόντο και εν αναμονή των νέων συνθέσεων και των επιζητούμενων συμβιβασμών ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκόμενους παίχτες, αναβλήθηκε, μέχρι νεωτέρας, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ τα παζάρια και οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και σε επίπεδο ανταλλαγής εγγράφων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους «θεσμούς» επίσημο και αναλυτικό έγγραφο σχετικά με τις «ενστάσεις» τους για το «κοινωνικό μέρισμα»: «Να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο. Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε», τονίζεται χαρακτηριστικά από την πλευρά της συγκυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «απάντηση» αναμένεται από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM - του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος), που φαίνεται να αναβαθμίζεται σε σημαντικό παίχτη των αντιλαϊκών διεργασιών, ενόψει και των ανοιχτών μετώπων και της ενδοαστικής διαπάλης για τα ζητήματα που ξεδιπλώνονται γύρω από τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση απέστειλε χτες στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ένα πρώτο σχέδιο γραπτών διαβεβαιώσεων με την υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου, ωστόσο στη συνέχεια ζητήθηκαν πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η επιστολή των «θεσμών» συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και, επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν, ενδεικτικό και των παζαριών που γίνονται. Ωστόσο, η ίδια πηγή εκτιμούσε πως «οδεύουμε προς μία λύση» και απέκλειε το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτο Γιούρογκρουπ.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα αυτά δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης», παρά μόνο με το ζήτημα του «κοινωνικού μερίσματος».

Αναταράξεις σε τράπεζες της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, η «προβληματική» ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena αναμένει ότι θα εξαντλήσει ρευστότητα 11 δισ. ευρώ περίπου πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση, η εξάντληση της διαθέσιμης ρευστότητας υπολογίζεται πλέον στους 4 μήνες, ενώ την ίδια ώρα, έτοιμο προς ενεργοποίηση είναι το κρατικό πακέτο διασώσεων και για άλλες ιταλικές τράπεζες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» το μνημόνιο διαρκείας (2018-04-11 00:00:00.0)
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου και πέραν αυτού (2017-01-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε βάθος χρόνου για την «αξιοπιστία» του προγράμματος (2016-12-18 00:00:00.0)
Σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ένταση της εποπτείας (2015-07-13 00:00:00.0)
Παζάρια με ατζέντα ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής (2015-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ