ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
Οι αρνητικές εμπειρίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα 'χετε διαβάσει για την πολύ άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το άλλοτε φημισμένο στην Ευρώπη βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Ουσιαστικά και όπως ομολογούν οι ίδιοι οι Βρετανοί, κινδυνεύει από άμεση κατάρρευση, καθώς οι κυβερνήσεις των Νέων Εργατικών του Τ. Μπλερ συνέχισαν και επέκτειναν τις νεοφιλελεύθερες και «ανθυγιεινές» πολιτικές της Θάτσερ, υποβαθμίζοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας και ενισχύοντας πολύμορφα τον ιδιωτικό τομέα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όμως, δεν κινδυνεύει μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται και τα Πανεπιστήμια. Διαβάστε την παρακάτω είδηση και θα καταλάβετε: «Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια κρίνεται ότι δαπανούν το λιγότερο 1 δισ. αγγλικές λίρες λιγότερες απ' ό,τι χρειάζονται, σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σύμφωνα με το BBC News(20.05.2002). Αυξάνοντας το ποσό με το οποίο χρεώνουν επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα για έρευνα, σε επίπεδα μεγαλύτερα του πραγματικού κόστους, μπορεί να αναπληρώσουν το 1/5 της έλλειψης. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να χρειάζονται 800 εκατ. λίρες από το κράτος, ώστε να αποφύγουν την ολοκληρωτική κατάρρευση της υποδομής τους. Προβλέπεται επίσης ότι το αποτέλεσμα της συνεχόμενης έλλειψης επιδοτήσεων, θα είναι η μείωση προσωπικού για τα πανεπιστήμια, τη στιγμή που θα έπρεπε να αναπτύσσονται και να δέχονται περισσότερους φοιτητές».

... των βρετανικών πανεπιστημίων

Η προαναφερόμενη είδηση, όμως, δεν είναι αποκαλυπτική μόνο για την κατάσταση των πανεπιστημίων στη Μεγάλη Βρετανία. Εχει άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, μαζί και τη δική μας. Και τούτο, γιατί οι διαβόητες αναδιαρθρώσεις, που ξεδιπλώνονται τον καιρό αυτό σε όλες αυτές τις χώρες, έχουν ως πρότυπο το βρετανικό μοντέλο. Η εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας αποδείχνει, ότι η μετατροπή της επιστημονικής έρευνας σε εμπόρευμα και η υποταγή της στις πολυεθνικές, η εξάρτηση των πανεπιστημίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επιβολή διδάκτρων, κλπ., -- πέρα από τον αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό τους χαρακτήρα -- δεν είναι ικανά να λύσουν τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων.

Αραγε, αυτά τα προβλήματα των βρετανικών πανεπιστημίων γιατί δε διορθώθηκαν με την «αξιολόγηση», που εφαρμόζεται στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες; Και γιατί, άραγε, η «αξιολόγηση» και η λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα «σώσουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια;

Στο... Χρηματιστήριο το FBI

Η είδηση μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, πράκτορες του FBI έδιναν, έναντι αμοιβής βέβαια, εμπιστευτικές πληροφορίες σε αναλυτές χρηματιστηριακών εταιριών, οι οποίοι τις αξιοποιούσαν, για να κερδοσκοπούν στο Χρηματιστήριο. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες αφορούσαν επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και βρίσκονταν στις βάσεις δεδομένων του FBI.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, στη χώρα της... ελευθερίας, της... δημοκρατίας, κλπ., κλπ., το FBI παρακολουθεί και συλλέγει στοιχεία, σχετικά με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Φανταστείτε, τι κάνει με όσους εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του Τζ. Μπους...

Τρέχα γύρευε...

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», λέει μια λαϊκή παροιμία και ταιριάζει γάντι στην τακτική της κυβέρνησης, η οποία, από τη μια, εφαρμόζει τη γνωστή πολιτική απελευθέρωσης της ασυδοσίας των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων και, από την άλλη, παίρνει ...μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση των συνεπειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Θεοδώρου, σχετικά με τα «κέντρα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών» μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Το κέντρο αυτό - σύμφωνα με τον υφυπουργό - ενταγμένο στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών», θα «βοηθάει το δυσαρεστημένο καταναλωτή με πληροφόρηση και υποστήριξη στην προσφυγή του στο εξωδικαστικό εναλλακτικό σύστημα επίλυσης διαφορών στη χώρα όπου εδρεύει η επιχείρηση, από την οποία προμηθεύτηκε τα (σ.σ. ελαττωματικά) προϊόντα ή τις υπηρεσίες». «Πάρ' τ' αβγό και κούρευτο», δηλαδή...


Η λύση

Ξεσηκώσου βιοπάλη,

αγωνίσου, δώσε πάλη

λύση άλλη

δεν υπάρχει,

εργατιά μου,

απ' τη «μάχη».

* * *

Ξεσηκώσου,

αγρότη, εργάτη,

πριν σου φάνε

και το μάτι,

όλοι σύσσωμοι

στους δρόμους

για τους μαύρους τους

τους νόμους.

* * *

Ξεσηκώσου,

«σκλάβα» τάξη,

πριν ο αφέντης

σε σπαράξει,

τη γροθιά σφιχτή

στα ύψη

αρκετά σε έχουν

στύψει.

* * *

Ξεσηκώσου, βιοπάλη,

δεν υπάρχει λύση άλλη,

με το «Μέτωπο»

στη «μάχη»,

και ακλόνητοι,

ξωμάχοι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η απεργία

Σηματοδοτεί κάτι ξεχωριστό η σημερινή πανεργατική απεργία. Είναι η τέταρτη κατά σειρά σύγκρουση που γίνεται με καθαρά ταξικούς όρους, μετά τις απεργίες στις 3 και στις 18 του Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Δείχνει ότι σημαντικά - όλο και περισσότερα - τμήματα της εργατικής τάξης ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για έναν διαρκή αγώνα για ζητήματα εξαιρετικής σημασίας. Για την Ασφάλιση, το μεροκάματο, τις εργασιακές σχέσεις, το Φορολογικό και άλλα ακόμη. Για όλα αυτά που από την πλευρά της η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιλέγει το δρόμο ενός στημένου «κοινωνικού διαλόγου», μέσα από τον οποίο διαρκώς οι εργαζόμενοι χάνουν. Από κινητοποίηση σε κινητοποίηση επαναβεβαιώνεται πως οι δυο κόσμοι, αυτός του κεφαλαίου και των υπηρετών του κι αυτός της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βρίσκονται σε διαρκή ανειρήνευτη πάλη, που διεξάγεται με όλο και πιο οξυμένα χαρακτηριστικά.

Στον κόσμο του κεφαλαίου κυβέρνηση και ΣΕΒ επαναβεβαίωσαν χτες τον άρρηκτο δεσμό τους. Στην ετήσια Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός κατέδειξε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ως καθοριστικούς παράγοντες της πορείας του τόπου. Ανέδειξε την «ανταγωνιστικότητα», τη λέξη-έννοια που παραπέμπει ευθέως στο στόχο για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, σε ρυθμιστή των εξελίξεων, κριτή των πολιτικών. Και σ' αυτό το στόχο υποτάσσεται η επιμονή της κυβέρνησης στην αντιασφαλιστική πολιτική της. Κάνει καθημερινά καθαρό ότι θα επιμείνει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οτι θέτει στη διάθεση του κεφαλαίου νόμους και αστυνόμους, ρυθμίσεις, διατάξεις, υπηρεσίες. Εξάλλου, δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Η ΝΔ βοηθάει ζητώντας επίσπευση για το Ασφαλιστικό. Στα πλαίσια των αναγκών αυτού του κόσμου, από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ αυτό που μένει είναι η διαβεβαίωση των εργατοπατέρων ότι θα παραμείνουν στο πλευρό της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μέχρι το τέλος.

Το ποιο θα είναι αυτό το «τέλος», βέβαια, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για το μεροκάματο. Εξαρτάται από τον κόσμο της δουλιάς, που βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο κυβέρνησης και κεφαλαίου. Που τον σέρνουν στα δικαστήρια, όπως τους ναυτεργάτες χτες, και κρίνουν τον αγώνα του για μια καλύτερη Ασφάλιση, για να πιάσει τόπο ο ιδρώτας, «παράνομο και καταχρηστικό»! Κι αυτό γίνεται σε μια στιγμή που η φράση «η Ασφάλιση στο απόσπασμα» δε μιλά για κάποιο αόριστο αύριο, αλλά περιγράφει μια άμεση πραγματικότητα. Με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, που δεν επιτρέπουν να μαζευτούν τα ένσημα. Με ήδη αυξημένα τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις λειψές. Με την Υγεία να στοιχίζει όλο και περισσότερα και να δίνει όλο και λιγότερα.

Μέρος, λοιπόν, αυτής της ανειρήνευτης πάλης η σημερινή απεργία καταγράφεται ήδη ως σημαντική σελίδα στην ιστορία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κι έχουμε κάθε λόγο όλοι «του από δω κόσμου» να τη λαμπρύνουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ