ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αντιλαϊκή "αποδοτικότητα" στη δημόσια διοίκηση
  • Στα νοσοκομεία, για παράδειγμα, κριτήρια μέτρησης της "αποδοτικότητας" θα είναι... "πόσες μέρες κάθεται ο ασθενής" (!), "πόσα φάρμακα παίρνει" (!) κλπ.
  • Στην "αποτελεσματικότητα" προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής, υποτάσσονται τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται

Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες από την επιχειρούμενη ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, καθώς, εκτός των άλλων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα υποβαθμιστούν και θα χειροτερέψουν, ενώ δε θα μπορούν να τις "απολαμβάνουν" όλοι.

Η ειρωνεία και το εξοργιστικό είναι ότι όλη αυτή η επιχείρηση γίνεται με σύνθημα και στο όνομα της "εξυπηρέτησης του πολίτη"!

Ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας χθες τα σχέδια και τα μέτρα της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, περιέγραψε τη συγκρότηση ενός "αποτελεσματικού" για την κυβέρνηση μηχανισμού, αλλά ταυτόχρονα αυταρχικού και εχθρικού για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που θα αφαιρεί ένα προς ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο.

Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς εννοεί την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, αναφέρθηκε στο θέμα της μέτρησης της αποδοτικότητας - η οποία θα γίνεται και σε επίπεδο μονάδων και σε επίπεδο υπαλλήλων - ειδικά στα νοσοκομεία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, βούληση της κυβέρνησης είναι να εισάγει απάνθρωπα κριτήρια μέτρησης της αποδοτικότητας αδιαφορώντας για την υγεία των νοσηλευομένων, οι οποίοι θα πετάγονται κακήν κακώς από τα νοσοκομεία, και θα παίρνουν φάρμακα λίγα και φτηνά! Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά νοσοκομεία για παράδειγμα. Δεν έχουμε σταθεί ποτέ στο ερώτημα "αυτά τα νοσοκομεία δουλεύουν όλα με τους ίδιους ρυθμούς, αποδίδουν το ίδιο; Πόσες μέρες κάθεται ο ασθενής στο ένα νοσοκομείο, πόσες στο άλλο; Αυτός είναι ένας δείκτης αποδοτικότητας (!)Πόσες μέρες μεσολαβούν από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία; Και αυτός είναι ένας δείκτης αποτελεσματικότητας (!). Πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον κάθε ασθενή; Και αυτός είναι ένας δείκτης αποτελεσματικότητας" (!!!). Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει ξεκινήσει συνεργασία με τα άλλα υπουργεία για "να εκπονήσει τέτοιους δείκτες αποτελεσματικότητας". Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιείται "το κεκτημένο", δηλαδή η καλύτερη "αποδοτικότητα" που θα πετυχαίνει μια μονάδα θα θεωρείται πρότυπο για τις υπόλοιπες. Βασικό εργαλείο για τη μέτρηση της αποδοτικότητας μονάδων και υπαλλήλων θα αποτελέσουν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, οι γνωστοί κομάντος, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε κάθε υπουργείο, ακριβώς γι' αυτό το σκοπό.

Εργαλεία ελέγχου

Το αντιδραστικό αυτό πνεύμα διαπνέει και τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να γίνει η δημόσια διοίκηση "αποτελεσματική" και "παραγωγική". Αναφερόμενος στα εργαλεία που η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της να επιβάλει αυτό το στόχο, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις νέες ευέλικτες μονάδες που συγκροτούνται, στις ομάδες διοίκησης έργου, οι οποίες, πέρα και πάνω από την υπόλοιπη ιεραρχία, θα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας όποια αποστολή τους ανατεθεί από την κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύονται το σώμα των επιθεωρητών καθώς και το σώμα των οικονομικών επιθεωρητών,τα οποία εκτός από τους ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες και υπαλλήλους θα υποβάλουν και προτάσεις.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους δήμους,όπου ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ελέγχους στη διαχείριση, ενώ αποφασίστηκε να εισαχθεί και το "διπλογραφικό σύστημα" - διπλά έντυπα για κάθε πράξη και το ένα θα στέλνεται στο υπουργείο Οικονομικών - ώστε "να διαπιστώνεται σε ποιο ύψος βρίσκονται οι δαπάνες του δήμου". Ακόμα θα μηχανογραφηθούν όλα τα έργα που γίνονται στη χώρα και θα ασκείται ένα σύστημα εποπτείας και ελέγχου σε αυτά, με στόχο να εγγραφούν σε πρώτη φάση 10.000 έργα.

Το "πρότυπο του υπάλληλου"

Ο υπάλληλος, άβουλο και τυφλό όργανο εξυπηρέτησης των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, που θα εκπαιδεύεται ανάλογα και θα πειθαναγκάζεται μέσα από μυριάδες νήματα εξάρτησης "από τα πάνω", είναι το πρότυπο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσα από τα μέτρα που προωθεί.

Ο Κ. Σημίτης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπό ψήφιση δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα- έκτρωμα, υπογραμμίζοντας τις διατάξεις που αφορούν το νέο πειθαρχικό δίκαιο, μέσω του οποίου θα σταματήσει "η αδιαφορία του υπάλληλου για τη δουλιά του"! Εμφαση επίσης έδωσε και στη δημιουργία νέων κατηγοριών υπαλλήλων με τους διυπουργικούς κλάδους αλλά και στην αρχική κατάρτιση, δηλαδή στη δίχρονη προϋπηρεσία. Μετά την κατάρτιση και έγκριση των νέων οργανισμών των υπουργείων, στο τέλος Απρίλη, θα ξεκινήσει η διαδικασία των εθελοντικών, κυρίως όμως, υποχρεωτικών μετατάξεων.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης του προσωπικού στην κεντρική διοίκηση (υπουργεία) με εξειδικευμένο προσωπικό. Η ανανέωση θα γίνει μέσα από το υπάρχον σύστημα προσλήψεων, το οποίο, παρά τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις περί αξιοκρατίας και διαφάνειας, το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπαράγει το ρουσφετολογικό καθεστώς μέσα από το σύστημα των μορίων κλπ.

"Αποτελεσματικοί" και οι δήμοι

Το "κράτος - επιτελείο" περνά από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις κατώτερες βαθμίδες της κρατικής μηχανής (περιφέρειες, νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση), οι οποίες προορίζονται να παίξουν πιο αποφασιστικό ρόλο σαν το "μακρύ χέρι" του κράτους, ώστε αφ' ενός εκεί να "ξεσπάει" η λαϊκή αγανάκτηση και από την άλλη να δοθεί η δυνατότητα στα υπουργεία να παίζουν "πιο πολιτικό" ρόλο προς όφελος βέβαια της κυβέρνησης.

Ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι δημιουργήσαμε τους νέους δήμους "γιατί θέλουμε τους δήμους να είναι αποτελεσματικοί". Οι δήμοι θα στελεχωθούν με 2.500 επιστήμονες που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ενώ έχουν ετοιμαστεί και πρότυπα νέων οργανισμών που θα επιβληθούν σε αυτούς. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην"πολιτική λειτουργία των περιφερειαρχών", οι οποίοι αναλαμβάνουν την αποστολή να συντονίζουν και να ελέγχουν τους παρακάτω κρίκους του κρατικού μηχανισμού.

Στην κεντρική διοίκηση η παρέμβαση θα γίνει, εκτός των άλλων, μέσω των οργανισμών των υπουργείων και της δημιουργίας των νέων μονάδων, στις οποίες θα συμμετέχουν και "εξωτερικοί εμπειρογνώμονες".

Προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι και να ριχτεί στάχτη στα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση προχωρά σε υπερβολική διαφήμιση ορισμένων μέτρων "εξυπηρέτησης του πολίτη", όπως τα - επί πληρωμή - τηλεφωνικά πιστοποιητικά και οι υπηρεσίες "μιας στάσης", οι οποίες περισσότερο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών είναι προσανατολισμένες.

Π. Κ.

Προβάλετε τις "συνέπειες"!

Ιδιαίτερα απλή είναι η στρατηγική που εφαρμόζουν τα ΜΜΕ, για να "εκθέσουν", συκοφαντήσουν, απομονώσουν και τελικά τσακίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Η στρατηγική αυτή συνίσταται στο εξής: ""Περιγράψτε" και προβάλλετε αποκλειστικά και μόνο τις... "συνέπειες" από τις κινητοποιήσεις"!

* * *

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Κινητοποιήσεις των μαθητών σημαίνει "επεισόδια", "κλείσιμο δρόμων", "καταλήψεις", "βανδαλισμοί στα σχολεία". Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν και στη βάση αυτή να διαμορφώσουν την "κοινή γνώμη" είναι ότι κινητοποιήσεις των μαθητών σημαίνει "διατάραξη της τάξης", "παρεκκλίνουσα συμπεριφορά", σε τελική ανάλυση "απειλή για την κοινωνία"!

Ανάλογα είναι τα μηνύματα από τις κινητοποιήσεις των τελωνειακών, στις οποίες δε βλέπουν τίποτα περισσότερο από τη "στέγνωμα των πρατηρίων βενζίνης", τις "ουρές των φορτηγών στα σύνορα", κ. ο. κ.

Τα τρακτέρ των αγροτών στους δρόμους προκαλούν "ρίγη συγκίνησης" μην τυχόν η "χώρα κοπεί στα δύο".

Οσο για τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ή αλλού, αυτά έχουν σχεδόν ταυτιστεί με την "ταλαιπωρία των πολιτών".

Εξω από τις παραπάνω κατασκευασμένες εικόνες δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Κουβέντα για τα προβλήματα, για τις αιτίες, τα αιτήματα, για τους αγώνες και την αγωνία των διαδηλωτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος, για να εξαφανίζεται η ρίζα του κακού από την εικόνα, να μένει στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική, να προσφέρει την καλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση και να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές που τις υποδεικνύουν και να την προφυλάσσουν από το πολιτικό κόστος. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να φέρνουν, ύπουλα και"αντικειμενικά", τους διαδηλωτές σε αντίθεση με την "υπόλοιπη κοινωνία". Είναι η εκσυγχρονισμένη μέθοδος του "διαίρει και βασίλευε".

* * *

Ποιο είναι το λάθος τους; Οτι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται τόσο στριμωγμένοι από την αντιλαϊκή επέλαση, που μπορούν εύκολα να καταλάβουν τους διαδηλωτές και όχι απλά να τους "ανεχθούν", αλλά και να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν. Αισθάνονται την αντίσταση και τον αγώνα τους ως δικό τους αγώνα.

Και κάτι ακόμα. Τα ΜΜΕ πληρώνουν και μάλιστα ακριβά το κόστος αυτής της στάσης τους και βουλιάζουν διαρκώς στην ανυποληψία. Το επόμενο βήμα δε θα αργήσει να έρθει...

Π. Κ.

Αρχισε και η "προεδρολογία"...

Την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός "ρίχνει" στο τραπέζι της "εκλογολογίας" την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει το 2000, η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα εμφανίζεται να μην... αντιλαμβάνεται τη δημιουργία προεκλογικού κλίματος.

"Ο πρωθυπουργός, είπε ο Δ. Ρέππας, έκανε μια αναφορά στον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, που μεταξύ των άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το 2000. Στο πλαίσιο της συζήτησης σχολίασε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Μάρτιο του 2000, με αφορμή μια πιθανή εμπλοκή, ως προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν αναφέρθηκε σε αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλωστε, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, σε εύθετο χρόνο".

Αφού είπε αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως "οποιαδήποτε, όμως, "προεδρολογία" είναι επιζήμια, διότι είναι πρόωρη και δε βοηθά την ομαλή λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας". Δίνοντας δε, τον ορισμό της"προεδρολογίας" ο Δ. Ρέππας είπε πως "έχει σχέση με τη συζήτηση περί του ποιος θα υποστηριχτεί από το κάθε κόμμα, για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας. Οι πολιτικές εκτιμήσεις, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν, δεν αποτελούν προεδρολογία, δοθέντος ότι, αυτή την ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε θέμα που έχει σχέση με το πρόσωπο, το οποίο θα υποδειχτεί ή θα υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Τέλος και όσον αφορά τον Κ. Στεφανόπουλο, δήλωσε χτες ότι κατά την προχτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο δεύτερος δεν έθεσε θέμα επανεκλογής του στο ύπατο αξίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ