Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβάλετε τις "συνέπειες"!

Ιδιαίτερα απλή είναι η στρατηγική που εφαρμόζουν τα ΜΜΕ, για να "εκθέσουν", συκοφαντήσουν, απομονώσουν και τελικά τσακίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Η στρατηγική αυτή συνίσταται στο εξής: ""Περιγράψτε" και προβάλλετε αποκλειστικά και μόνο τις... "συνέπειες" από τις κινητοποιήσεις"!

* * *

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Κινητοποιήσεις των μαθητών σημαίνει "επεισόδια", "κλείσιμο δρόμων", "καταλήψεις", "βανδαλισμοί στα σχολεία". Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν και στη βάση αυτή να διαμορφώσουν την "κοινή γνώμη" είναι ότι κινητοποιήσεις των μαθητών σημαίνει "διατάραξη της τάξης", "παρεκκλίνουσα συμπεριφορά", σε τελική ανάλυση "απειλή για την κοινωνία"!

Ανάλογα είναι τα μηνύματα από τις κινητοποιήσεις των τελωνειακών, στις οποίες δε βλέπουν τίποτα περισσότερο από τη "στέγνωμα των πρατηρίων βενζίνης", τις "ουρές των φορτηγών στα σύνορα", κ. ο. κ.

Τα τρακτέρ των αγροτών στους δρόμους προκαλούν "ρίγη συγκίνησης" μην τυχόν η "χώρα κοπεί στα δύο".

Οσο για τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ή αλλού, αυτά έχουν σχεδόν ταυτιστεί με την "ταλαιπωρία των πολιτών".

Εξω από τις παραπάνω κατασκευασμένες εικόνες δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Κουβέντα για τα προβλήματα, για τις αιτίες, τα αιτήματα, για τους αγώνες και την αγωνία των διαδηλωτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος, για να εξαφανίζεται η ρίζα του κακού από την εικόνα, να μένει στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική, να προσφέρει την καλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση και να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές που τις υποδεικνύουν και να την προφυλάσσουν από το πολιτικό κόστος. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να φέρνουν, ύπουλα και"αντικειμενικά", τους διαδηλωτές σε αντίθεση με την "υπόλοιπη κοινωνία". Είναι η εκσυγχρονισμένη μέθοδος του "διαίρει και βασίλευε".

* * *

Ποιο είναι το λάθος τους; Οτι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται τόσο στριμωγμένοι από την αντιλαϊκή επέλαση, που μπορούν εύκολα να καταλάβουν τους διαδηλωτές και όχι απλά να τους "ανεχθούν", αλλά και να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν. Αισθάνονται την αντίσταση και τον αγώνα τους ως δικό τους αγώνα.

Και κάτι ακόμα. Τα ΜΜΕ πληρώνουν και μάλιστα ακριβά το κόστος αυτής της στάσης τους και βουλιάζουν διαρκώς στην ανυποληψία. Το επόμενο βήμα δε θα αργήσει να έρθει...

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ