Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Αποτέλεσμα της γενικότερης αντικοινωνικής πολιτικής

Οι θέσεις του ΚΚΕ, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία ασχολήθηκε με το θέμα

Την έκθεσή της "για το έντονο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα" έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επιτροπή είχε ασχοληθεί με το θέμα πέρσι τέτοια εποχή με αφορμή καταγγελίες που υπήρχαν τότε για "στημένα παιχνίδια" αλλά και για επεισόδια που έγιναν στα γήπεδα.

Η επιτροπή συζήτησε σε δύο συνεδριάσεις το θέμα, ακροάστηκε διάφορους φορείς του ποδοσφαίρου και κατέληξε στην έκθεση στην οποία περιέχονται ξεχωριστά οι απόψεις του κάθε κόμματος. Η έκθεση σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής υποβλήθηκε προς την Ολομέλεια του σώματος.

Οι απόψεις του ΚΚΕ όπως καταγράφονται στην έκθεση, είναι οι εξής:

"Η βία στα γήπεδα ήρθε να ξεσκεπάσει την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον αθλητισμό και ιδιαίτερα τη σαπίλα που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο. Οι διάφορες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης διά του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού (σύσκεψη με τις ΠΑΕ, εξαγγελίες μέτρων πρόληψης και καταστολής της βίας) αλλά και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δεν άγγιξαν τις αιτίες και τους πραγματικούς στόχους.

Τα πέντε σημεία - μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού είναι κατά την άποψή μας αποσπασματικά, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του και δυστυχώς τα γεγονότα της βίας θα επαναληφθούν.

Τα αίτια πηγάζουν από την ανύπαρκτη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση, στον επαγγελματισμό και στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στον αθλητισμό, από τον οποίο έχουν αποβάλει όλα τα ιδεώδη και ευγενή χαρακτηριστικά του.

Αυτό δε γίνεται μόνο στο ποδόσφαιρο. Αγκαλιάζει το μπάσκετ, αγγίζει το βόλεϊ και δρομολογεί τους στόχους του αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό που σήμερα παρουσιάζεται σαν αθλητικό οικοδόμημα σε ένα μεγάλο του μέρος δεν έχει σχέση ούτε με τη φύση ούτε με την ουσία του αθλητισμού, αλλά με την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Ετσι δεν είναι τυχαία η παθογένεια ενός χώρου που ενώ θα έπρεπε να συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας, του συναγωνισμού, της φιλίας, της ειρήνης, εμφανίζει ακραία φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού σε μεγάλο βαθμό.

Για το ΚΚΕ, ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή αποτελούν για το λαό γενικά και ιδιαίτερα για τη νεολαία αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Αποτελούν μέσα για διατήρηση της υγείας, για ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Είναι σημαντικός παράγων παιδείας και είναι μέσα στις υποχρεώσεις του κράτους να την παρέχει σε όλους, ως κοινωνικό δικαίωμα.

Αυτό το δικαίωμα του κάθε πολίτη στον αθλητισμό, που και από το Σύνταγμα είναι κατοχυρωμένο, στην πράξη δεν το απολαμβάνουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Ο αθλητισμός έγινε επιχείρηση, επάγγελμα, έγινε μέσο για την απόκτηση κύρους για τις άλλες δραστηριότητες (πολιτικές - οικονομικές) των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ξένων μονοπωλίων. Κατά την άποψή μας η σημερινή κατάσταση στον αθλητισμό είναι αποτέλεσμα και προϊόν της γενικότερης αντιλαϊκής - αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται για δεκαετίες στη χώρα μας.

Γνωρίζουμε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και την ακολουθούμενη πολιτική, ριζικές αλλαγές δεν μπορεί να υπάρξουν. Μπορούν όμως να παρθούν κάποια μέτρα σημαντικής βελτίωσης της κατάστασης".

Μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης

"- Για να προσεγγίσει ο αθλητισμός την κοινωνική του αποστολή πρέπει να υπάρξει νομικό πλαίσιο με άλλη φιλοσοφία από την υπάρχουσα που να κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα.

- Απαραίτητη προϋπόθεση, εκτός του νομικού πλαισίου, είναι να υπάρξει υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική στήριξη.Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα συνολικά και όχι αποσπασματικά, για να υπάρξει ελπίδα αναστροφής της υπάρχουσας κατάστασης.

- Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι επάγγελμα.Επάγγελμα μπορεί να αποτελεί για κάποιους που απαραίτητα χρειάζονται για να λειτουργήσει (π. χ. προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής, γιατρούς κλπ.) όχι όμως για τους αθλούμενους.

- Οι σκοποί του αθλητισμού πρέπει να είναι καθορισμένοι και να διαπνέονται από τη φιλοσοφία της προαγωγής της υγείας όλου του λαού, της απόκτησης χαρακτηριστικών όπως η αγωνιστικότητα, η άμιλλα, η φιλία, η πειθαρχία, η συνέπεια, η ομαδικότητα και η συνεργασία. Ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων θα είναι αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής της νεολαίας στην αθλητική διαδικασία".

Τι πρέπει να γίνει

"Είναι φανερό λοιπόν ότι χρειάζονται:

- Η εισαγωγή της φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στις ένοπλες δυνάμεις, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά και με μέτρα (αύξηση ωρών, καθηγητές φυσικής αγωγής, θεωρητικό και πρακτικό μέρος, φιλοσοφία και ιστορία του αθλητισμού, αγωγή υγείας κλπ.).

- Ανάπτυξη του αθλητισμού για όλους στον τόπο κατοικίας (δήμοι) και δουλιάς (συνδικάτα).

- Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός του οργανωμένου αθλητικού οικοδομήματος, κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας από την κάθε κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

- Διεύρυνση του σκοπού και του ρόλου των αθλητικών σωματείων με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το νομικό πλαίσιο να καθορίζει τους γενικούς κανόνες λειτουργίας των σωματείων και των ομοσπονδιών, τον τρόπο χρηματοδότησής τους από καθορισμένα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Τον κεντρικό αθλητικό σχεδιασμό μπορεί να τον κάνει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ).

- Εκλογή όλων των οργάνων του αθλητικού οικοδομήματος από τη βάση - από το σωματείο μέχρι και την ΕΟΑ - και όχι ο διορισμός ή καθ' υπόδειξη.

- Συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Βίας (διακομματική) ώστε να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα.

- Μέτρα τέτοια που να εξασφαλίζουν αθλητισμό για όλους και ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη σε όλες τις διαδικασίες του.

- Μέτρα διαπαιδαγώγησης με τα ιδεώδη του αθλητισμού".

Τα άλλα κόμματα

"Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων προτείνει "αυστηρότατη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας", η ΝΔ ζητάει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Ολομέλεια το θέμα της "βίας στα γήπεδα", ο ΣΥΝ ζητάει την κατάθεση νέου νόμου - πλαίσιο για τον αθλητισμό και το ΔΗΚΚΙ ζητάει "αξιοκρατία"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ