Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμικό το "παρών" των εργαζομένων

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι 24ωρες απεργίες

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, προχώρησαν από προχτές τα μεσάνυχτα οι απεργοί σιδηροδρομικοί της Αθήνας και σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνουν πορεία και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο - "ταφόπλακα" του δημοσίου ΟΣΕ.

Στο χώρο της κατάληψης βρέθηκε χτες το απόγευμα ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παίρνοντας την ντουντούκα ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τον αγώνα των εργαζομένων, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις τους, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και επισήμανε τη σφαγιαστική, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, επίδραση που έχει η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πορεία προς την ΟΝΕ.

Στο σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να πάρουν μέρος και σιδηροδρομικοί από τα περιφερειακά δίκτυα, που έχουν προγραμματίσει να φτάσουν το πρωί στην Αθήνα με λεωφορεία. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες προγραμματίζουν οι απεργοί και στα υπόλοιπα μεγάλα σιδηροδρομικά κέντρα.

Οι σιδηροδρομικοί, που έδωσαν και χτες δυναμικό "παρών" στην πρώτη 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία, όπως και στις άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν (συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, στάσεις εργασίας κλπ.), έχουν στείλει από καιρό μήνυμα σε κυβέρνηση και διοίκηση ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν την εκχώρηση των ελληνικών σιδηροδρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καθώς και την εφαρμογή των αντεργατικών - αναχρονιστικών κανονισμών εργασίας.

Με τη σημερινή και αυριανή 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία κλείνει ο πρώτος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, αλλά παραμένει ανοιχτό το αγωνιστικό τους μέτωπο ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα του ΟΣΕ. Η παραπέρα στάση των εργαζομένων στον ΟΣΕ θα καθοριστεί σε κοινή σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου.

  • Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σιδηροδρομικών, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" και τις θυγατρικές.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι ο αγώνας των σιδηροδρομικών ενάντια στις επιλογές τεμαχισμού και διάλυσης του σιδηροδρομικού δικτύου είναι απόλυτα δίκαιος και υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι και το επιβατικό κοινό απαιτούν μια άλλη πορεία του ΟΣΕ, με κύρια στοιχεία: Τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου και την ανάπτυξη νέων γραμμών, καθώς και την ανανέωση του τροχαίου υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας του κλάδου. Εργάστηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας και πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

Χτες, από το πρωί έως και το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Για σήμερα έχουν προαναγγείλει εκ νέου κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και στη συνέχεια στις 10 το πρωί, συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Για σήμερα αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η ΔΕΗ σε βάρος του Σωματείου Τελωνειακών και του Σωματείου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους, γιατί όπως αναφέρει, δεν εξασφαλίστηκε η μεταφορά καυσίμων από την ΕΚΟ για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαϊδα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ για ευθεία συμμετοχή στα συνδικαλιστικά πράγματα, με στόχο την υπονόμευση του αγώνα τους και σημειώνουν πως κάθε διαφορά μεταξύ ΟΣΕ και ΔΕΗ θα μπορούσε να λυθεί χωρίς καταφύγει η ΔΕΗ στα δικαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως η Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΣΕ παρέστη χτες στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει υπέρ των εργαζομένων του ΟΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ