Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα ζήτησε τέσσερα αντιτορπιλικά από τις ΗΠΑ

Ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε να προμηθευτεί τέσσερα μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου KIDD, που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους "Standard" όπως επίσης και 32 πυραύλους "Harpoon", 48 τορπίλες τύπου ΜΚ 46, ποσότητα από 62.000 γεμιστήρες των 20 χιλιοστών, 4.800 βλήματα των 5 ιντσών, ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα.

Η συνολική αξία της προμήθειας των πλοίων - που θα είναι ένας συνδυασμός αγοράς και επινοικίασης - ανέρχεται σε 742 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό καλύπτει επίσης και το κόστος της προετοιμασίας των πλοίων, έτσι ώστε να παραδοθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η ανακοίνωση της ελληνικής αίτησης πλαισιώνεται από την εκτίμηση ότι η ενίσχυση του ελληνικού ναυτικού με τα τέσσερα πλοία που ανήκουν αυτή τη στιγμή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα ανατρέψει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ενώ θα προωθήσει τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, προστίθεται ότι δε θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού.

Τέλος, το Πεντάγωνο σημειώνει ότι η Ελλάδα ήδη διαθέτει πυραύλους Harpoon και χρειάζεται τα τέσσερα αντιτορπιλικά του συγκεκριμένου τύπου για να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της αλλά και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της αμυντική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη μεταφορά προς την Τουρκία 11 μικρότερων φρεγατών Τύπου "Perry" και "Knox" συνολικής αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ