Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διαίρει και κυβέρνα"

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο επιβάτης ήταν έξαλλος από την αναμονή και το στρίμωγμα. Και φορτισμένος τα έβαλε με τον οδηγό του λεωφορείου, διαμαρτυρόμενος για τα... χάλια των συγκοινωνιών. Χαρακτηριστικό επεισόδιο, όπου οι αφελείς χτυπάνε το σαμάρι και όχι το γαϊδούρι, δηλαδή τους πραγματικά υπεύθυνους για τα δεινά τους.

Η συζήτηση άναψε, ορισμένοι άρχισαν τα καλαμπούρια και δυο μαθητές συνέχισαν το σύνθημα που είχαν φωνάξει με χιλιάδες άλλους κατά της εκπαιδευτικής απορύθμισης. - "Δε θα - περάσει, δε θα - περάσει". Νέα επίθεση, μιας ηλικιωμένης αυτή τη φορά, κατά των παιδιών "που αντί να κάτσουν στ' αβγά τους - (και να τα κλωσήσουν, πέταξε τρίτος) - κατεβαίνουν στους δρόμους". Και πού πηγαίνεις γιαγιά; - "Για φάρμακα που δε μου τα δίνουν, πανάθεμά τους. Και ούτε έχω λεφτά να τα αγοράσω". - Μαζί σου γιαγιά, βρήκαν την ευκαιρία οι μαθητές. Μαζί σου ως τη νίκη και ας μας κατηγορείς. - Μου ανοίγεις να κατέβω να προλάβω την πορεία των συνταξιούχων, ζητάει ένας "έφηβος" της τρίτης προς την τέταρτη ηλικία.

Μια μικροκοινωνία μέσα στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο τρένο. Μικροκοινωνία που διασταυρώνει τα προβλήματά της, άλλοτε προσανατολισμένη, ενήμερη και αγωνιστική. Αλλοτε πάλι, παίγνιο στα χέρια της εξουσίας που τη θέλει άβουλη και άπραγη μέσα στην άγνοιά της, να μάχεται τον εαυτό της στο πρόσωπο του άλλου που αγωνίζεται για το κοινό συμφέρον και τα κοινά προβλήματα. Ετσι για παράδειγμα, οι δικοί μας άρχοντες προσπαθούν να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες από το ένα κοινωνικό στρώμα στο άλλο, να δημιουργήσουν ρωγμές στο κοινωνικό μέτωπο, η ενότητα του οποίου αποτελεί και τη μεγάλη δύναμή του.

Οσοι παγιδεύονται σ' αυτή την πολιτική του "διαίρει και κυβέρνα", άλλοτε τα βάζουν με τους αγρότες, άλλοτε με τους εργάτες, άλλοτε με τους δασκάλους, άλλοτε με τους συνταξιούχους και τους ανέργους, τις γυναίκες που διεκδικούν την ισοτιμία τους, τους νέους που διεκδικούν το μέλλον. Γιατί όλοι αυτοί οι αγωνιστές που "κλείνουν τους δρόμους", τους ξυπνάνε από τη ληθαργική κατάσταση του βόα που χωνεύει μακάριος και τους καλούν από την εξ ύψους βοήθεια, στην επί της Γης διεκδίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ