ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντιτρομοκρατική" συμφωνία υπό τη σκιά Οτσαλάν
  • Συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ σήμερα στη Νέα Υόρκη
  • Κυριαρχεί το θέμα της "τρομοκρατίας"
  • Αμερικανικές πιέσεις, παροτρύνσεις και απαιτήσεις

Μια μέρα ακριβώς μετά την καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό και ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της "τρομοκρατίας". Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για το θέμα αυτό.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας "Φίλοι του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο" και μετά από πρόταση του Ελληνα υπουργού. Το πλαίσιο των συζητήσεων προσδιορίστηκε από τις επιστολές που αντάλλαξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου ο μεν Ισμαήλ Τζεμ ζητά μια συμφωνία αποκλειστικά για την από κοινού αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει μια συζήτηση για σειρά θεμάτων όπως ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός και φυσικά τα θέματα ασφάλειας, εγκληματικότητας και "τρομοκρατίας". Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το διευρυμένο πλαίσιο να συγκαλύψει την προσαρμογή της στις θέσεις της Αγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταδίκη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, του ΡΚΚ, και την ακόμη ενεργότερη συμμετοχή στον "αντιτρομοκρατικό" οργανισμό της "νέας τάξης".

Συγκλίνουσες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι δύο υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία με την οποία θα προσδιορίζεται ότι είναι κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η εξέταση των πρακτικών μορφών συνεργασίας γι' αυτό το θέμα θα παραπεμφθεί σε συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων σε υψηλό επίπεδο. Τέλος όσον αφορά στο χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει να είναι διμερής και θα επιδιώξει να την εντάξει σε μια πολυμερή συμφωνία, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων, χωρίς αυτό βεβαίως να αλλάζει τη φύση και το χαρακτήρα της συμφωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε και χτες να αποσυνδέσει τη συζήτηση για την "τρομοκρατία" από τα θέματα που συνιστούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως οι "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ακόμη και το Κυπριακό. Ομως από διπλωματικές πηγές σημειωνόταν ότι μια εξομάλυνση των σχέσεων, που θα αφορά στα "ανώδυνα" θέματα (τουρισμός, περιβάλλον, πολιτισμός), θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη στο διάλογο και των "καυτών" προβλημάτων.

Αυτή την τακτική, που αποτελεί παραλλαγή της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να λειτουργεί και η χτεσινή απόφαση με την οποία έπαψε να ισχύει η "δημόσια ανακοίνωση" (Public Announcement), που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου και με την οποία προειδοποιούσαν τους Αμερικανούς πολίτες για περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν σημειωθεί στην Ελλάδα και τους ενημέρωναν για αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που γίνονταν στη χώρα. Μια πρώτη "επιβράβευση" των κυβερνητικών θέσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΕΡΝΣ
Ευθυγράμμιση στις οδηγίες για την "τρομοκρατία"

Την ευθυγράμμιση της ηγεσίας της ΝΔ στις "αντιτρομοκρατικές" οδηγίες των ΗΠΑ και την υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ν. Μπερνς. Η ηγεσία της ΝΔ αποδέχεται ουσιαστικά τις αμερικανικές αξιώσεις για"πάταξη της τρομοκρατίας" στην Ελλάδα και, βέβαια, και τα μέτρα που οι ΗΠΑ αξιώνουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η ψήφιση τρομονόμου, αντιμετώπιση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συμφωνία με την Τουρκία, κλπ.

Η χθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Μπερνς έγινε μετά από αίτημα του δεύτερου και σε αυτή συζητήθηκαν κυρίως τα ζητήματα της "τρομοκρατίας" και δευτερευόντως οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Οταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος για το περιεχόμενο της συνάντησης, αρχικά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι "έγινε μια συζήτηση, η οποία αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ασφαλώς τα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας"! Μετά από επίμονες ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι έγινε συζήτηση και για την τρομοκρατία και πρόσθεσε: "Ολες οι πλευρές επιθυμούν να παταχθεί η τρομοκρατία και στην Ελλάδα (!). Αλλά από εκεί και έπειτα δε θα σας έλεγα ότι υπάρχει τίποτα περισσότερο εκτός από αυτό". Κληθείς να απαντήσει αν εκφράστηκε από τον Ν. Μπερνς η επιθυμία για λήψη πρόσθετων μέτρων για την τρομοκρατία, ισχυρίστηκε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έγινε". Παραδέχτηκε όμως, ότι "έγινε αναφορά" για το ζήτημα της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΝΔ για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων(εγκατάλειψη εδαφικών διεκδικήσεων και απειλής χρήσης βίας, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο).

Αναφερόμενος στην επιστολή Παπανδρέου προς τον Ισμ. Τζεμ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι "κάποια σημεία είναι ασαφή και μπορεί να παρερμηνευτούν από την άλλη πλευρά", αλλά αντιτάχθηκε σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, όσο αυτή συμπεριφέρεται "ως χώρα πειρατής".

Πρώτα ο Ν. Μπερνς

Ενδεικτικό πάντως, των αντιδράσεων που υπάρχουν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της απέναντι στο ζήτημα της "τρομοκρατίας", είναι το χθεσινό άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου", στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής: "Η ΝΔ δεν μπόρεσε να διατυπώσει δημόσια τις θέσεις της για το εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο που ξεκινά με το πρόσχημα της κοινής προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υποτίθεται η Ρηγίλλης θέλει να ενημερωθεί πρώτα από τον κ. Μπερνς για τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές ευαισθησίες και το εύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου προτού πάρει δημόσια θέση. Κατά την άποψή μας η ΝΔ δεν είναι μέλος μιας διεθνούς αντιτρομοκρατικής οργάνωσης αλλά πολιτικό κόμμα... Περιμένοντας τον κ. Μπερνς, η ΝΔ απλά απογοητεύει τον κόσμο της και υπονομεύει την προοπτική της...".

Γ. Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
"Ανησυχώ για τη γραμμή πλεύσης που έχει η Ελλάδα"

Συνέντευξη του πρώην υπουργού στον "902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί προς την ελληνική κυβέρνηση για τα ζητήματα της λεγόμενης τρομοκρατίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, Γ. Α. Μαγκάκης,παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γ. Ευσταθίου,στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του "902 Αριστερά στα FM". Ο "Ρ" φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις του πρώην υπουργού στα περί "τρομοκρατίας", όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συζήτηση.

Σχετικά με τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, να αποδεχτεί η κυβέρνηση μια διμερή συμφωνία με την Τουρκία στα θέματα της τρομοκρατίας, ο Γ. Μαγκάκης, σημείωσε:

"Ο στόχος δεν είναι να επιτευχθεί κάποια ρύθμιση που να καθιστά αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επιδίωξη είναι ένας συγκεκριμένος πολιτικός στόχος. Αυτό προκύπτει και πρέπει να το πούμε σαφέστατα, από το χρόνο που επέλεξαν οι Αμερικανοί να θέσουν το θέμα στην Ελλάδα και από τη συμπόρευση που κάνανε από την αρχή με την τουρκική κατηγορία και επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή το μεγάλο φιάσκο του χειρισμού του θέματος Οτσαλάν, που όπως ξέρουμε οι Τούρκοι μας κατηγορούν ότι υποθάλψαμε τη δραστηριότητα των Κούρδων, τους εκπαιδεύσαμε, τους εξοπλίσαμε. Αυτή την επιθετικότητα αυτή τη στιγμή την αποδέχονται, την υποθάλπουν στην ουσία με το διάβημά τους οι Αμερικανοί. Επομένως πρώτο συμπέρασμα έχουμε ότι εδώ ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα. Η μεροληψία τους υπέρ των Τούρκων είναι εμφανέστατη.

Δεύτερο, τι επιδιώκουν απέναντι σε μας; Νομίζω πολλαπλούς στόχους. Πρώτα να μας καταστήσουν "μαλακότερους" στην προσπάθεια που θα καταβάλουν και άρχισαν ήδη οι Αμερικανοί για να δείξουμε υποχωρητικότητα απέναντι σε τουρκικές αξιώσεις. Σε ποιο πεδίο; Ακόμη δεν είναι τόσο συγκεκριμένο, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα ανοιχτά ένα το Κυπριακό, που αναγγέλλεται μέσω του ΟΗΕ νέα αμερικανική προσπάθεια "επίλυσης" και δεύτερο το μέτωπο του Αιγαίου". Και πρόσθεσε στη συνέχεια: "Είμαστε μπροστά σε έναν πολιτικό χειρισμό, αφόρητη πολιτική πίεση, για να αποδεχτούμε πράγματα τα οποία μειώνουν τα εθνικά συμφέροντα. Επίσης η αμερικανική εξωτερική πολιτική μεταχειρίζεται δύο πολύ σοβαρά θέματα, το ένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το μεταχειρίζεται ως εργαλείο πίεσης. Βλέπουμε κάθε χρόνο βγάζουν μια λίστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ. σ. υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) με χώρες που παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λίστα αυτή περιλαμβάνει κάθε χρονιά εκείνες τις χώρες οι οποίες είναι στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής. Δεν τους έχει πιάσει κανένας πόνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία άλλωστε στη χώρα τους υφίστανται κακοποίηση με το ρατσισμό και όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί και συμβαίνουν. Τα χρησιμοποιούν όμως, καθώς και το θέμα της τρομοκρατίας, που λαοί και η κοινή γνώμη σε όλες τις χώρες έχει μια ευαισθησία".

Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Τούρκο ομόλογό του και αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις αμερικανικές πιέσεις, ο κ. Μαγκάκης ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: "Ανησυχώ για τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η Ελλάδα και το μέγεθος των προβλημάτων και των πιέσεων. Είναι δύσκολο πρόβλημα ταυτόχρονα δε, γιατί πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με σαφήνεια, είναι ασθενές σημείο η αδυναμία της ελληνικής πλευράς κάτω από όλες τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα το πρόβλημα της τρομοκρατίας" και συμπλήρωσε: "Θέλουν να μας κάνουν να δεχτούμε διάφορους χειρισμούς και τεχνάσματα, που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την τρομοκρατία, αλλά αφορούν άλλα συμφέροντα δικά τους και θίγουν ζωτικά συμφέροντα δικά μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ