Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΕΡΝΣ
Ευθυγράμμιση στις οδηγίες για την "τρομοκρατία"

Την ευθυγράμμιση της ηγεσίας της ΝΔ στις "αντιτρομοκρατικές" οδηγίες των ΗΠΑ και την υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ν. Μπερνς. Η ηγεσία της ΝΔ αποδέχεται ουσιαστικά τις αμερικανικές αξιώσεις για"πάταξη της τρομοκρατίας" στην Ελλάδα και, βέβαια, και τα μέτρα που οι ΗΠΑ αξιώνουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η ψήφιση τρομονόμου, αντιμετώπιση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συμφωνία με την Τουρκία, κλπ.

Η χθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Μπερνς έγινε μετά από αίτημα του δεύτερου και σε αυτή συζητήθηκαν κυρίως τα ζητήματα της "τρομοκρατίας" και δευτερευόντως οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Οταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος για το περιεχόμενο της συνάντησης, αρχικά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι "έγινε μια συζήτηση, η οποία αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ασφαλώς τα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας"! Μετά από επίμονες ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι έγινε συζήτηση και για την τρομοκρατία και πρόσθεσε: "Ολες οι πλευρές επιθυμούν να παταχθεί η τρομοκρατία και στην Ελλάδα (!). Αλλά από εκεί και έπειτα δε θα σας έλεγα ότι υπάρχει τίποτα περισσότερο εκτός από αυτό". Κληθείς να απαντήσει αν εκφράστηκε από τον Ν. Μπερνς η επιθυμία για λήψη πρόσθετων μέτρων για την τρομοκρατία, ισχυρίστηκε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έγινε". Παραδέχτηκε όμως, ότι "έγινε αναφορά" για το ζήτημα της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΝΔ για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων(εγκατάλειψη εδαφικών διεκδικήσεων και απειλής χρήσης βίας, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο).

Αναφερόμενος στην επιστολή Παπανδρέου προς τον Ισμ. Τζεμ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι "κάποια σημεία είναι ασαφή και μπορεί να παρερμηνευτούν από την άλλη πλευρά", αλλά αντιτάχθηκε σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, όσο αυτή συμπεριφέρεται "ως χώρα πειρατής".

Πρώτα ο Ν. Μπερνς

Ενδεικτικό πάντως, των αντιδράσεων που υπάρχουν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της απέναντι στο ζήτημα της "τρομοκρατίας", είναι το χθεσινό άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου", στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής: "Η ΝΔ δεν μπόρεσε να διατυπώσει δημόσια τις θέσεις της για το εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο που ξεκινά με το πρόσχημα της κοινής προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υποτίθεται η Ρηγίλλης θέλει να ενημερωθεί πρώτα από τον κ. Μπερνς για τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές ευαισθησίες και το εύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου προτού πάρει δημόσια θέση. Κατά την άποψή μας η ΝΔ δεν είναι μέλος μιας διεθνούς αντιτρομοκρατικής οργάνωσης αλλά πολιτικό κόμμα... Περιμένοντας τον κ. Μπερνς, η ΝΔ απλά απογοητεύει τον κόσμο της και υπονομεύει την προοπτική της...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ