Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΟ
Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα
  • Δρόμους για την πώληση και του 51% των δημόσιων επιχειρήσεων ανοίγει η κυβέρνηση
  • Οσες ΔΕΚΟ μετοχοποιούνται, πρέπει να λειτουργούν όπως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, είπε στη Βουλή ο Γ. Παπαντωνίου

Πέφτει και το τελευταίο "φύλλο συκής" που έκρυβε τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας των ΔΕΚΟ, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη "Σύσταση Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς", με το οποίο καθιερώνεται το λεγόμενο χρηματιστήριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα στα άρθρα του νομοσχεδίου για τη "ρύθμιση θεμάτων αποκρατικοποιούμενων επιχειρήσεων" υπάρχουν ρυθμίσεις, που - όπως τόνισε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,στη συζήτηση που έγινε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - "ολοκληρώνουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να έχουν ακόμα και την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται, ενώ δείχνει και τις προθέσεις της να πουλήσει μέχρι και το 51% των ΔΕΚΟ, παρά τις μέχρι τώρα δηλώσεις ότι θα πουλιέται μέχρι και το 49%. Οι προθέσεις αυτές γίνονται ξεκάθαρες καθώς αναφέρεται ότι οι διατάξεις αφορούν ΔΕΚΟ των οποίων μετοχοποιείται το 25 έως και 50% του κεφαλαίου τους.

Μία βδομάδα μετά την ψήφιση διάταξης για την παραχώρηση της διοίκησης της "Ολυμπιακής" στους Αγγλους, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φροντίζει να ανοίξει παρόμοιο δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις, αφού εξαιρεί από το νόμο περί ΔΕΚΟ όσες δημόσιες επιχειρήσεις μετοχοποιούνται κατά 25 έως 50%. Και αυτό γιατί - όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - όσες ΔΕΚΟ μετοχοποιούνται, "η λειτουργία τους θα πρέπει να προσομοιάζει και προσεγγίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων", αφού μετά τη μετοχοποίηση θα έχουν ισχυρά συμφέροντα σε αυτές οι ιδιώτες επενδυτές.

Αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου - το οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει - για το "χρηματιστήριο των μικρομεσαίων", η Μ. Μπόσκου τόνισε ότι τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων δε θα λυθούν με την ίδρυση "δικού τους" χρηματιστηρίου, αν δεν αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αυτές έχουν. Τέτοια είναι η εισβολή των πολυεθνικών και η πτώση της ζήτησης λόγω της συνεχούς αντιλαϊκής πολιτικής. Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η συνεχής πτώχευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - που έχει ενταθεί με την έλευση του ΕΥΡΩ - δεν πρόκειται να ανακοπεί με το χρηματιστήριο των ΜΜΕ, αλλά με αλλαγές στη δομή του όλου χρηματοοικονομικού συστήματος. Το χρηματιστήριο, είπε, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία, δε διασφαλίζει τους μικροεπενδυτές, ενώ χρησιμοποιείται και για το ξέπλυμα "βρώμικου χρήματος". Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ αντίθετοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο Γ. Παπαντωνίου στην τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε του θεσμού του χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι η άνοδος του δείκτη του "αντανακλά" τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ισχυριζόμενος ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την ίδρυση του νέου χρηματιστηρίου.

Οσον αφορά τις ΔΕΚΟ, είπε ότι ο νόμος 2414 για τη μετατροπή τους σε ΑΕ λειτούργησε θετικά, αλλά ήταν από τη θέση του μεταβατικός και έτσι όλες οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Αναφορικά με την "Ολυμπιακή" είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας είναι αυτό που θα αποφασίσει τελικά για την έγκριση της σύμβασης για την παραχώρηση της διοίκησης στους Αγγλους. Το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας δεν έχει τελειωμό, καθώς με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μετοχοποιείται και η διώρυγα της Κορίνθου και μάλιστα ορισμένα από τα έργα της θα μπορεί να δίνονται για εκτέλεση σε ιδιώτες.

Τροπολογίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της Αγροτικής Τράπεζας κατά 200 δισ. δρχ. το 1999 και κατά 175 δισ. το 2000 και επιτρέπεται στον υπουργό Οικονομικών να παρέχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την κάλυψη πιθανών ζημιών τραπεζών, των οποίων οι μετοχές ανήκουν κατά 100% στο δημόσιο. Αναφέρεται ότι τα ποσά που αναλαμβάνει να καλύψει προς την ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης χρεών διαφόρων αγροτικών συνεταιρισμών, θα καταβληθούν κατά 50% με ισόποσες ομολογίες των ειδικών ομολογιακών δανείων και κατά 50% με τη διάθεση στην ΑΤΕ ίσης αξίας μετοχών ή άλλων κινητών αξιών που κατέχει το δημόσιο.

Με άλλη τροπολογία διαγράφονται απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις εταιρίες "Πρότυπος Κτηματική Τουριστική ΑΕ" και "Λιπάσματα Δραπετσώνας", ενώ ενόψει της εκκαθάρισης του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) το δημόσιο θα καταβάλει στην Εθνική τα ποσά που οφείλει ο ΟΑΕ στην Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ