Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Βάζουν το... λύκο στο μαντρί

Β. Μπούτας: Το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των αγροτών ενάντια στο νομοσχέδιο - απάτη

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο δημιουργίας των λεγόμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στο χώρο της γεωργίας συνεδρίασε χτες το Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ, σημείωσε ότι ουσιαστικά προωθούνται τα συμφέροντα των βιομηχάνων αγροτικών προϊόντων.

Απατη!

Το ΚΚΕ, όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, τους αγώνες του αγροτικού κόσμου που αντιτίθεται,τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος, Βαγγέλης Μπούτας,σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά μια απάτη που κάθε άλλο παρά επιλύει τα προβλήματα των αγροτών. Αναφερόμενος στο συνολικότερο πλαίσιο, όπου θα εφαρμοστεί το εν λόγω νομοσχέδιο τόνισε πως "είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση με μια σειρά νόμους οδηγεί τα πράγματα στην καπιταλιστική γεωργία.. Για να γίνουν αυτά απαιτείται το ξεκλήρισμα της μεσαίας αγροτιάς. Οι αγροτικοί αγώνες είχαν στόχο να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εκτενώς, στις μορφές εκβιασμών, που ασκούνται από την πλευρά των βιομηχάνων αγροτικών προϊόντων για τη συρρίκνωση των τιμών και τον καθορισμό από την πλευρά των βιομηχάνων στον όγκο της παραγωγής, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και με την ανοχή του κράτους - "οι εισαγγελείς παρεμβαίνουν για να κουκουλώσουν", είπε χαρακτηριστικά - αλλά και με τη στήριξη της νομοθεσίας, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, αναφερόμενος στην κτηνοτροφία αναρωτήθηκε "είναι δυνατόν η ΦΑΓΕ και η ΔΕΛΤΑ, που έχουν καθεστώς αποικιοκρατίας, να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους και να στηρίξουν τους αγελαδοτρόφους". Σχολιάζοντας την τακτική των βιομηχάνων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σημείωσε ότι "θεό τους έχουν το κέρδος" και "δε θα σεβαστούν βέβαια τα συμφέροντα των αγροτών", σημειώνοντας πως "αυτό αποδείχτηκε και πανευρωπαϊκά με την υπόθεση των διοξινών".

Ο Βαγγέλης Μπούτας κατέληξε, σχολιάζοντας τις διεπαγγελματικές ενώσεις, τονίζοντας ότι αγρότες και βιομήχανους "αν τους βάλετε στην ίδια οργάνωση είναι σαν να βάζετε τους λύκους μέσα στο μαντρί", προσθέτοντας πως στο εν λόγω νομοσχέδιο "η απάτη πάει σύννεφο. Είναι απάτη προς τους Ελληνες αγρότες. Και θα αντισταθούν να είστε σίγουροι. Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα. Πρέπει να αλλάξετε πολιτική αν θέλετε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα των αγροτών".

Ωραιοποίηση

Επιχειρώντας να παρουσιάσει τις θετικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των διεπαγγελματικών ενώσεων, ο υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Ανωμερίτης σημείωσε ότι "οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αναμένεται αν παίξουν κυρίαρχο ρόλο και στην προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές εκεί που κανένας επαγγελματίας όσο καλός κι αν είναι δεν μπορεί μόνος του να κατευθυνθεί", ενώ τις χαρακτήρισε "τον πρώτο θεσμό μιας νέας εποχής".

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές Ευάγγελος Μπασιάκος,και Σάββας Τσιτουρίδης άσκησαν έντονη κριτική όχι επί της πολιτικής ουσίας του νομοσχεδίου, αλλά για τις δυνατότητες εφαρμογής τους. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ε. Μπασιάκου που σημείωσε ότι "το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν έχει αρχή, είναι αποσπασματικό, χωρίς κριτήρια", ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για αποσύνθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενημερωτικά ευρω-φούμαρα... (2004-10-19 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα με παραίτηση Τσιτουρίδη (2004-09-23 00:00:00.0)
Τους «χωρίζει» μια καρέκλα... (2002-09-26 00:00:00.0)
Χαμένα λόγια (2001-02-01 00:00:00.0)
Ψεύτικες ελπίδες με τη συνένωση συνεταιρισμών (1998-12-31 00:00:00.0)
Προ των πυλών η οριστική καταστροφή (1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ