Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψεύτικες ελπίδες με τη συνένωση συνεταιρισμών

Η κυβέρνηση "διαφημίζει" τον "Καποδίστρια" για τους συνεταιρισμούς, αποσκοπώντας στην υποβάθμιση του ρόλου τους και την οριστική διάλυσή τους

"Υπέρμαχος" της συνένωσης των αγροτικών συνεταιρισμών εμφανίζεται ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης,επιδιώκοντας προφανώς να δημιουργήσει εντυπώσεις και ψεύτικες ελπίδες στους αγρότες.

Ο υπουργός Γεωργίας το τελευταίο διάστημα άρχισε να "διαφημίζει" την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ενοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ανάλογο με τον "Καποδίστρια", το οποίο ο ίδιος έχει "βαφτίσει" "Αλέξανδρο Παπαναστασίου" και αναφέρει προς το παρόν ότι θα είναι εθελοντικό. Μάλιστα, χτες, ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί αίτημα... των αγροτών, επικαλούμενος ότι του το ζήτησαν στην Κρήτη, συνεταιριστές, δηλαδή τα φιλοκυβερνητικά συνεταιριστικά στελέχη του νησιού.

Βέβαια, η συνένωση των συνεταιρισμών δεν είναι κάτι το άσχημο, ωστόσο, όμως, τίθεται ζήτημα για τους όρους και το τι τελικά επιδιώκει η κυβέρνηση. Γιατί, η κυβέρνηση παρουσιάζεται να θέλει να ενισχύσει τη θέση των συνεταιρισμών, αλλά στην πράξη με την πολιτική που ακολουθεί ενισχύει τα συμφέροντα και την ασυδοσία των εμπόρων - βιομηχάνων και στα πλαίσια τωνεντολών των Βρυξελλών, στηρίζει τις ομάδες παραγωγών ανά προϊόν. Αλλωστε, η ΕΕ στους κανονισμούς της πουθενά δεν αναφέρει τη λέξη συνεταιρισμοί και η όλη πολιτική που ακολουθείται σχετικά αποσκοπεί στην εξαφάνισή τους. Μάλιστα, πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις άλλαξαν το καταστατικό τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ομάδες παραγωγών, προκειμένου να πάρουν τα υποτιθέμενα κίνητρα και επιδοτήσεις της ΕΕ.

Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι προωθεί τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμπόρων - βιομηχάνων σε βάρος των αγροτών. Για παράδειγμα, η "Δέλτα" και η "ΦΑΓΕ" προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε μαζικές εισαγωγές χυμών, προκειμένου να δημιουργήσουν κρίση στην αγορά και να ρίξουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, πράγμα που τελικά κατάφεραν. Η καθιέρωση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, όπου στην ουσία μπαίνει ο λύκος για να φυλάει τα πρόβατα, είναι ένα ακόμα στοιχείο παραγκωνισμού των συνεταιρισμών και υποβάθμισης του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζουν. Κι εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση και τα κορυφαία συνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλουν να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απεμπολώντας κάθε ίχνος από τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελούν και να ευνοούνται οι οικονομικά εύρωστοι αγρότες σε σχέση με τους οικονομικά ασθενέστερους.

Εκτός των παραπάνω τίθεται και το ερώτημα πώς θα γίνει αυτή η συνένωση των συνεταιρισμών που διατυμπανίζει ο υπουργός Γεωργίας. Δηλαδή, πώς θα ενοποιηθεί ένας συνεταιρισμός που κατάντησε να έχει χρέη με ένα συνεταιρισμό που δεν έχει χρέη. Για παράδειγμα στο νομό Αχαϊας, η Ενωση Πάτρας χρωστά περίπου 30 δισ. δραχμές, ενώ η Ενωση Αιγίου δεν έχει χρέη. Μήπως τελικά, η επιχειρούμενη συνένωση των συνεταιρισμών αποσκοπεί τελικά στο να έχει η ΑΤΕ μεγαλύτερες υποθήκες περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να εισπράξει τα χρέη και να διαλυθούν και όσοι υγιείς συνεταιρισμοί υπάρχουν; Αλλωστε, μια παρόμοια "κίνηση" είχε γίνει με το νόμο 1541/85 που προέβλεπε κίνητρα για τη συνένωση συνεταιρισμών, αλλά, με εξαίρεση το νομό Μεσσηνίας, πουθενά αλλού δεν έγινε πράξη. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να φτιάξει ένα νέο νόμο, προκειμένου να πετύχει τελικά μέσω της λεγόμενης συνένωσης την υποβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών και την οριστική διάλυσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ