Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ενότητα του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό

Στην 80χρονη ηρωική ιστορία του το ΚΚΕ συνεχώς βρέθηκε στο στόχαστρο της αστικής τάξης. Ο αντικομμουνισμός της αποτέλεσε βασικό στοιχείο της στάσης και της πολιτικής του αστικού κράτους απέναντι στους κομμουνιστές. Ο αντικομμουνισμός γνώρισε μορφές και χονδροκομμένες και λεπτεπίλεπτες, ανάλογα με τις περιστάσεις και τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας και διεθνώς. Ετσι το ΚΚΕ γνώρισε εξοντωτικούς διωγμούς και κατατρεγμούς - εξορίες, φυλακίσεις, εκτελέσεις, παρανομία - αλλά και κατηγορίες και χαρακτηρισμούς απαράδεκτους, διαστρεβλώσεις, παραχαράξεις και συκοφαντίες της θεωρίας και της πολιτικής του. Παρ' όλα αυτά άντεξε, κατάφερε να μείνει όρθιο, ζωντανό, πιστό στις αρχές και στην κοσμοθεωρία του. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η συνεχής και ζωτική επαφή του με την εργατική τάξη, μ' όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, με όλο τον ελληνικό λαό.

Η ενότητα του ΚΚΕ με τον λαό μας δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί απλώς ένα σύνθημα τακτικής, αλλά συστατικό στοιχείο της πάλης του κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επαναστατικής διαδικασίας στη χώρα μας. Η ενότητα του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό απορρέει από τη φυσιογνωμία και τον ταξικό και επαναστατικό χαρακτήρα του, από τη μαρξιστικο - λενινιστική κοσμοθεωρία του - τον Διαλεκτικό και Ιστορικό Υλισμό - που μία από τις βασικές της αρχές είναι ότι δημιουργός της ιστορίας, πραγματικός και καθοριστικός συντελεστής της κοινωνικής προόδου, είναι ο λαός κι όχι οι διάφορες προσωπικότητες.

* * *

Ο λαός μιας χώρας δεν ταυτίζεται με τον πληθυσμό της και δεν είναι όχλος, μια όμορφη μάζα, αποτελείται από διάφορες κοινωνικές τάξεις και στρώματα, που έχουν διαφορετικό ρόλο στην κοινωνία. Ο λαός αποτελείται από εκείνες τις τάξεις και στρώματα που στη συνεχιζόμενη ιστορική στιγμή, με την πάλη τους, συμβάλουν στην κοινωνική πρόοδο. Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του διακήρυξε ότι τίθεται επικεφαλής της πάλης της εργατικής τάξης, εκφράζει και υπερασπίζει τα συμφέροντά της. Οι κομμουνιστές ξέρουν πως το κόμμα τους το γέννησε η ιστορική ανάγκη, η ταξική πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για να είναι ο συλλογικός τους ηγέτης, για να διαδραματίσει το ρόλο της πολιτικής, οργανωτικής και ιδεολογικής πρωτοπορίας τους, να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης για να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή: να καταργήσει κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από τον άνθρωπο, να καταργήσει το καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οι κομμουνιστές γνωρίζουν πως μόνοι τους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς και τα οράματά τους. Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού δεν μπορεί παρά να είναι συνειδητό έργο του λαού. Και γι' αυτό οι κομμουνιστές μιλούν καθαρά και ειλικρινά στο λαό, χωρίς υπονοούμενα, θέλοντας να διαμορφώσουν μια νέα επαναστατική συνείδηση σ' όλους τους εργαζόμενους.

Συνεπώς η ενότητα του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό είναι ιστορική και εσωτερική ανάγκη, έχει δυναμικό χαρακτήρα, αναπτύσσεται, διευρύνεται και εμβαθύνεται συνεχώς. Είναι ενότητα διαλεκτική, όπου οι δυο παράγοντες - κόμμα και λαός - αλληλοεξαρτώντας, αλληλεπηρεάζονται και αλληλοκαθορίζονται.

* * *

Η αστική τάξη της χώρας μας ενοχλείται απ' αυτή την ενότητα, από την πίστη του λαού μας στις αρχές και στην πολιτική του ΚΚΕ. Την ενοχλεί σήμερα π. χ. η πολιτική του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, η πολιτική πάλη κατά του ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου, κατά της ΕΕ και του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, κατά της σκληρής λιτότητας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Γι' αυτό προσπαθεί να διασπάσει αυτή την ενότητα, να απομονώσει το κόμμα από το λαό, να αποτρέψει την πολιτική στράτευση του λαού με τους κομμουνιστές. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί το ψέμα, την παραπληροφόρηση, την παραπλάνηση, τη διαστρέβλωση της πολιτικής του ΚΚΕ, το κατηγορεί ότι είναι δογματικό, ξεκομμένο από την ελληνική ιστορική πραγματικότητα, πως δε βρίσκεται στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων κλπ. Καταφεύγει δηλαδή και σήμερα η αστική τάξη στον γνωστό δρόμο του αντικομμουνισμού.

Μάταιος όμως ο κόπος τους. Το ΚΚΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εργατική τάξη, έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, στάθηκε πάντα κοντά τους στις δυσκολίες, στις ανάγκες, στους πόθους και στις ελπίδες του, στους αγώνες του για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, για κυριαρχικά του δικαιώματα και καλύτερη ζωή. Δεν υπάρχει αγώνας, πάλη, εκδήλωση - μικρή ή μεγάλη - του λαού μας που το ΚΚΕ να μην είναι παρών, να απουσιάζει. Οι απουσίες από τους αγώνες του λαού είναι, για το ΚΚΕ αφύσικες, ξένες προς την ουσία, το είναι του.

* * *

Η τελευταία σύνοδος της ΚΕ του ΚΚΕ - στις 21.11.1998 - υπογράμμισε την ανάγκη "να μην υποτιμήσουμε την αντικομμουνιστική επίθεση, με την οποία το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις επιδιώκουν να υψώσουν διαχωριστικά φράγματα ανάμεσα στους κομμουνιστές και στους εργαζόμενους, στο λαό γενικότερα". Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να καταπολεμήσουμε όλους αυτούς που κινδυνολογούν συνειδητά, ασκώντας, στην ουσία, ιδεολογική τρομοκρατία κατά του λαού μας, αυτούς που επικρίνουν τους κομμουνιστές σαν κήρυκες της οπισθοδρόμησης του απομονωτισμού της χώρας.

Είναι αντιφατικό η κυβέρνηση να κατηγορεί το ΚΚΕ για απομονωμένο από το λαό κι από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών, των σιδηροδρομικών, των εκπαιδευτικών, των γιατρών κλπ. Το ΚΚΕ δηλώνει ανοιχτά πως πάντα οι κομμουνιστές βρίσκονταν και θα βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων του λαού μας κατά της αντιλαϊκής και αντιπατριωτικής πολιτικής της άρχουσας αστικής τάξης της χώρας μας.

Η τελευταία σύνοδος της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως "η καθημερινή επαφή μας με τις λαϊκές μάζες να είναι πολιτική, ουσιαστική, να διαμορφώνει αγωνιστικούς δεσμούς". Αυτή τη μονολιθική ενότητα με το λαό το ΚΚΕ θα τη διατηρήσει, θα τη διευρύνει και δυναμώσει, θα τη διαφυλάξει σαν μια από τις βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας της πολιτικής του γραμμής.

Κώστας ΚΑΤΣΙΑΜΑΝΗΣ

Συνεργάτης του ΚΜΕ

Οι κομμουνιστές γνωρίζουν πως μόνοι τους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς και τα οράματά τους. Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού δεν μπορεί παρά να είναι συνειδητό έργο του λαού. Και γι' αυτό οι κομμουνιστές μιλούν καθαρά και ειλικρινά στο λαό, χωρίς υπονοούμενα, θέλοντας να διαμορφώσουν μια νέα επαναστατική συνείδηση σ' όλους τους εργαζόμενους.Συνεπώς η ενότητα του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό είναι ιστορική και εσωτερική ανάγκη, έχει δυναμικό χαρακτήρα, αναπτύσσεται, διευρύνεται και εμβαθύνεται συνεχώς. Είναι ενότητα διαλεκτική, όπου οι δυο παράγοντες - κόμμα και λαός - αλληλοεξαρτώντας, αλληλεπηρεάζονται και αλληλοκαθορίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ