Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισαν τα όργανα για την Κρήτη

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισ. Τζεμ απειλεί με κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αν μεταφερθούν οι "S-300" στην Κρήτη και θέτει πρόβλημα ασφάλειας του ΝΑΤΟ λόγω της παρουσίας Ρώσων τεχνικών

Πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο απόηχος της απόφασης για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, ξεκίνησαν τα όργανα στην Αγκυρα και οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ,αφού πρώτα θριαμβολόγησε, ισχυρίστηκε ότι τυχόν ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη αντί της Κύπρου θα επέφερε κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο.

"Ενα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων "S-300" στην Κρήτη θα όξυνε μία ήδη επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο", δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η παρουσία Ρώσων τεχνικών μαζί με τους πυραύλους σε μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη. "Θεωρώ, είπε, ότι είναι απίστευτα λάθος μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φέρει πυραύλους για να απειλήσει μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ". Με προκλητικό ύφος υποστήριξε πως "αποκαλύφθηκε ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει από τη Νότια Κύπρο, την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και είπε χαρακτηριστικά "μη νομίσει κανείς ότι η Τουρκία έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και στο εξής απέναντι στο κυνηγητό των εξοπλισμών που κλιμάκωσαν η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο του επιθετικού δόγματος".

Ο Ισ. Τζεμ αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη, έκανε λόγο για επιπρόσθετο πρόβλημα στα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο που θα δημιουργήσει η απόφαση αυτή και απείλησε εν είδει προειδοποίησης ότι στην περίπτωση αυτή θα κλιμακωθεί η ένταση. Υποστήριξε ακόμα ότι σε περίπτωση μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη "θα υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και για το ΝΑΤΟ", αφού "Ρώσοι αξιωματικοί θα μεταβούν στην Κρήτη".

Αναφερόμενος σε προηγούμενη πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής με αντάλλαγμα την άρση της απόφασης εγκατάστασης των πυραύλων στο Νησί, ο Ισ. Τζεμ δήλωσε ειρωνικά: "Ανταποκρινόμενοι σ' αυτές τις παραχωρήσεις, θα μας έκαναν τη χάρη να εγκαταλείψουν το θέμα των "S-300". Αυτός ήταν ο υπολογισμός. Και ήταν ένας πολύ λανθασμένος υπολογισμός".

Προκλητικός όμως ήταν και σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υπενθύμισε την αρνητική αντίδραση της Αγκυρας και είπε ότι "ο ΟΗΕ σχετικά με το παρελθόν έχει λάβει παρόμοιες αποφάσεις, αλλά η Τουρκία και στο παρελθόν δεν υποχώρησε ούτε κατά ένα εκατοστό από τις αρχές της και δε θα το κάνει και τώρα". Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, είπε ότι "εφόσον δεν οικοδομείται κλίμα ειρήνης, θα ήταν ανώφελη μείωση της στρατιωτικής δύναμης" και πρόσθεσε ότι η Τουρκία "έχει λάβει όλα τα μέτρα απέναντι στις απειλητικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, η οποία δε δίνει τέλος στους εξοπλισμούς".

Σε άλλες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστήριξε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300" στο Νησί, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής πολιτικής της χώρας του. "Αυτό που είπαμε, ανέφερε, ήταν όλο κι όλο το εξής: "Αν εγκατασταθούν αυτοί οι πύραυλοι, εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο στρατιωτικά και πολιτικά" και αυτή η αποφασιστική πολιτική κατέληξε στο να οδηγηθούν Ελληνες και Ελληνοκύπριοι σε μία κωμική κατάσταση".

Ανάλογο ήταν και το πνεύμα του χτεσινού τουρκικού Τύπου. Υπό τον τίτλο "Η ισχύς της Τουρκίας" η εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τώρα θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και με τη "βούλα" στην Κρήτη(1999-02-19 00:00:00.0)
Προσπάθειες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου(1999-01-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-11-26 00:00:00.0)
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα(1998-11-20 00:00:00.0)
Στην Κρήτη αντί της Κύπρου;(1998-11-08 00:00:00.0)
"Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για τους "S - 300""(1998-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ