Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Ο ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για την Κύπρο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ,έφτασε χτες στην Αγκυρα για συνομιλίες με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρακτορείο "Ανατολή" μεταδίδει ότι ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε πως θα συζητήσει κυρίως το Κυπριακό, αλλά δεν απέκλεισε και διμερή θέματα, καθώς και θέματα σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ τόνισε ότι η αποστολή του ενισχύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και ευχήθηκε να υπάρξει πρόοδος. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πότε μπορεί να αρχίσουν διακοινοτικές συνομιλίες, ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ είπε ότι σημασία δεν έχουν οι λεπτομέρειες αλλά τα θέματα της ουσίας. "Υπάρχουν προβλήματα στα ζητήματα ασφαλείας και το συνταγματικό", είπε ο Βρετανός διπλωμάτης και διευκρίνισε ότι δε μεταφέρει κάποια "νέα πρόταση". Ο σερ Χάνεϊ θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, και με τον υπουργό Προεδρίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και μεαξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά τις συνομιλίες του ο Βρετανός διπλωμάτης θα αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Ισχύει το συμβόλαιο για τους "S-300"

Το συμβόλαιο για τους πυραύλους "S-300" ισχύει και, σύμφωνα με πρόνοιά του, προβλέπεται η παρουσία στην Κύπρο Ρώσων ειδικών για την εγκατάστασή τους.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ,ύστερα από συνάντηση, χτες το πρωί, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη.

Το συμβόλαιο, είπε ο Γκ. Μουράτοφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχύει, όλες οι πρόνοιές του ισχύουν και ο καθένας, πρόσθεσε, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Συνάντηση Γλ. Κληρίδη με Αν Χέρκους...

Νέα συνάντηση είχε χτες το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης με την Αν Χέρκους στο πλαίσιο της διπλωματίας του "πήγαινε - έλα", που εφαρμόζει η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η Αν Χέρκους δήλωσε ότι, λόγω της απουσίας του Γλ. Κληρίδη στο εξωτερικό, θα συναντηθεί και πάλι μαζί του τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Προχτές, η Αν Χέρκους είχε συνάντηση και με τον Ραούφ Ντενκτάς. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε πρόταση και δεν υπήρξε αποτέλεσμα σε κανένα από τα θέματα που συζητούνται.

...και με Κ. Σημίτη

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο και ακολούθως θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στις 27 Νοέμβρη.

Στο Λονδίνο, ο Γλ. Κληρίδης θα μιλήσει με θέμα την Κύπρο στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών και θα δώσει διάλεξη στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Επίσης, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ρολάνδη, θα έχουν διμερείς συνομιλίες για εμπορικά θέματα.

Στην Αθήνα θα μεταβεί στις 26 Νοέμβρη και την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στις 28 και 29 Νοέμβρη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στην Πάτρα, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών για να τελέσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Ελλαδιτών στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ