Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμφιβολίες στη Μόσχα για την Κρήτη

Από τη ρωσική πλευρά υπήρχε χτες η διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα σεβαστεί το συμβόλαιο με την Κύπρο για την παράδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300" και μετά την απόφαση των κυπριακών αρχών να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση των πυραύλων αυτών στο νησί.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν,ξεκαθάρισε ότι η ρωσική πλευρά τηρεί αυστηρά το συμβόλαιο, που υπέγραψε με την Κύπρο και τόνισε ότι είναι σημαντικό και ο παραλήπτης των πυραύλων αυτών να τηρήσει τις βασικές του δεσμεύσεις. "Ολες οι αλλαγές των όρων του συμβολαίου, είπε, πρέπει να γίνουν σε συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων". Οποιεσδήποτε αλλαγές στους όρους του συμβολαίου είναι ζήτημα προς συμφωνία μεταξύ των συμβληθέντων, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρίας "Ροζβαρουζένιε", υπογράμμισε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη ρωσική τηλεόραση ΝΤΒ, το ζήτημα των "S-300" δεν αποκλείεται να θιγεί κατά την τηλεφωνική συνομιλία που πρόκειται να έχουν σήμερα οι Πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

Το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι αναφέρεται στο ενδεχόμενο να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη, από όπου τα ραντάρ τους δεν καλύπτουν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, γεγονός που είχε ανησυχήσει την Τουρκία. Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που επικαλείται το κανάλι, εκτιμούν ότι μια τέτοια λύση θα ήταν προς το ρωσικό συμφέρον, αφού η Μόσχα επιθυμεί την είσοδό της στην αγορά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για την πιθανότητα εγκατάστασης στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στην αγορά από την Ελλάδα πυραύλων "S-300".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ