Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κέντρο διεθνών πολεμικών επιχειρήσεων

Κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το μεταγωγικό του γερμανικού ναυτικού PETERSBOURG, που είναι πλοίο εφοδιασμού του ΝΑΤΟ και ξεφόρτωσε θωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο οπλισμό καθώς και άγνωστο αριθμό στρατιωτών με ενδιάμεσο προορισμό τα Σκόπια και από εκεί το Κοσσυφοπέδιο.

Με τον κατάπλου του "Πίτερσμπουργκ" και την αναμενόμενη άφιξη τριών ακόμα γαλλικών πλοίων εφοδιασμού, στις 4 του Γενάρη, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η χρησιμοποίηση του λιμανιού της πόλης σαν μεταγωγικού σταθμού για τη μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού στις γειτονικές μας χώρες, στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζεται όμως ταυτόχρονα η προσγείωση, σε καθημερινή βάση, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες αλλά και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στρατιωτικών αεροσκαφών που μεταφέρουν στρατεύματα και οπλισμό για τα Σκόπια.

Γενική είναι η διαπίστωση ότι για πρώτη φορά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε κέντρο διεθνών πολεμικών επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά υπάρχει τόση κίνηση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στο λιμάνι και στα αεροδρόμια της πόλης.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη 1.500 περίπου στρατιώτες και αξιωματικοί Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Βέλγοι και Νορβηγοί και μετά από ολιγοήμερη παραμονή στην πόλη έχουν μεταφερθεί ή θα μεταφερθούν στα Σκόπια.

Η διεύθυνση της όλης επιχείρησης βρίσκεται στα χέρια ομάδας ΝΑΤΟικών αξιωματικών που λειτουργεί από την 113η Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Μίκρας.

Η στρατιωτική αυτή διοίκηση, που σ' αυτή συμμετέχουν και Ελληνες αξιωματικοί, εκτός από την ευθύνη μεταφοράς των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών τμημάτων και του οπλισμού στα Σκόπια, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο και συντάσσει ανάλογες εκθέσεις που στέλνονται για εκτίμηση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ