Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνία στο "διά ταύτα"

Στην κατεύθυνση της "ελαχιστοποίησης" των αρνητικών συνεπειών από την απόφαση για μη εγκατάσταση των S-300 κινείται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα δράττεται της ευκαιρίας για να περάσει το μήνυμα ότι είναι "αποφασιστικότερος" διαχειριστής και των εθνικών θεμάτων. Πάντως, επί της ουσίας του θέματος δεν τολμά να πει κουβέντα και ο Κ. Καραμανλής προτίμησε την εύκολη λύση της κριτικής επί της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την "εποικοδομητική" πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Στη χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν γενναιόδωρος σε διαπιστώσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά το "διά ταύτα" ήταν ουσιαστικά υπέρ της συνέχισης της ίδιας πολιτικής, της συμμόρφωσης και πειθαρχίας στις εντολές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ετσι, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι "η χώρα υπέστη βαρύτατη ήττα σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα" και επέκρινε τον Κ. Σημίτη γιατί στήριξε επί τρία χρόνια μια πολιτική την οποία στην ουσία υπονόμευε, για να φτάσει τελικά να την αναιρέσει στο σύνολό της. Εκτίμησε ότι οι συνέπειες της ασυναρτησίας και της υποχωρητικότητας θα είναι σοβαρότατες για το σύνολο του Ελληνισμού, αλλά περιορίστηκε να διαπιστώσει την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα "εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου" και να καλέσει τον Κ. Σημίτη να κάνει αποδεκτή την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής. Στη σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης ρίχτηκε η ιδέα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση.

Στον Κ. Καραμανλή ανέλαβε να απαντήσει ο Θ. Πάγκαλος,ο οποίος του καταλόγισε ότι "δημιουργεί πρόβλημα ενότητας του εθνικού χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Κύπρου"! Ταυτόχρονα, απέρριψε την πρόταση για το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί ένα τέτοιο όργανο κάτω από αυτές τις συνθήκες "δε θα ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα βήμα για το δημαγωγικό και ανεύθυνο λόγο του αρχηγού της ΝΔ".

  • Σκληρές αιχμές περιείχε η δήλωση του Γ. Βαρβιτσιώτη,ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους "αποτελεί ενέργεια που θίγει βαρύτατα τα εθνικά μας συμφέροντα, καθιστά την Κύπρο κράτος μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, αποθρασύνει την Τουρκία και απομακρύνει την πιθανότητα μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού".

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μακροπρόθεσμο εθνικό σχεδιασμό και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές και να χαράξουμε εθνική στρατηγική για το μέλλον. Η Μαριέττα Γιαννάκου εκτίμησε ότι το τίμημα μιας ακόμη άκριτης κυβερνητικής απόφασης είναι δυσανάλογα επαχθές και διαρκές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ