• Αμερικανικές πιέσεις, παροτρύνσεις και απαιτήσεις
  • - Μια μέρα ακριβώς μετά την καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό και ιδιαίτερη σημασία, αν... - 1999-06-30 00:00:00.0"/>
  • Αμερικανικές πιέσεις, παροτρύνσεις και απαιτήσεις
  • - Μια μέρα ακριβώς μετά την καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό και ιδιαίτερη σημασία, αν... - 1999-06-30 00:00:00.0" /> "Αντιτρομοκρατική" συμφωνία υπό τη σκιά Οτσαλάν | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "Αντιτρομοκρατική" συμφωνία υπό τη σκιά Οτσαλάν
    • Συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ σήμερα στη Νέα Υόρκη
    • Κυριαρχεί το θέμα της "τρομοκρατίας"
    • Αμερικανικές πιέσεις, παροτρύνσεις και απαιτήσεις

    Μια μέρα ακριβώς μετά την καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό και ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της "τρομοκρατίας". Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για το θέμα αυτό.

    Η συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας "Φίλοι του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο" και μετά από πρόταση του Ελληνα υπουργού. Το πλαίσιο των συζητήσεων προσδιορίστηκε από τις επιστολές που αντάλλαξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου ο μεν Ισμαήλ Τζεμ ζητά μια συμφωνία αποκλειστικά για την από κοινού αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει μια συζήτηση για σειρά θεμάτων όπως ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός και φυσικά τα θέματα ασφάλειας, εγκληματικότητας και "τρομοκρατίας". Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το διευρυμένο πλαίσιο να συγκαλύψει την προσαρμογή της στις θέσεις της Αγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταδίκη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, του ΡΚΚ, και την ακόμη ενεργότερη συμμετοχή στον "αντιτρομοκρατικό" οργανισμό της "νέας τάξης".

    Συγκλίνουσες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι δύο υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία με την οποία θα προσδιορίζεται ότι είναι κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η εξέταση των πρακτικών μορφών συνεργασίας γι' αυτό το θέμα θα παραπεμφθεί σε συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων σε υψηλό επίπεδο. Τέλος όσον αφορά στο χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει να είναι διμερής και θα επιδιώξει να την εντάξει σε μια πολυμερή συμφωνία, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων, χωρίς αυτό βεβαίως να αλλάζει τη φύση και το χαρακτήρα της συμφωνίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε και χτες να αποσυνδέσει τη συζήτηση για την "τρομοκρατία" από τα θέματα που συνιστούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως οι "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ακόμη και το Κυπριακό. Ομως από διπλωματικές πηγές σημειωνόταν ότι μια εξομάλυνση των σχέσεων, που θα αφορά στα "ανώδυνα" θέματα (τουρισμός, περιβάλλον, πολιτισμός), θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη στο διάλογο και των "καυτών" προβλημάτων.

    Αυτή την τακτική, που αποτελεί παραλλαγή της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να λειτουργεί και η χτεσινή απόφαση με την οποία έπαψε να ισχύει η "δημόσια ανακοίνωση" (Public Announcement), που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου και με την οποία προειδοποιούσαν τους Αμερικανούς πολίτες για περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν σημειωθεί στην Ελλάδα και τους ενημέρωναν για αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που γίνονταν στη χώρα. Μια πρώτη "επιβράβευση" των κυβερνητικών θέσεων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ