Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ο Σεπτέμβρης έρχεται"

"Γνώση όχι απόγνωση". Στις τρεις αυτές λέξεις έκλεισαν τη θέλησή τους για γνώση και την καταδίκη της "μεταρρύθμισης" οι μαθητές. Και η κυβέρνηση απλά και κυνικά τους το αρνήθηκε. Μεσοκαλόκαιρο ήρθε να αποδειχτεί ότι στόχος της"μεταρρύθμισης" δεν ήταν απλά να κλείσει το δρόμο στην ανώτατη εκπαίδευση για τα παιδιά του λαού, αλλά και να στείλει από νωρίς έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά της εργατικής τάξης, υπηρετώντας πάντα τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τελικά, ο "εκσυγχρονισμός" και η "ανταγωνιστικότητα" που διατυμπανίζουν, μετριούνται σε χιλιάδες παιδιά που εξωθούνται έξω από την εκπαίδευση. Αποκαλύφτηκε ο ελιτίστικος χαρακτήρας του "ενιαίου" λυκείου. Η παιδεία για όσους έχουν να πληρώσουν είναι περισσότερο από ποτέ πραγματικότητα: Τα φροντιστήρια κάνουν χρυσές δουλιές καθώς από πιο νωρίς οι μαθητές καταφεύγουν σ' αυτά και για πιο πολλά μαθήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της "μεταρρύθμισης". Εγινε πραγματικότητα το λύκειο - εξεταστικό κάτεργο με τις 14 μέρες πανελλαδικών εξετάσεων για τη Β Λυκείου.

Η πιο τραγική ίσως πτυχή είναι η βίαιη εκδίωξη των μαθητών από την εκπαίδευση. Βλέπεις, δεν τους χωρά όλους το σύστημα που επέλεξε τις εξετάσεις ως τρόπο για να αποφασιστεί πόσα από τα παιδιά του λαού θα ριχτούν στον "Καιάδα" της μισομόρφωσης και μισοκατάρτισης για να πάρουν αύριο τη θέση τους στην παραγωγή όπως ακριβώς τους θέλουν, χωρίς δικαιώματα. Τους στόχους αυτούς δε θα τους βρει κανείς γραμμένους στις σελίδες των νόμων της"μεταρρύθμισης" ούτε στα λόγια των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Τους αποκάλυψαν όμως, έγκαιρα οι μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους απορρίπτοντας το μέλλον που σχεδιάζουν γι' αυτούς και προβάλλοντας αιτήματα για μια άλλη παιδεία. Οι μαθητές, που δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση στο μέλλον τους, που κλήθηκαν με επιμονή να ανταποκριθούν και σε αυτόν τον αγώνα μέσα στο σχολείο, να μην τους κάνουν το χατίρι και να εγκαταλείψουν τον αγώνα για τη γνώση.

Τα όσα συμβαίνουν στο λύκειο αποτελούν μια πτυχή της "νέου τύπου" παιδείας. Το συνολικό πλέγμα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων δεν έχει ξετυλιχτεί ακόμα. Ακολουθούν κι άλλα μέτρα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο εκείνοι τελικά που θα βγαίνουν στην κοινωνία με εφόδια να είναι όσο το δυνατό λιγότεροι. Δεν πάλεψε και δεν παλεύει γι' αυτή την παιδεία ο λαός. Και η μόνη διέξοδος που προβάλλει γι' αυτόν, είναι οι αγώνες για συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, χωρίς διαπραγματεύσεις. Η "μεταρρύθμιση" προβάλλεται συνδεδεμένη με την πορεία που έχουν επιλέξει οι πολυεθνικές για το λαό, την πορεία της ΟΝΕ, της "ανταγωνιστικότητας", της υποταγής των πάντων στο βωμό του κέρδους.

Ομως "ο Σεπτέμβρης έρχεται", όπως προειδοποιούν και οι μαθητές. Με νέους αγώνες για το δικαίωμα στην Παιδεία για όλους. Για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και όχι την περικοπή της. Για σχολεία δημοκρατικά και σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι σχολεία εξεταστικά κάτεργα. Για μια Παιδεία συνδεδεμένη με μια άλλη πορεία στη ζωή, που θα βρίσκεται στον αντίποδα της Παιδείας και των "μονόδρομων" που χαράσσουν οι πολυεθνικές. Στον αγώνα αυτό έχουν θέση όλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ