Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ίδια πολιτική τροχιά

"Το ΠΑΣΟΚ έγινε κόμμα των υψηλών εισοδημάτων, κόμμα των πλουσίων", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ", κ. Γιάννης Λούλης, στη διάρκεια της ομιλίας του για ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, στη συνεδρίαση του Πολιτικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας της Α Εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Η συνεδρίαση που έγινε προχθές βράδυ στο ξενοδοχείο ΚΑΠΙΤΟΛ της Θεσσαλονίκης, παρά το στεγνό, καθαρά τεχνοκρατικό και ανιαρό, στα περισσότερα σημεία, περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Λούλη, περιείχε κάποιες διαπιστώσεις και επισημάνσεις που απαιτούν σχολιασμό.

Αιτιολογώντας την πιο πάνω διαπίστωσή του ο κ. Λούλης τόνισε, ότι στις ευρωεκλογές κέρδισε από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους μεσαίων κυρίως στρωμάτων κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες ενώ έχασε προς το ΠΑΣΟΚ 2 μονάδες από ψηφοφόρους υψηλών εισοδημάτων. Επίσης, είπε, το ΠΑΣΟΚ έχασε ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων προς τα αριστερά αλλά και προς τη ΝΔ.

Ενδιαφέρουσα εξάλλου, από πολλές απόψεις, είναι η άποψη του κ. Λούλη ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τελευταία προσεγγίσει πάρα πολύ την πολιτική του δικού μας χώρου και έχει, με τη στάση του και την πολιτική του, δημιουργήσει τις συνθήκες που επέτρεψαν και βοήθησαν την επιστροφή πολιτών στον δικό μας χώρο".

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ με τη δεξιόστροφη πολιτική του δεν έχει μόνο απογοητεύσει ένα ολόκληρο κόσμο, που πίστεψε και πάλεψε για πραγματική αλλαγή, αλλά βοήθησε στην αποδιοργάνωση και στον ευνουχισμό του μαζικού, λαϊκού κινήματος και στη δημιουργία των συνθηκών που τροφοδοτούν τον δικομματισμό και τη μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα στο άλλο κόμμα νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του συστήματος.

Οι διαπιστώσεις αυτές του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται καθημερινά στη ζωή, αλλά τώρα γίνονται αποδεκτές και από τους πολιτικούς αναλυτές της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι επιβεβαιώθηκε, και μέσα από την ομιλία του κ. Λούλη, η θέση του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά πολιτικής ανάμεσα στα δυο αυτά κόμματα του δικομματισμού.

Ο πολιτικός αναλυτής της ΝΔ μίλησε πολύ για την πετυχημένη στρατηγική που εφάρμοσε η ΝΔ στις εκλογές αυτές, τον καθορισμό της επικοινωνιακής πολιτικής, των συνθημάτων και εικόνων που επηρέασαν τους ψηφοφόρους σε θετική ψήφο υπέρ του κόμματός του. Απ' ό,τι φάνηκε, από το περιεχόμενο ολόκληρης της ομιλίας του, με τον όρο στρατηγική, ο κ. Λούλης και τα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ εννοούν την τακτική διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα, την υιοθέτηση των συνθημάτων της επικοινωνιακής δεξιοτεχνίας, των εικόνων που συμβάλλουν στον αποτελεσματικό επηρεασμό των ψηφοφόρων.

Αυτό το πράγμα βέβαια είναι τακτική πώς να κερδίσεις τις εκλογές, σε καμιά περίπτωση όμως, δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη στρατηγική. Με τον όρο στρατηγική, ως γνωστό, εννοούμε τον απώτερο σκοπό, τον στόχο, τι πρόγραμμα ένα κόμμα επιδιώκει να εφαρμόσει όταν κερδίσει τις εκλογές. Γι' αυτό το πρωταρχικής σημασίας θέμα, για την ταμπακέρα δηλαδή της όλης υπόθεσης, δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα. Οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκαν σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, συνθημάτων και εικόνων, σε θέματα δηλαδή τακτικής.

Προφανώς γιατί διαφορές πολιτικής, προγράμματος, κοινωνικών προσανατολισμών, ανάμεσα στα δυο κόμματα διαχείρισης του καπιταλισμού, σύμφωνα και με την έμμεση παραδοχή του κ. Λούλη, δεν υπάρχουν. Γιατί στην ουσία και τα δυο κόμματα κινούνται στην ίδια τροχιά εξυπηρέτησης των συμφερόντων των προνομιούχων, των υψηλών εισοδημάτων, της πλουτοκρατίας. Τώρα αν κατά καιρούς, ανάλογα με τις επικρατούσες τη δοσμένη στιγμή συνθήκες, μερικές μονάδες ψηφοφόρων υψηλών εισοδημάτων μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει τη βασική διαπίστωση για την ταύτιση των κομμάτων αυτών σε σοβαρά θέματα πολιτικής.

Το ότι βέβαια και οι αναλυτές της ΝΔ παραδέχονται πως δεν έχουν διαφορές πολιτικής με το ΠΑΣΟΚ και ότι και τα δύο κόμματα είναι εξίσου αρεστά στα"υψηλά εισοδήματα", πρέπει να βοηθήσει τους εργαζόμενους, το λαό να καταλάβει ότι για να πάει μπροστά ο τόπος πρέπει να γυρίσει την πλάτη και στα δυο κόμματα διαχείρισης του συστήματος της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ασυδοσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ