Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηταν μια επιβράβευση της πολιτικής του

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και η ενίσχυσή του με έναν ακόμη ευρωβουλευτή ήταν αποτέλεσμα της συνεπούς αγωνιστικής στάσης του Κόμματος πάνω στα καίρια προβλήματα της χώρας, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς υπεκφυγές και διγλωσσίες. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση όσων βρέθηκαν προχτές το βράδυ στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής και γιόρτασαν μαζί με τα στελέχη του Κόμματος την επιτυχημένη εκλογική μάχη που δόθηκε πρόσφατα.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να σημάνει για το λαό η άνοδος του ΚΚΕ, είπε: "Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ένα εθνικώς ωφέλιμο έργο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενισχύσει τις καθαρές θέσεις και τους καθαρούς ανθρώπους, που δε χρησιμοποιούν τη διγλωσσία ως στοιχείο της πολιτικής τους. Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλους τους πραγματικά ενεργούς πολίτες".

Ο Γιώργος Ρούσης,καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, υπογράμμισε: "Η ενίσχυση του ΚΚΕ πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα της συνεπούς στάσης που κράτησε το κόμμα, τόσο απέναντι στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία αλλά και σε όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Ενα μεγάλο μέρος αριστερού κόσμου υποστήριξε ξανά το ΚΚΕ, ανταποκρινόμενος στο άνοιγμα που έγινε το τελευταίο διάστημα. Αν αυτό το άνοιγμα διευρυνθεί, τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά, μπορεί το ΚΚΕ να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να αντισταθούμε στην πιο δεξιά κυβέρνηση που είχαμε μεταπολιτευτικά στη χώρα, μέσω της ενότητας και της κοινής δράσης ενός ενιαίου αριστερού ριζοσπαστικού χώρου".

Ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαϊλίδης,υπογράμμισε: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι σημαντικό γεγονός, δεν είχαμε συνηθίσει σε τέτοια ποσοστά εδώ και χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η μετωπική πολιτική είναι περιστασιακή και ευκαιριακή ή πρόκειται για κάτι σταθερότερο και μονιμότερο. Είμαι λιγάκι απαισιόδοξος, διότι οι συγκυρίες αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα και ένα κομμουνιστικό κόμμα, εξ ορισμού και για λόγους αρχών δεν μπορεί να είναι ευκαιριακό, δηλαδή να εκμεταλλεύεται ευκαιριακές καταστάσεις. Μια σταθερότερη πολιτική, μια πειστικότερη πολιτική χρειάζεται, ώστε όσοι έρθουν κοντά μας, να μείνουν κοντά μας. Είναι μάλλον ευκαιριακό το ποσοστό και γενικότερα οι μετωπικές πολιτικές στην Αριστερά και τότε που εφαρμόστηκαν, για να αντιμετωπιστεί ο φασισμός από το '36 και μετά, όλα καταστράφηκαν όταν πέρασε η συγκυρία. Εκτοτε μετωπικά σχήματα δεν εμφανίστηκαν πολύ συχνά, παρά μόνο σε κυβερνητικούς περιστασιακούς σχηματισμούς. Μέτωπα δηλαδή κορυφής και όχι Μέτωπα βάσης.

Οπως και να 'ναι πάντως, το γεγονός είναι ότι ο κόσμος έρχεται κοντά στο ΚΚΕ, από όποια αφετηρία και αν ξεκινάει ο καθένας, γνωρίζουν και εμπιστεύονται αυτόν το χώρο. Γιατί η προπαγάνδα τόσα χρόνια προσδίδει στους κομμουνιστές μια εικόνα όχι μόνο σφαγέα, αλλά και βάρβαρου και απολίτιστου και γω δεν ξέρω τι, πρωτόγονου ανθρώπου. Αυτή η βλακώδης προπαγάνδα που σε ένα μεγάλο ποσοστό στην αγράμματη μάζα πέρασε, σπάει εύκολα με τέτοιου είδους ανοίγματα. Πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή για να σπάσουν αυτές οι παμπάλαιες προκαταλήψεις. Ωστε όποιοι είναι να μείνουν θα μείνουν. Για το Μέτωπο δηλαδή που θέλει να οικοδομήσει το ΚΚΕ είναι ένα κέρδος, διότι κάποιους θα κρατήσει κοντά του".

Η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη μας δήλωσε: "Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και εύχομαι να είναι πάντα έτσι. Ηταν μια επιβράβευση της πολιτικής του και των θέσεών του. Ελπίζω ο κόσμος να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εισπράξουν το λογαριασμό στην κάλπη (2010-11-02 00:00:00.0)
Στηρίζω την πιο μαζική δύναμη αντίστασης (2007-09-12 00:00:00.0)
Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους (2003-09-12 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτια μάχης, ψηφοδέλτια νίκης (2000-03-10 00:00:00.0)
4ο (1999-12-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ευθύνη των κομμουνιστών (1999-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ