Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα ... στυλώνουν οι Τουρκοκύπριοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την πάγια τουρκική θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου.

Σε δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πύλα, ο Ερόγλου είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, κατά την έκφρασή του.

Χαρακτήρισε, επίσης, ασέβεια προς τους Τουρκοκυπρίους την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για άνευ όρων συνομιλίες, ενώ, αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι η πρόσκληση για συνομιλίες αποτελεί μέρος του σεναρίου που σχετίζεται με την ενταξιακή πορεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντερβίς Ερόγλου στην Πύλα, η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αποτελεί τμήμα του ψευδοκράτους, τα Ηνωμένα Εθνη πήραν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο Γερμανός ειδικός αντιπρόσωπος

Η πρωτοβουλία των χωρών της Ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό δηλώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των χωρών αυτών για την προώθηση λύσης του προβλήματος.Αυτό δήλωσε χτες το απόγευμα, μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Γερμανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Ντέτλεβ Γκραφ Τζου Ράντσαου,ο οποίος, όμως, απέφυγε να αναφερθεί, όταν ρωτήθηκε για τη βάση, στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η βάση, απάντησε, καθορίζεται στο κείμενο της Ομάδας των Οκτώ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά πρόθεση να προβεί σε οποιαδήποτε ερμηνεία.

Ο Ντ. Ράντσαου είπε, επίσης, ότι και η θέση της χώρας του στο Κυπριακό εκφράζεται μέσα από το κείμενο της Ομάδας των Οκτώ.

Χτες το απόγευμα, έφθασε στην Κύπρο και ο ειδικός εκπρόσωπος της Φινλανδίας για το Κυπριακό, ενώ σήμερα αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, για επίσημη επίσκεψη.

Αποσύρθηκαν τα αμερικανικά όπλα από την Κύπρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες ότι τα αμερικανικής προέλευσης όπλα αποσύρθηκαν από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. "Η πλευρά μας έχει συμμορφωθεί στους αμερικανικούς νόμους", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Σερμέτ Ατάτζανλι και πρόσθεσε ότι "η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την πολιτική και στρατιωτική θέση της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ".

Ο Σ. Ατάτζανλι διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν πρόσφατα στις τουρκικές αρχές αίτημά τους για απόσυρση από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου των αμερικανικής προέλευσης όπλων, πράγμα που υπαγορεύεται από αμερικανικούς νόμους. Υπογράμμισε ότι η απόσυρση αφορά μόνο τα όπλα που υπάγονται στη σχετική αμερικανική νομοθεσία και ότι δεν υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ για μείωση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που αποσύρθηκαν.

Οπως είπε ο Σ. Ατάτζανλι, από σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, "συμπεραίνουμε ότι και η Ελλάδα έχει κάνει το ίδιο". Τόνισε επίσης ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. "Η φύση του προβλήματος στην Κύπρο είναι άλλη και οι παράμετροι της επίλυσής του είναι διαφορετικές", τόνισε, σημειώνοντας ότι μπορεί να θεωρηθεί πως μία βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά αυτό κατά βάση δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ