ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διευθετήσεις" για τη "νέα τάξη"

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί για την "προσαρμογή" στα νέα δεδομένα

Ο θόρυβος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το δικαίωμα της μουσουλμανικής μειονότητας να αυτοπροσδιορίζεται, εμποδίζει, ίσως, να "ακουστεί" η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία βρίσκεται, εδώ και αρκετό καιρό, σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Γ. Παπανδρέου, με μια συνέντευξή του στο περιοδικό "ΚΛΙΚ", απέστειλε το "μήνυμα" πως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια προσαρμογής της χώρας στα νέα δεδομένα. Οι δηλώσεις του υπουργού έτυχαν θερμής υποδοχής από τον τουρκικό Τύπο και προκάλεσαν "αντιδράσεις" στην Αθήνα. Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να υπογραμμίσει την απόφασή του να ακολουθήσει μια πολιτική διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΦΛΑΣ" τις θέσεις του, που αποτελούν το γνώμονα που ακολουθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "ήταν λάθος αυτή η σκληρή αντίδραση απέναντι στη λογική" της πρόσφατης επιστολής των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, με την οποία ζητούσαν την αναγνώριση τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε, αν το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας στη Θράκη, είπε:"Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να αναγκαστούμε να το δεχτούμε".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εξωτερικών συνέδεσε το θόρυβο που προκλήθηκε με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. "Καταλαβαίνω απόλυτα, είπε, ότι υπάρχουν εκείνοι που έχουν ενοχληθεί από την πολιτική, την οποία ακολουθούμε σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο". Αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, πρόσθεσε, "χρειάζεται νηφαλιότητα, σοβαρότητα, εξυπνάδα και πραγματοποιείται μέσα σε πλαίσια που προωθούν σαφέστατα το ελληνικό συμφέρον".

To τουρκικό ΥΠΕΞ

Δε "βλέπει" αλλαγές στην ελληνική πολιτική στο θέμα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατζανλί, ερωτηθείς σχετικά με το θόρυβο, που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, με αφορμή τησυνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου στο περιοδικό ΚΛΙΚ, σχετικά με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, είπε: "Δεν είδα στα λόγια του κάποια γραμμή πολύ διαφορετική από την επίσημη και γνωστή ελληνική θέση".

"Αναμφισβήτητα, στη Δυτική Θράκη υπάρχει τουρκική μειονότητα", ανέφερε ο κ. Ατατζανλί και πρόσθεσε ότι "αυτό δεν αλλάζει με τις δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων".

Η "νέα" πραγματικότητα

Τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, συνθέτουν την πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις διπλωματικών πηγών, οι διεθνείς εξελίξεις της τελευταία δεκαετίας, υποχρεώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, να "διορθώσει" κάποιες θέσεις της.

Σε συμβατικό επίπεδο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει δεχτεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων. Η χώρα μας, προσθέτουν, είναι μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας, που φιλοδοξεί να ορίσει τη νέα κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει δεχτεί, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, μέσα από την οποία επιχειρείται η ενιαιοποίηση - και - των εναέριων χώρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ολες αυτές οι νέες Συμφωνίες, προφανώς, επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ορίζουν τη "νέα" κατάσταση στην περιοχή και υποχρεώνουν το πολιτικό προσωπικό, να προχωρήσει στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ελληνοτουρκική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Ο "μέγιστος" στόχος αυτής της συζήτησης, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι, είναι να δημιουργηθεί "θετικό κλίμα" κατάλληλο για τη διευθέτηση "εκκρεμοτήτων".

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως λένε στο υπουργείο, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια πολιτική που οδηγεί στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Με αυτή τη λογική, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα άρει το βέτο της για την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον προσεχή Δεκέμβρη, εφόσον βέβαια συντηρηθεί αυτό το "θετικό" κλίμα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας όμως, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ύπαρξη μουσουλμανικής και όχι τουρκικής μειονότητας. "Κάλυψη" στον Γ. Παπανδρέου πρόσφεραν και συνεργάτες του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο υπουργός, μάλλον βιάζεται...

Παραίτηση του Γ. Παπανδρέου ζητά η ΝΔ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων που προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζητά από τον πρωθυπουργό η ΝΔ, αν δεν ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος,κάνει λόγο για "ολίσθημα" το οποίο μετά την κάλυψη που παρείχε ο υπουργός Τύπου στον υπουργό Εξωτερικών αποτελεί κυβερνητικό ολίσθημα. Επίσης συνδέει το θέμα με τα ζητήματα της μετανάστευσης και επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μαζικά την ελληνική ιθαγένεια σε πολίτες χωρών που μας κατακλύζουν και με λαθρομετανάστες και με κακοποιά στοιχεία".

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος επίσης σε δήλωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη" την άποψη του Γ. Παπανδρέου ότι "δεν τον ενδιαφέρει αν θα αποκαλούνται Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, φθάνει να μην θέσουν θέματα σε βάρος της χώρας" και κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών ότι "με τις άστοχες δηλώσεις του ενθαρρύνει την Αγκυρα". Πάντως στις ίδιες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάνει λόγο για "μουσουλμανικές μειονότητες" και επισημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα "αυξάνονται και πληθύνονται σε αντίθεση με ό,τι αφορά τους Ελληνες, που παρέμειναν μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, στη γειτονική χώρα".

Τα άλλα κόμματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν υπάρχει αλλαγή τής μέχρι τώρα πολιτικής της και επισημαίνει ότι "ο ΣΥΝ από καιρό έχει ταχθεί υπέρ του συνολικού επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας". Και ζητά την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης από όλες τις πλευρές και τον έμπρακτο σεβασμό των αρχών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες, ως την "καλύτερη απάντηση της χώρας σε όλους όσοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τα μειονοτικά προβλήματα ως μοχλό για αποσταθεροποιητικές εντάσεις".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δήλωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών και επισημαίνει ότι αυτές έρχονται σε συνέχεια της επιστολής των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και ότι επίσης έρχονται τη στιγμή που "η κυβέρνηση άνοιξε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο άνευ όρων, ο οποίος δε θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει γιατί θα βλάψει στην πορεία τα εθνικά μας θέματα", και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει αμέσως θέση.

Ανακοίνωση του κόμματος της Πολιτικής Ανοιξης κάνει λόγο για "τεράστιο ολίσθημα" του υπουργού Εξωτερικών που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ίδια την κυβέρνηση και συνδέει τις δηλώσεις του με τις γνωστές δηλώσεις των τριών μουσουλμάνων βουλευτών. "Είναι λυπηρό, σημειώνεται, ένας Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να αλλάζει μόνος του τη Συνθήκη της Λωζάνης υπέρ των τουρκικών συμφερόντων".

Από το κόμμα του Στ. Μάνου, Οι Φιλελεύθεροι,εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Γ. Παπανδρέου. "Οι Φιλελεύθεροι, τονίζεται, θλίβονται διότι μια κατ' αρχήν σωστή αλλά απρόσεκτα (και αδικαιολόγητα για υπουργό Εξωτερικών) διατυπωμένη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόσο από την τουρκική πλευρά όσο και στο εσωτερικό της χώρας για μικροκομματικούς και εσωκομματικούς λόγους".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
"Τρικυμία" στους κόλπους του ΣΥΝ

Συνεχίζεται η εντός των κόλπων του ΣΥΝ "τρικυμία" αντιφάσεων, με αφορμή το κοινό κείμενο των τριών βουλευτών της Θράκης που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα, ανάμεσα τους και του βουλευτή Ροδόπης Μ. Μουσταφά που ανήκει στο κόμμα αυτό. Από τη μια πλευρά η ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΝ, που ασκεί κριτική στον βουλευτ, και από την άλλη δύο μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ ο Θ. Γεωργακόπουλος και ο Τ. Κατσαρός, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Μ. Μουσταφά και καταγγέλλουν την ηγεσία του κόμματός τους για τη στάση της.

Η ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΝ,αφού πλέκει το εγκώμια του Μ. Μουσταφά για τη συμβολή του στην ανάδειξη των προβλημάτων της μειονότητας, του ασκεί κριτική για τη "λαθεμένη ενέργειά στήριξης της γνωστής "έκκλησης"". Ωστόσο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων, όμως επισημαίνει ότι "την αναγκαιότητα αυτή δεν υπηρετούν η ενιαία αναφορά σε μακεδονική τουρκική μειονότητα, ούτε η κοινή στάση με τους άλλους βουλευτές της μειονότητας".

Από την πλευρά τους οι Θ. Γεωργακόπουλος και Τ. Κατσαρός σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι "η πρόσφατη δήλωση των τριών βουλευτών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των μειονοτήτων περιέχει τα αυτονόητα για ένα ευρωπαϊκό, για ένα πολιτισμένο κράτος". Και κατηγορούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τον ΣΥΝ "σε διαφορετικό βέβαια βαθμό και ένταση, αλλά στο σύνολό τους είναι πιασμένα γερά στα... δόκανα των σοβινιστικών ιδεολογημάτων". Ειδικά για τον βουλευτή Μ. Μουσταφά καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΝ ότι "εξέθεσε ανεπανόρθωτα ένα λαμπρό μας στέλεχος που διακρίνεται για τις κρυστάλλινες θέσεις και το αδαμάντινο ήθος του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ