Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραίτηση του Γ. Παπανδρέου ζητά η ΝΔ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων που προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζητά από τον πρωθυπουργό η ΝΔ, αν δεν ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος,κάνει λόγο για "ολίσθημα" το οποίο μετά την κάλυψη που παρείχε ο υπουργός Τύπου στον υπουργό Εξωτερικών αποτελεί κυβερνητικό ολίσθημα. Επίσης συνδέει το θέμα με τα ζητήματα της μετανάστευσης και επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μαζικά την ελληνική ιθαγένεια σε πολίτες χωρών που μας κατακλύζουν και με λαθρομετανάστες και με κακοποιά στοιχεία".

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος επίσης σε δήλωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη" την άποψη του Γ. Παπανδρέου ότι "δεν τον ενδιαφέρει αν θα αποκαλούνται Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, φθάνει να μην θέσουν θέματα σε βάρος της χώρας" και κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών ότι "με τις άστοχες δηλώσεις του ενθαρρύνει την Αγκυρα". Πάντως στις ίδιες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάνει λόγο για "μουσουλμανικές μειονότητες" και επισημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα "αυξάνονται και πληθύνονται σε αντίθεση με ό,τι αφορά τους Ελληνες, που παρέμειναν μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, στη γειτονική χώρα".

Τα άλλα κόμματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν υπάρχει αλλαγή τής μέχρι τώρα πολιτικής της και επισημαίνει ότι "ο ΣΥΝ από καιρό έχει ταχθεί υπέρ του συνολικού επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας". Και ζητά την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης από όλες τις πλευρές και τον έμπρακτο σεβασμό των αρχών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες, ως την "καλύτερη απάντηση της χώρας σε όλους όσοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τα μειονοτικά προβλήματα ως μοχλό για αποσταθεροποιητικές εντάσεις".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δήλωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών και επισημαίνει ότι αυτές έρχονται σε συνέχεια της επιστολής των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και ότι επίσης έρχονται τη στιγμή που "η κυβέρνηση άνοιξε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο άνευ όρων, ο οποίος δε θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει γιατί θα βλάψει στην πορεία τα εθνικά μας θέματα", και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει αμέσως θέση.

Ανακοίνωση του κόμματος της Πολιτικής Ανοιξης κάνει λόγο για "τεράστιο ολίσθημα" του υπουργού Εξωτερικών που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ίδια την κυβέρνηση και συνδέει τις δηλώσεις του με τις γνωστές δηλώσεις των τριών μουσουλμάνων βουλευτών. "Είναι λυπηρό, σημειώνεται, ένας Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να αλλάζει μόνος του τη Συνθήκη της Λωζάνης υπέρ των τουρκικών συμφερόντων".

Από το κόμμα του Στ. Μάνου, Οι Φιλελεύθεροι,εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Γ. Παπανδρέου. "Οι Φιλελεύθεροι, τονίζεται, θλίβονται διότι μια κατ' αρχήν σωστή αλλά απρόσεκτα (και αδικαιολόγητα για υπουργό Εξωτερικών) διατυπωμένη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόσο από την τουρκική πλευρά όσο και στο εσωτερικό της χώρας για μικροκομματικούς και εσωκομματικούς λόγους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κούφιος αντιαμερικανισμός (2009-03-13 00:00:00.0)
Σκληρή εκ των υστέρων... (2005-11-10 00:00:00.0)
«Προσοχή» στη μειονότητα (2005-03-08 00:00:00.0)
Εργαλείο επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών (2000-09-07 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (1999-08-08 00:00:00.0)
Ενας ο εχθρός, μία η απάντηση (1996-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ