Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πάλι η χώρα μας;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας και απείλησε να προσφύγει και κατά άλλων πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), επειδή δεν αναγνωρίζουν τα επαγγελματικά διπλώματα που δόθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα προσφύγει κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο, επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν επαγγελματικά διπλώματα που δόθηκαν στο Βέλγιο και τη Βρετανία.

Η άρνηση της Γαλλίας να αναγνωρίσει επαγγελματικά διπλώματα δυτών, που δόθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ παραβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάσει της οποίας, οι πολίτες της ΕΕ επιτρέπεται να εργάζονται σε άλλες χώρες - μέλη, χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουν την εκπαίδευσή τους. Οι γαλλικές αρχές είχαν υποσχεθεί να θεσπίσουν νέους νόμους, για να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά "ως τώρα δεν το έχουν κάνει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα παραβαίνει τη νομοθεσία της ΕΕ για παρόμοιους λόγους. Η άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει τα διπλώματα βοηθών εργαστηρίων που δόθηκαν από άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως τη Βρετανία, είναι επίσης παράνομη, τονίζει η Επιτροπή.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ απείλησε να προσφύγει και κατά της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν το δίπλωμα ειδικευμένων γιατρών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η Επιτροπή προειδοποίησε, επίσης, το Βέλγιο ότι πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των αρχιτεκτόνων που επιθυμούν να κάνουν σταδιοδρομία στη χώρα αυτή.

Οι πέντε αυτές χώρες έχουν τώρα περιθώριο δυο μηνών για να παράσχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις και εγγυήσεις στην Επιτροπή ότι θα ενεργήσουν προς την κατεύθυνση που τους ζητάει. Αν η Επιτροπή δε μείνει ικανοποιημένη από αυτές τις εγγυήσεις θα προσφύγει εναντίον και αυτών των πέντε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ