Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συγκοινωνούντα δοχεία ο εθνικισμός και η πολιτική υποταγής στο ΝΑΤΟ

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο "Φλας 9,61"

Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στον εθνικισμό και στη λογική του "τα παραδίδουμε όλα στη νέα τάξη πραγμάτων". Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, όπου συμμορφώνεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και αυτό σημαίνει απεμπόληση πολλών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά, τροφοδοτείται ο εθνικισμός, έστω σαν δικαιολογία στις απεμπολήσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκοινωνούντα δοχεία. Και η μία πλευρά και η άλλη - χωρίς να έχουν μεταξύ τους συνεργασία, δε λέω κάτι τέτοιο - δε βάζουν σε πρώτη μοίρα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιεί τα μειονοτικά ζητήματα για να κάνει πλιάτσικο, να διανέμει αγορές και ν' αλλάζει τα σύνορα. Εμείς λέμε ότι είμαστε με όλες τις μειονότητες, όπου και αν ζουν, τις υπαρκτές και όχι τις κατασκευασμένες, ότι πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στα πλαίσια της χώρας που ανήκουν, μαζί με τον υπόλοιπο λαό και να προσέχουν να μην χρησιμοποιούνται παρά τη θέλησή τους από δυνάμεις, οι οποίες μόνο για τις μειονότητες δεν κλαίνε.Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας χτες το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή στον "Φλας 9,61", στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαχαίρα.Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δημοσιογράφο του "Φλας 9,61":

- Εχετε κάποιο σχόλιο για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται επίθεση από αρκετές εφημερίδες σήμερα, επειδή υποστήριξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα και μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής;

- Επιβεβαιώνεται αυτό που είπα και στον κ. Σημίτη, όταν συναντηθήκαμε, ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στον εθνικισμό και στη λογική του "τα παραδίδουμε όλα στη νέα τάξη πραγμάτων". Οταν, λοιπόν, είναι συγκοινωνούντα τα δοχεία, τότε αντικειμενικά η πολιτική της υποταγής και της συμμόρφωσης στη λογική της νέας τάξης του ΝΑΤΟ δημιουργεί αντανακλαστικά στον εθνικισμό και τους εθνικιστικούς θύλακες.

- Αλλά πριμοδοτεί, λέτε, και έναν κοσμοπολιτισμό ενδοτικού χαρακτήρα.

- Ακριβώς. Εμείς τοποθετηθήκαμε αρνητικά και με μεγάλη ανησυχία στην επιστολή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, οι οποίοι, μάλιστα, δεν ήταν μόνοι τους. Δίπλα στους τρεις υπήρχαν και πάρα πολλές οργανώσεις, για ορισμένες από τις οποίες - για μας - τα πράγματα είναι και λίγο περίεργα, όπως και όλη αυτή η κίνηση.

- Περίεργα, υπό την έννοια ότι είναι ύποπτος ο χαρακτήρας τους, εννοείτε;

- Ναι, έχουν παίξει ένα ρόλο, εν πάση περιπτώσει. Δίνουν χέρι βοηθείας στις ηγετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποσταθεροποιούν την περιοχή με πρόσχημα τις μειονότητες.

- Ο κ. Παπανδρέου δεν επικρίνει την κίνηση των τριών, λέει απλώς ότι υπάρχουν και μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής.

- Σε αυτό όχι, δε διαφωνώ. Η κυβέρνηση, όμως, ακολουθεί μια πολιτική όπου συμμορφώνεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και αυτό σημαίνει απεμπόληση πολλών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά, τροφοδοτείται ο εθνικισμός, έστω σαν δικαιολογία στις απεμπολήσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκοινωνούντα δοχεία. Επομένως, αυτά τα δημοσιεύματα δε μου κάνουν εντύπωση. Δεν μπορώ, δηλαδή, να πω "αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου είναι σωστό, αυτό που λέει ο "Ελεύθερος Τύπος" είναι λάθος", διότι και η μία πλευρά και η άλλη - χωρίς να έχουν μεταξύ τους συνεργασία, δε λέω κάτι τέτοιο - δε βάζουν σε πρώτη μοίρα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί τα μειονοτικά ζητήματα για να κάνει πλιάτσικο, να διανέμει αγορές και ν' αλλάζει τα σύνορα. Εμείς λέμε ότι είμαστε με όλες τις μειονότητες, όπου και αν ζουν, τις υπαρκτές και όχι τις κατασκευασμένες, ότι πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, στα πλαίσια της χώρας που ανήκουν, μαζί με τον υπόλοιπο λαό και να προσέχουν να μην χρησιμοποιούνται παρά τη θέλησή τους από δυνάμεις, οι οποίες μόνο για τις μειονότητες δεν κλαίνε.

Αρχίζει σοβαρό αλισβερίσι με τις μειονότητες

- Επιμένετε ακόμη να χαρακτηρίζετε λεπενικής έμπνευσης και ρατσιστικών προδιαγραφών την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα;

- Εμείς βλέπουμε μια διάθεση της κυβέρνησης να διασκεδάσει τα όσα έχει κάνει ως τώρα, όχι μόνο τις "σκούπες", αλλά και την άποψή της ότι η εγκληματικότητα, η ανεργία και η μετανάστευση είναι πράγματα περίπου ταυτισμένα. Κάνει μια προσπάθεια να διορθώσει φραστικά την πολιτική της. Καλό είναι αυτό, γιατί να το καταδικάσουμε; Θα φανεί, όμως, στην πράξη αυτό. Φαίνεται ότι ένιωσε την πίεση από αυτή την αντίδραση που δημιουργήθηκε και ενδεχομένως είδε ότι δεν ήταν και μέσα στο λαϊκό αίσθημα και άλλαξε θέση. Καλό είναι αυτό. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ανησυχεί στα μέτρα που προτείνει είναι η σύνδεση του προβλήματος αυτού με το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τι το ήθελε αυτό; Διότι πάλι αρχίζει ένα σοβαρό αλισβερίσι. Οι μειονότητες μπαίνουν στον πάγκο της αγοράς.

- Ούτως ή άλλως δεν είναι στον πάγκο της αγοράς;

- Οχι. Αφορά την Ελλάδα να κάνει διμερείς συμφωνίες με την Αλβανία κτλ. Θα έχει πολλές παρενέργειες μια τέτοια εξέλιξη. Από κει και πέρα, μια σειρά μέτρα που προτείνει τα είχαμε προτείνει και εμείς, όμως είπαμε στον πρωθυπουργό σχετικά με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΑΕΔ. Εδώ τα διαλύουν, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων, θα αποτελέσουν αποτελεσματικά εργαλεία για να βρεθεί δουλιά στους Αλβανούς ή, εν πάση περιπτώσει, να καταγραφούν ως υποψήφιοι για δουλιά στην Ελλάδα;

- Θα ήταν αδιάκριτο να ρωτήσω, αν απ' όσα είπατε στον κ. Σημίτη στην πρόσφατη συνάντηση κάτι έπιασε τόπο;

- Από την ενημέρωση που μου έκανε ο κ. Σημίτης, διαπίστωσα ότι δε δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα και που δεν είναι καταγεγραμμένοι.

- Από τις χτεσινές δηλώσεις δεν προκύπτει αυτό.

- Δεν είναι καθαρό. Αφήστε, θα το δούμε όταν το φέρουν στη Βουλή. Οταν έρθει στη Βουλή και πιστοποιηθεί αυτό, καλό είναι. Από κει και πέρα, διαπίστωσα ότι ορισμένες σκέψεις που είπε για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα ήταν και μέσα στις δικές μας θέσεις και του το είπα. Το ζήτημα είναι ότι δεν αρκούν μόνο κάτι συμφωνίες σε αποσπασματικά μέτρα, είναι η όλη φιλοσοφία και αυτή η φιλοσοφία με το Σύμφωνο Σταθερότητας μας προβληματίζει. Ομως, θα έρθει στη Βουλή και θα τα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα, γιατί τώρα έχουμε απλώς κάποιες εξαγγελίες. Εμείς δεν είμαστε ήσυχοι ότι αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ