Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμούς δημιουργεί η παραίτηση της Αν Χέρκους

Η παραίτηση της Αν Χέρκους ενδέχεται να καθυστερήσει την έναρξη των συνομιλιών, όταν και όποτε αυτές συγκληθούν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

Ο εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την παραίτηση της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό από την ίδια, πριν την αναχώρησή της για διακοπές. Ο κ. Σερέζης είπε πως η Αν Χέρκους ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη δημοσιοποιήσει την απόφασή της πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση, αλλά δεν την απέτρεψε να παραιτηθεί, λόγω των σοβαρών οικογενειακών λόγων που επικαλέστηκε.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραίτηση της Αν Χέρκους δε θα δημιουργήσει καθυστέρηση ή προβλήματα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η Ομάδα των Οκτώ για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Είπε επίσης πως την ίδια άποψη διατύπωσε και ο ανώτερος σύμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Πίτερ Σμιτς, σε χτεσινή συνάντησή τους.

Ο κ. Ροδουσάκης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού, εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στο έργο της Αν Χέρκους, γιατί, όπως εξήγησε, στο πρόσωπό της βλέπει όλες τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, οι οποίες είναι αποφασιστικές για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι για τους Νέους Ορίζοντες δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά θέμα του ίδιου του Οργανισμού και των δυνάμεων που επηρεάζουν τις θέσεις και τοποθετήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Επιστολή Σιράκ προς Κληρίδη

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη απέστειλε ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, με την οποία τον διαβεβαιώνει για την πρόθεση της χώρας του να συμβάλει στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό.

Από την επιστολή - μήνυμα του Γάλλου Προέδρου είναι προφανής η προσπάθεια να τονιστεί η εμπλοκή της Γαλλίας ως μέλους των πέντε μονίμων του Συμβουλίου Ασφαλείας στις επερχόμενες εξελίξεις.

Οπως έγραφε χτες ο "Φιλελεύθερος", στην επιστολή η οποία αποτελεί απάντηση σε αυτήν που απέστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος Κληρίδης χωριστά στις κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται η πλήρης ταύτιση της Γαλλίας στην ανακοίνωση του G-8 για το Κυπριακό, η οποία - όπως επισημαίνεται - εκφράζει τη θέληση της διεθνούς κοινότητας για λύση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ