Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Κορυφώνεται η κόντρα διοίκησης - δημοσιογράφων

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει μεθοδεύσεις και τακτικές που αποβλέπουν στην τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των δημοσιογράφων

Με επιτυχία συνεχίζεται η απεργία που κήρυξε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΡΤ, να πλήξει με την επιβολή της "κάρτας ασφαλείας" τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επιβάλει ένα ανελεύθερο καθεστώς και να ανατρέψει εκ βάθρων τις συνθήκες εργασίας. Μετά την απόφαση για απεργία, με "μειωμένη" τη διάρκειά τους μεταδόθηκαν χθες τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ. Χτες ήταν η πρώτη μέρα της εφαρμογής της κάρτας εισόδου - εξόδου των εργαζομένων. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει μεθοδεύσεις και τακτικές που αποβλέπουν στην τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των δημοσιογράφων.Την απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, τη δίνουν οι δημοσιογράφοι με την αγωνιστική στάση τους.

Εν τω μεταξύ χθες - όπως αναμενόταν - η διοίκηση της ΕΡΤ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) συζητήθηκε η αγωγή της διοίκησης της ΕΡΤ που στρέφεται κατά της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την κήρυξη απεργίας. Η ΕΡΤ ζητάει να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ως αστυνομικό μέτρο που επιφέρει ριζική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, χαρακτήρισαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χτες στο δικαστήριο, τα μέτρα της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, με τα οποία προσπαθεί να επιβάλει στους δημοσιογράφους να "χτυπούν κάρτα" κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, κατά τη συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο υποστήριξε χτες ότι η ΕΡΤ βάφτισε σύστημα ασφαλείας ένα καθαρά αστυνομικό μέτρο σε βάρος των δημοσιογράφων. "Κάναμε πολλές προτάσεις και προσπάθειες διαλόγου με τη διοίκηση της ΕΡΤ, συνέχισε ο Ν. Κιάος, αλλά απέβησαν άκαρπες", τονίζοντας ότι το σύστημα αλλάζει τις σχέσεις εργασίας και προσβάλλει την προσωπικότητα των δημοσιογράφων.

Εκ μέρους της ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Τάσος Σαλεσιώτης υπεραμύνθηκε της "κάρτας", λέγοντας ότι πρόκειται για σύστημα ασφαλείας. Ωστόσο, παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η ΕΡΤ θέλει να κάνει καταγραφή και καταχώριση στοιχείων, τα οποία θα είναι στη διάθεση της διοίκησης, προκειμένου να ελέγχει την εργασία των δημοσιογράφων, με βάση το χρόνο προσέλευσης στη δουλιά τους.Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η ενέργεια της προσφυγής της ΕΡΤ στη Δικαιοσύνη αποτελεί δείγμα της τακτικής της απέναντι στους δημοσιογράφους και τον ουσιαστικό ρόλο τους στην ενημέρωση. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται και στο μεγάλο κόστος των μηχανημάτων που τοποθετήθηκαν στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τους δημοσιογράφους και για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, να γίνονται υπέρογκες δαπάνες για "συστήματα ασφαλείας" και να μην ικανοποιούνται δίκαια οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων.Η ΕΣΗΕΑ κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΡΤ για την "προκλητική", όπως τη χαρακτηρίζει, ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση της ΕΡΤ επιδίδεται σε πρωτοφανή επιχείρηση λάσπης κατά του δημοσιογραφικού κόσμου και των συνδικαλιστικών του εκπροσώπων.

Τη δική της "εικόνα" δίνει η διοίκηση της ΕΡΤ με ανακοίνωσή της, μιλώντας για καθολική αποδοχή του συστήματος ασφαλείας και μιλά για απόπειρα άσκησης εκβιασμού, με την απειλή διαγραφής, από "ορισμένα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ". Η διοίκηση της ΕΡΤ ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα δελτία ειδήσεων βγήκαν κανονικά, κάτι φυσικά που δεν ισχύει, αφού η διάρκειά τους ήταν μικρότερη. Την απόφαση της ΕΡΤ για την επιβολή της "κάρτας" στηρίζει και ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, θεωρώντας το μέτρο αναγκαίο για την "ασφάλεια" της ΕΡΤ. Ο υπουργός Τύπου μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει "κριτική" με αιχμές στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ΕΣΗΕΑ δεν υπερασπίζεται τους δημοσιογράφους, δεν κάνει απεργίες για να λύσει βασικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που ΜΜΕ δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Η ΕΣΗΕΑ, όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Ρέππας επιλεκτικά επιδεικνύει ευαισθησία και δεν έχει ανάλογη στάση σε προβλήματα δημοσιογράφων που εργάζονται σε ιδιωτικά ΜΜΕ.

Τα πρόστιμα

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί "Αντέννα" και "ΣΚΑΪ" θα πρέπει να πληρώσουν οριστικά και αμετάκλητα τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις προσφυγές των δύο τηλεοπτικών σταθμών.

Στον "Αντέννα" είχε επιβληθεί πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δραχμών και δεκάλεπτη προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του σταθμού για πέντε συνεχείς ημέρες για την εκπομπή της Ν. Ράγιου το "Κεντρί". Στο ΣΚΑΪ επιβλήθηκε πρόστιμο πέντε εκατομ. δραχμών για τους "Λογοδοσμένους" της Γ. Ηλιοπούλου.

Στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ (2543 και 2544/1999) - υπό επταμελή σύνθεση - αναφέρεται ότι οι κυρώσεις αποβλέπουν στην αποτελεσματική επιβολή αρχών και κανόνων δεοντολογίας και πως αποσκοπούν στην εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής για υψηλή ποιοτικά στάθμη τηλεοπτικών προγραμμάτων και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τέλος, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κάνει και μια σημαντική επισήμανση. Οι αποφάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου επικυρώθηκαν από τον υπουργό Τύπου, για τον οποίο διευκρινίζει ότι δεσμεύεται από το νόμο να κυρώσει τις αποφάσεις του ΕΣΡ, αφού πρώτα προβεί σε έλεγχο της νομιμότητάς τους και μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ