ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Κάλεσμα σε «επενδυτές» και πολεμική εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Eurokinissi

Στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αντικείμενο μπίζνες και τη βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν αλ Σαούντ. «Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα. Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας», αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Αλλωστε, κομμάτι της «συνεργασίας» αυτής, την οποία η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει ως... συμβολή στη σταθερότητα, είναι και η μετακίνηση στη Σαουδική Αραβία ελληνικών «Patriot», που θα χρησιμοποιηθούν στο σφίξιμο του κλοιού ενάντια στο Ιράν.

Διόλου τυχαία, τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος, την Παρασκευή είχε προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο για τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής, και στην Αθήνα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ρ/σ «Real», δεν έκρυψε λόγια για το σχέδιο της εμπλοκής:

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Οντως, η πυροβολαρχία "Πάτριοτ" που πάει εκεί θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών».

Εμφανίζοντας μάλιστα το μαύρο άσπρο και παρουσιάζοντας τα ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη ως «οφέλη» για το λαό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε με θράσος πως οι πύραυλοι που πάνε στη Σ. Αραβία και θα ενταχθούν στην ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους απέναντι στο Ιράν «δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής», και ότι η αποστολή «συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας, που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία». Στην ίδια κατεύθυνση επιστράτευσε και την αθλιότητα ότι τα έξοδα θα βαρύνουν ...τη Σ. Αραβία, όπως και ότι η αποστολή «ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σ. Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση, κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την ΕΑΒ», με το κράτος που μεταξύ άλλων μακελεύει εδώ και χρόνια το λαό της Υεμένης.

Νωρίτερα, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Μ. αλ Κασάμπι, αντικείμενο της συζήτησης ήταν «οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία».

Ο Σαουδάραβας υπουργός κάλεσε τον πρωθυπουργό να υποδείξει «τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες» και προανήγγειλε επιχειρηματική αποστολή επιχειρηματιών στην Ελλάδα για «να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», με βάση την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στα logistics, από όπου η πλευρά της Σ. Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία, καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή». Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς «στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια», ενώ τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στη Σ. Αραβία προκειμένου να υπογράψουν «επενδυτική συμφωνία».

Η επίσκεψη Μητσoτάκη στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε με συνάντησή του με τον πρίγκιπα - διάδοχο και αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Συνεχίζοντας την περιοδεία στην Αραβική Χερσόνησο, χτες το βράδυ ο Μητσοτάκης μετέβη στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα «Abu Dhabi Investment Authority» (ADIA), σεΐχη Χ. Ναχάιαν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Μ. Ναχάιαν.

Θυμίζουμε και εδώ ότι ταυτόχρονα με τις μπίζνες «τρέχουν» σχέδια πολεμικής εμπλοκής, καθώς η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των Αμερικανών, έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΗΕΑ για συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφορία που αφορούν την «ασφάλεια» στα Στενά του Ορμούζ, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο αποστολής, και εκεί, πρόσθετου προσωπικού και μέσων.

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΦΛ Καβάλας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 134 εργαζόμενοι, αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αλλά και για τους συνεχείς εκβιασμούς της εργοδοσίας (συμφερόντων Λαυρεντιάδη), η οποία όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά και δεν τους επιτρέπει την είσοδο στο εργοστάσιο.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους, λέγοντάς τους ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να προωθεί τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και μέσα στη Βουλή, όπως έκανε με την πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Τόνισε πως με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία που έχει η χώρα μας, με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογική Σύμβαση τουλάχιστον με όσα προέβλεπε ο Οργανισμός του 2009, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Συζητήσεις, ΜΟΕ και στο βάθος Χάγη

Στη Ρώμη ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να κατοχυρώσει μερίδια από την καπιταλιστική λεία στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα και από τη δρομολόγηση των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» με την Τουρκία.

Κατά το ΥΠΕΞ, «οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν θέματα διμερών σχέσεων καθώς και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Αναμένεται να δοθεί έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα θέματα Ενέργειας». Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την κυβέρνηση θα βρεθούν το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο αγωγός «East Med» και οι προθέσεις της Ρώμης για μετατροπή της υφιστάμενης συμφωνίας για υφαλοκρηπίδα του 1977 σε συμφωνία και για ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ακολουθεί αύριο Τετάρτη ταξίδι Δένδια στη Βαλέτα, ενώ αργότερα προγραμματίζονται ταξίδια σε Τυνησία και Αλγερία, όπως και συναντήσεις του με τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει ακόμα συναντήσει, Ινδονησία και Βιετνάμ.

Σημειωτέον, ερωτηθείς ο υπουργός στο ρ/σ «Θέμα» αν η κυβέρνηση θα ήθελε «μια διαπραγμάτευση, ενόψει ενός συνυποσχετικού για τη Χάγη» με την Τουρκία, απάντησε: «Πάντοτε έχουμε επιλέξει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά. Την υφαλοκρηπίδα, η οποία ακριβώς λόγω της αλλαγής του Δικαίου της Θάλασσας μέσα στα χρόνια, έχει και μια διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως με την Τουρκία τις διαφορές μας. Να καθίσουμε να δούμε τι είναι αυτή η διαφορά, να καταγράψουμε (...) Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση. Προς Θεού. Ποτέ»...

Ξαναρχίζουν στις 16/2 τα ΜΟΕ

Σε ανάλογο φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς στον «Τύπο της Κυριακής» αν μπορούν να προχωρήσουν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν, θύμισε ότι «κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, τον κ. Χουλούσι Ακάρ, στο περιθώριο της τελευταίας υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, έγινε συζήτηση σχετικώς με τα ΜΟΕ. Συμφωνήσαμε να παραμένει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ», τα οποία χαρακτήρισε άλλωστε «θετική ενέργεια». «Εχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε», έστειλε το μήνυμα προς την Αγκυρα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών ξεκινούν νέο κύκλο συζητήσεων ΜΟΕ στις 16/2.

Προσθέτουν ότι επιθυμία της Τουρκίας ήταν τα ΜΟΕ να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκέμβρη, ωστόσο οι τελευταίες ενέργειες με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» καθυστέρησαν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας όπως «έτρεξε» τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια «θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα».

Αναμένεται εξάλλου κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ, στις 12 και 13 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

  • Στο μεταξύ, τέσσερις εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση ενάντια σε 12 τουρκικά, τα 6 οπλισμένα, που παραβίασαν 24 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ